"VAR JE SAMO PADOBRAN": Predsednik Sudijske komisije UEFA pričao za "Novosti"

NEBOJŠA Petrović

03. 11. 2022. u 10:27

ROBERTO Rozeti je tokom briljantne sudijske karijere delio pravdu na najvažnijim mečevima UEFA i FIFA takmičenja i zaslužio najprestižnija međunarodna priznanja.

ВАР ЈЕ САМО ПАДОБРАН: Председник Судијске комисије УЕФА причао за Новости

FOTO: Privatna arhiva

Možda i jedina velika greška koštala ga je uloge glavnog arbitra u finalu Mundijala 2010. godine u Južnoj Africi. Vodeći gol Argentine u meču osmine finala protiv Meksika, koji je Karlos Tevez na asistenciju Lea Mesija postigao iz čistog ofsajda, isključio je italijanskog arbitra iz trke za završni duel šampionata između Španije i Holandije. Zato i ne čudi što aktuelni predsednik Sudijske komisije UEFA, na pitanje da li oseća nostalgiju za vremenima kada se fudbal igrao bez video-tehnologije, odgovara kao iz topa:

- Ne, zaista ne. Naprotiv, želja svih nas je da nastavimo u ovom pravcu i da još više unapredimo video-tehnologiju. Bitno je da glavni sudija i dalje ima apsolutni prioritet u donošenju odluke. To znači da nam treba veliki broj vrhunskih sudija na terenu za igru, sudija sa stavom i autoritetom. Veoma je važno da sudije nastave što češće da donose odluke na terenu. A posle toga, imamo tu sigurnost, taj "padobran" kao što je VAR koji stupa na scenu kada sudije pogreše. Ali, pre svega, imamo potrebu za kvalitetnim sudijama koje razumeju fudbal i koje dobro rešavaju komplikovane situacije tokom igre.

VAR je prošlog meseca proslavio peti rođendan. Možda je vreme za neki bilans?

- Utisci su vrlo pozitivni. Broj grešaka je drastično smanjen. Često zaboravljamo da je pre pet godina bilo mnogo priznatih golova koji su postizani iz ofsajda od dva ili tri metra. Sada je to praktično nemoguće. Naravno, biće i dalje detalja za diskusiju tokom igre, u tome i jeste draž fudbala. Uvek ima situacija koje izazivaju kontroverze. Ono što je bitno, krupne greške su iskorenjene. Zato sam mišljenja da je VAR apsolutno neophodan modernom fudbalu i modernom stilu suđenja.

NA SVAKOM KORAKU OSETITE STRAST I LjUBAV PREMA FUDBALU

PROFESIONALNE obaveze koje je imao nedavno na utakmici Lige Evrope između Crvene zvezde i Trabzona, Rozeti je iskoristio da poseti Sportski centar FSS u Staroj Pazovi u društvu direktora nacionalnih asocijacija UEFA Zorana Lakovića.

- Zaista sam oduševljen i prijatno iznenađen. Cela struktura je apsolutno u avandgardnom stilu. Poseduje sve što je potrebno. Tereni, smeštaj, VAR sobe... sve je na vrhunskom nivou. Sve čestitke čelnicima FSS na urađenom poslu. Ovo je Centar u kome sve funkcioniše jednostavno i efikasno. Na svakom koraku se osećaju strast i posvećenost. Rekao bih i ljubav prema fudbalu, a sve su to preduslovi za postizanje vrhunskih rezultata. Svaka čast - rekao je Rozeti nakon obilaska srpske kuće fudbala.

Mnogi kažu da VAR nije izmenio fudbal, nego ga je učinio čistijim i čestitijim?

- Apsolutno. To kaže i predsednik UEFA Čeferin, očistili smo fudbal od evidentnih i velikih sudijskih grešaka koje su često uticale na konačan ishod utakmice. Uticale su čak i na epilog velikih takmičenja, na neke važne momente u fudbalu. VAR je vrlo koristan instrument, ne možemo i ne želimo nikada više da se vratimo unazad. Kada danas gledamo neku utakmicu na kojoj nema video-tehnologije, nismo mirni i opušteni. A poenta je da se osećamo upravo tako.

FOTO: Privatna arhiva

 

Rekli ste da VAR ima još mnogo prostora za unapređenje. Da li se to odnosi na one duge pauze dok se čeka odluka iz VAR sobe i na takozvane sive zone kada ni ponovljeni snimak nije dovoljan da se otkloni sumnja sa sudijske odluke?

- VAR je u suštini mlad projekat, sećam se prvog seminara koji je održan marta 2014. godine u Amsterdamu. Uzmite vaš primer, kod vas je u Srbiji tek dve godine u upotrebi. Dakle, veoma mlad projekat koji tek treba da se dovede do perfekcije. Potrebno je mnogo rada, mnogo truda i strpljenja. Samo pažljivim potezima i korektnom metodologijom određenih situacija, možemo da ga poboljšamo i da ga učinimo još efikasnijim.

UČIO SAM OD PETROVIĆA

SRBIJA je svetskom fudbalu podarila mnogo velikih sudijskih imena: Milivoja Gugulovića, Zorana Petrovića, Milorada Mažića... Sada je došlo vreme Srđana Jovanovića, momka u koga Roberto Rozeti ima apsolutno poverenje i delegira ga za najvažnije i najkomplikovanije utakmice u okviru UEFA takmičenja. Reklo bi se da je Srbija plodno tlo za stvaranje talentovanih fudbalskih sudija:

- Mislim da jeste. U Srbiji se uvek dobro radilo sa fudbalskim sudijama. Veče uoči meča Crvene zvezde i Trabzona sreo sam se sa Zoranom Petrovićem i to je za mene bilo veliko zadovoljstvo. Reč je o čoveku koji mi je bio uzor kada sam počinjao da se bavim suđenjem i iskoristio sam priliku da ga pozdravim i da mu zahvalim na svemu. Srbija je u prošlosti proizvodila sjajne arbitre. Imate i sada mladih sudija koje se sjajno razvijaju, među njima je svakako i Srđan Jovanović koji ima lepu budućnost. Ali ne samo on, tu je i Novak Simović, i mnogi drugi. Treba samo da nastave sa napornim radom, da i dalje imaju ozbiljan i profesionalan pristup poslu i da čvrsto stoje na zemlji.

Šta je teže, suditi utakmice ili obučavati mlađe i birati pravog sudiju za neku određenu utakmicu?

- Važno je da se ovaj posao menadžera za suđenje obavlja strasno, na ozbiljan i profesionalan način. Trudim se da svakoga dana dam svoj maksimum, da dam sve od sebe za dobro fudbala i za dobro tih mladih sudija o kojima ja i moji saradnici vodimo računa.

FOTO: Privatna arhiva

 

Vrlo brzo počinje Svetsko prvenstvo u Kataru. Kakva su vaša očekivanja?

- Najvažnije je da ću konačno malo da se odmorim, jer turnir organizuje FIFA, a ne UEFA. Imaćemo 11 naših sudija, to je potvrda da Evropa raspolaže najboljim sudijama na svetu. Duboko sam uveren da je to zaista tako. Naravno da ću pratiti, ići ću u Katar da pružim podršku evropskim sudijama, ali i sudijama koje dolaze iz svih drugih krajeva planete.

MARADONA I STOJKOVIĆ PISALI ISTORIJU

U VREME kada je aktuelni selektor Srbije Dragan Stojković briljirao na Mundijalu u Italiji, Rozeti je imao 23 godine i bio je na početku svoje profesionalne karijere.

- Naravno da sam pratio i sećam se onih čuvenih utakmica Jugoslavije protiv Španije i Argentine. Inače, prvo Svetsko prvenstvo koje mi je ostalo u sećanju bilo je ono 1978. godine u Argentini.

Budite iskreni, za koga ste navijali u duelu Maradone i Stojkovića?

- U tom momentu nisam bio toliko fokusiran na taj duel. U svakom slučaju, radi se o dva fantastična fudbalera, dva čoveka koja su ispisala istoriju svetskog fudbala.

Kad smo već kod toga, da li postoji neki fudbaler zbog koga žalite što mu nikada u karijeri niste sudili zvaničnu utakmicu?

- Nikada nisam sudio Dijegu Armandu Maradoni. Nažalost. A to bi za mene svakako bila čast i zadovoljstvo.

A kada je reč o reprezentacijama, ko je po vama favorit za osvajanje trofeja? Može li Srbija da bude iznenađenje turnira?

- Verujem da nas očekuje sjajan turnir. Ima mnogo reprezentacija koje mogu da konkurišu za najviši plasman. Naravno, nema sumnje da Srbija ima fenomenalnu ekipu.

Biće to još jedan Mundijal bez Italije. Grozan osećaj za svakog Italijana?

- Velika šteta. Za sve, ne samo za Italijane. Šteta za fudbal. Činjenica da klinci u Italiji deset godina nisu videli svoj tim na Svetskom prvenstvu, vrlo je zabrinjavajuća za ceo italijanski fudbal.

Kao rođeni Torinjanin, za koga ste navijali kao dete, Juve ili Torino?

- To je pitanje na koje nijedan sudija na svetu ne bi voleo da odgovori.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PARTIZAN SE OGLASIO O POVREĐENIM IGRAČIMA: Evo kakvo je stanje sa Jovanovićem i Saldanjom