E, TAKO SRBIJA IGRA FUDBAL! Piksijevi "orlovi" na čudesan način ušli u evropsku elitu (VIDEO)

D. N.

27. 09. 2022. u 22:37 >> 22:38

FUDBALSKA reprezentacija Srbije ostvarila je podvig i obradovala celu naciju: pobedila je u gostima Norvešku sa 0:2 u poslednjem kolu B divizije Lige nacija, time zauzela prvo mesto u grupi i izborila plasman u elitnu, "A" diviziju. Ali, ostvarila je pritom i još dve vrlo važne stvari.

Е, ТАКО СРБИЈА ИГРА ФУДБАЛ! Пиксијеви орлови на чудесан начин ушли у европску елиту (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

"Orlovi" su ovim ishodom osigurali da žreb za kvalifikacije za prvenstvo Evrope, 9. oktobra u Nemačkoj, dočekaju u drugom šeširu, a trijumfom u Oslu Srbija je osigurala (bar) učešće u baražu za plasman na EURO 2024, bez obzira na učinak u svojoj grupi kvalifikacija.


Ali, možda i važnije od toga bio je utisak koji su izabranici selektora Dragana Stojkovića Piksija ostavili na ovom važnom gostovanju, poslednjem takmičarskom meču za njih pred Svetsko prvenstvo koje u novembru počinje u Kataru.


A bilo je stvarno "svega i svačega" na lepezi iskušenja, pa Piksijeva ekipa zaslužuje pohvale i za to kako je kroz njih prolazila i, naravno, za veliki i veoma bitan trijumf.
Samo u prvih pola sata rival je imao i vrlo ranu šansu za gol (već u 20. sekundi, što je Vanja Milinković Savić savić maestralnom odbranom sprečio) i blagu naklonost sudije (Stojković je besneo zbog nedosuđenih ofanzivnih prekršaja korpulentnog Serlota), ali je imao i konkretnije akcije, iako je Srbija imala za nijansu veći posed lopte.


Pored izuzetne borbenosti oba tima, od koje je sve "prštalo" na terenu, interesantno je bilo još nešto.


Bez, zbog žutih kartona, suspendovanog Sergeja Milinkovića Savića, selektor "orlova" je u startnu postavu uvrstio mladog Ivana Ilića, koji je u tandemu sa Sašom Lukićem učvrstio defanzivni bedem veznog reda. To je olakšalo posao odbrambenom triju, ali i za nijansu smanjilo ofanzivne kreacije srpske sredine terena - logično, jer "SMS"-a i njegove lukave asistencije i nije lako zameniti.


Ipak, upravo su Ilić, Lukić, ali i igrači koji su po napadačkim svojstvima poznatiji, bili najzaslužniji što Norveška nije uspevala da preti često kao što je želela, a da, istovremeno, raste samopouzdanje gostujuće ekipe. Ono je "prešlo prag" kada je sat otkucao 30 minuta igre.


Tada su "orlovi" raširili krila, pronašavši načine i za kratka dodavanja kroz sredinu, koja im do tada nisu prolazila, a pronašavi i procepe u odbrani suparnika.


I, nakon što je golman Niland na čudesan način zaustavio udarac glavom Vlahovića u 32. minutu, deset minuta kasnije nije mu bilo spasa kada je "Dušan silni" sledeći put bio u šansi.

Stefan Mitrović, Kostić i Vlahović slave vođstvo Srbije protiv Norveške / FOTO: FSS


Akciju je tada započeo fantastični Pavlović, koji je briljirao u odbrani kako se samo moglo poželeti protiv ekipe koja ima gorostasnog Serloga i jednog od najboljih napadača na svetu, Holanda. On je uočio ispred sebe Tadića, kapiten pronašao Kostića proigravši ga iza leđa desnog beka Norveške, a onda je usledio niski centaršut na ugao peterca, gde je Dušan Vlahović idealno reagovao i, kroz "šumu nogu", poslao loptu u mrežu.


A iako su se ponadali Norvežani da će novim "početnim talasom" stići do izjednačenja u drugom poluvremenu, i taj nalet su izdržali "orlovi". Potom su, uz nove bravure i Živkovića i Kostića po krilima (a i u odbrani), i svih defanzivaca, ali i borbenog Mitrovića koji se često vraćao da pomogne veznom redu, došli do nove prednosti.


Igrao se 52. minut kada su se naši reprezentativci najpre kratko bunili zbog nedosuđenog prekršaja nad Aleksandrom Mitrovićem, a odmah zatim poveli: Dušan Vlahović se vratio u defanzivu da "čuva leđa" Živkoviću, što je donelo i promenu poseda lopte. Ona je potom stigla do Tadića, a ovaj uposlio mladog Ivana Ilića koji je do ovog meča samo 52 minuta igrao za seniorsku reprezentaciju Srbije.

Njegov trk kao da je zbunio Norvežane, jer su navikli da im on više "smeta" na sredini terena, ali on se približavao golu, privukao na sebe dvojicu čuvara pa idealno odložio loptu levo od sebe za najboljeg strelca Srbije u istoriji ovdašnjeg reprezentativnog fudbala i - spasa za odličnog Nilanda nije bilo.

Aleksandar Mitrović slavi gol na meču Norveška - Srbija / FOTO: FSS

Od tog časa, Norveška je spustila gard i krenula na sve ili ništa, a sačekala ih je Srbija kakva u fudbalu Srbija i treba da bude: smirena, staložena, proračunata i spremna.

Nije se srljalo, ali se nije ni dalo na sebe. Nije se jurcalo po treći gol, ali se nije ni mnogo čekalo ako bi se uočio novi procep u odbrani rivala. Naleta na mrežu koju je sigurno čuvao Vanja Milinković Savić je bilo, no trio Veljković - Stefan Mitrović - Pavlović je uz nesebičnu pomoć svih saigrača (pa i "VMS"-a koji je u 91. minutu izvrsno zaustavio šut Holanda) sačuvao šta je trebalo da se sačuva. 


Na kraju, ili je možda - na novom početku, Srbija je slavila u Oslu. Na Evropskom prvenstvu nismo bili više od dve decenije, ali povratak u evropsku fudbalu elitu je ostvaren: "orlovi" su ušli u A diviziju Lige nacija, u kojoj će i sledeće godine igrati samo 12 najboljih na "starom kontinentu". A kako su srpski fudbaleri igrali u celom ovom takmičenju, a naročito kako su zrelo delovali u Oslu, svaki drugačiji ishod bi bio nezaslužen.

KRAJ! Norveška - Srbija 0:2

90' - Dvostruka izmena u Srbiji. Đuričić i Jović ulaze, izlaze Tadić i Mitrović.

90' - Sjajna odbrana Vanje Milinkovića Savića posle uta Holanda, koji se probio kroz sredinu, odlazio u levu stranu i šutirao ukosa u drugi ugao. Kakve dve intervencije VMS-a na ovom meču, fantastično...

90' - Igraće se još četiri minuta.

90' - Baklja se pali na tribini gde su navijači Srbije...

88' - Sjajna kontra Srbije, ali su zakomplikovali "orlovi" u situciji 5-na-4... Šteta, šteta! U igru će ući Srđan Babić  umesto povređenog Pavlovića, koji je odigrao fantastičan meč.

88' - Sve češće se sviraju prekršaji našim igračima, čak i u napadu, kao sada Mitroviću. Još uvek su "orlovi" s igračem manje.

86' - Pavlović dobija žuti karton, ali se i žali na povredu. Šepa i odlazi s terena, da mu se ukaže pomoć. Lopta je u međuvremenu pripala Srbiji.

83' - Zviždi ceo stadion (osim grupe Srba) sudiji Lahozu iz Španije jer je dosuđen prekršaj u napadu prilikom iščekivanja centaršuta. 

82' - Dodaju "gas" Norvežani. Nemaju šta da izgube, moraju kako znaju i umeju da u preostalom vremenu daju dva gola da bi osvojili prvo mesto u grupi i preselili se u A diviziju Ligu nacija. Sada su iznudili prekršaj Veljkovića na oko 25 metara od gola Srbije, po desnoj strani napada domaćih.

77' - Norvežani su probali nešto što nisu dosad, da sa velike daljine probaju da dođu do pogodkta, no Pedersenov pokušaj nije bio ni najmanje precizan.

76' - Odnos u šutevima u okvir gola je 5:2 u korist Srbije

74' - Tadić je sjajno probao da proigra Mitrovića, kroz sredinu, mini-lob dodavanjem, no na vreme istrčava golman Niland i dolazi do lopte pre srpskog asa.

72' - Izmene u našoj reprezentaciji. Nemanja Radonjić menja Filipa Kostića, a Andrija Živković ustupa mesto Darku Lazoviću.

72' - Kostić je oprobao udarac sa oko 25 metara, bolji je to bio pokušaj nego u prvom poluvremenu jer je išao u okvir gola, ali je na dobrom mestu bio Niland.

70' - Dok se ori "Srbija, Srbija!" od pomenute grupe srpskih navijača, naši pokušavaju da postignu i treći gol. Akcija se odvijala po levom krilu, odakle je pretio Tadić, pa onda Kostić, a zatim je Andrija Živković izazvao aplauze saigrača "sa klupe". Lopta je izlazila u aut posle prejakog centaršuta Tadića, a on se nesebično bacio i spasao je, vrativši je unazad kolegama.

68' - Pavlović je ko zna koji put zaustavio napad rivala, ovoga puta je za suparnika imao Holanda. Izuzetna partija srpskog defanzivca, izuzetna...

66' - Kostić se lepo nadmudruje sa svojim čuvarom na levom krilu, iznudio je aut, a potom još jedan.

63' - Ajer i Vlahović se prepiru oko toga što su naši iznudili ofanzivni prekršaj rivala. Prilično su nervozni Norvežani u ovim trenucima, a i ne čudi...

62' - Fantastična je borbenost Strahinje Pavlovića. Koliko je samo duela dobio, a koliko puta naterao rivale na grešku u napadu...

59' - Prete obe ekipe u istom minutu. Najpre je Holand prilično snažno, ali ne i precizno šutirao - lopta je otišla paralelno sa golom Srbije, pa su je se domogli naši reprezentativci na levoj strani terena. Nedugo zatim u solidnoj poziciji se našao i Ivan Ilić, ali ostalo je 0:2 jer su se Norvežani u poslednji čas snašli.

Radost "orlova" u Oslu na meču Norveška - Srbija / FOTO: FSS

58' - Ne propustite: SRPSKI ARSENAL "PUCA" PO NORVEŽANIMA: Ovako je Aleksandar Mitrović nastavio nestvarnu seriju golova (VIDEO)

57' - Larsen, Pedersen i Ajer su ušli, a Elionusi, Rierson i Aursnes izašli.

56'- Trostruka izmena kod Norvežana se sprema. 

54' - Posle pomenutog nedosuđenog prekršaja nad Mitrovićem, Dušan Vlahović se vratio u defanzivu da "čuva leđa" Živkoviću, a to je donelo i promenu poseda lopte. Ona je potom stigla do Tadića, a ovaj uposlio mladog Ivana Ilića koji je do ovog meča samo 52 minuta igrao za seniorsku reprezentaciju Srbije. Njegov trk kao da je zbunio Norvežane, jer su navikli da im on više "smeta" na sredini terena, ali on se približavao golu, privukao na sebe dvojicu čuvara pa idealno odložio loptu levo od sebe za najboljeg strelca Srbije u istoriji ovdašnjeg reprezentativnog fudbala i - spasa za odličnog Nilanda nije bilo - 0:2.

53' - Gol! Mitrović! Vodi Srbija 0:2! Pedeseti gol Mitrovića, na 76. meču za reprezentaciju!

53' - Još jedan nedosuđen prekršaj nad Aleksandrom Mitrovićem, na sredini terena. Nekoliko naših fudbalera diže ruke u neverici...

50' - Žuti karton za Filipa Kostića. Prva javna opomena na utakmici, možda i prestroga, iako je rukama zaustavio rivala naš reprezentativac. Prosto, nije stigao da se zaustavi kada je nadmudren, pa je sudija Lahoz pokazao karton.

49' - Pokušao je Holand udarcem glavom posle centaršuta sa desne strane da nadmudri Vanju Milinkovića Savića, ali je loptu poslao u "sporom" luku - pravo iznad glave golmana Srbije, a on ju je lako uhvatio.

46' - Meling je probao da se "provuče" iza leđa Andrije Živkovića i probojom po levom krilu uzgrozi gol Srbije, no solidno postavljanje našeg reprezentativca onemogućilo je tu nameru, pa je Norveška "samo" izborila korner - posle kog je odbrana "orlova" daleko ispucala loptu.

46' - Nema izmena, počeo je drugi deo utakmice.

Bliži se početak drugog poluvremena, uskoro će biti poznato da li će selektori posegnuti za izmenama

Ne propustite: "DUŠAN SILNI" UTIŠAO NORVEŽANE! Ovako je Vlahović u senku bacio Holanda, Oslom se ori "Srbija" (VIDEO)

Kraj poluvremena, Srbija vodi sa 0:1 golom Dušana Vlahovića u 42. minutu. Bilo je napeto na početku, usled šanse Norveške u 20. sekundi i velikog pritiska koji je usledio u narednih desetak minuta. Uopšteno govoreći, Norveška je bila konkretnija u uvodnih pola sata, ali je smirenost "orlova" i omogućila akciju koja je konačno nadmudrila snažnu odbranu rivala i donela pomenutu prednost.

45' - Smiruju igru naši reprezentativci posle (bezuspešnog) naleta Norvežana, željnih da pre odlaska na predah izjednače. Ne žure naši, mirno se ponašaju na terenu i, što je još važnije, ne srljaju.

43' - Osmi gol na 16. utakmici za reprezentaciju Dušan Vlahović je postigao posle asistencije Kostića koji se probio po levom krilu (akciju je započeo Pavlović na našoj polovini terena, Tadić je nastavio dodavši loptu Filipu Kostiću), a zatim je centarfor Juventusa bio na pravom mestu i, iz gužve, okružen s nekoliko igrača rivala, sa oko osam metara uspeo da pošalje loptu u mrežu Norveške - 0:1!

42' - GOL! VLAHOVIĆ! Srbija vodi u Oslu!

40' - Sjajno se Pavlović bacio glavom "u noge" rivala i iznudio ofanzivni prekršaj Norvežana u opasnom napadu u kome je Holand lukavo krenuo da prevari svoje čuvare.

38' - Zbog jedne povrede u norveškoj selekciji (desni bek Riorson je dobio udarac, zbog kog će možda biti zamenjen) utakmica je na kratko prekinuta. Akteri to koriste da priđu aut-liniji i osveže se.

36' - Gorostasni Serlot pravi faulove kad god ga saigrači "traže" dugačkim dodavanjima. sada je i dosuđen ofanzivni prekršaj, a pritom prilično besni Dragan Stojković, što sudija to ponašanje tek sada sankcioniše.

35' - Novi, treći udarac Srbije na ovom meču: Filip Kostić je probao sa 25 metara, lopta je po zemlji "protutnjala" pored gola.

34' - Auh, kakva šansa za Srbiju! Tadić je sjajno centrirao s desnog krila, Vlahović izvrsno glavom poslao "žabicu" u ugao iz kog je golman dolazio, želeći da ga uhvati na "pogrešnoj nozi", ali je Niland fantastičnoom intervencijom sprečio pogodak. Kakva odbrana! "Orlovi" su se uhvatili za glavu, a i mnogi na tribinama stadiona u Oslu.

33' - Pomalo neverovatno, ali tek u 33. minutu španski sudija Lahoz je dosudio prekršaj u korist Srbije. Aleksandar Mitrović, kog prilično "biju" rivali, fauliran je na sredini terena

30' - Lako su se norveški fudbaleri "domogli" našeg kaznenog prostora, posle jednog dugačkog dodavanja ka desnomo krilu, ali su se izborili srpski defanzivci sa tim izazovom, a onda i iznudili ofanzivni prekršaj rivala.

28' - Iznenadio je jedan dalekometni centaršut s desnog krila Norvešku, pa je golman Niland bio neodlučan, kao i njegovi saigrači, te se došlo do prvog udarca s ugla za Srbiju. Tadić je centrirao, domaćini se na kratko odbranili, aut je za Srbiju. Posle njega, lopta je stigla do dalje, desne stative gola Norveške, probao je Vlahović da je vrati u sredinu ka saigračima, no nije uspeo pa su se domaćini odbranili. Ali, samo na kratko - jer su naši preuzeli posed brzo, no Filip Kostić je centrirao preblizu golu, pa je čuvar mreže uzeo loptu u naručje.

27' - Mitrović se vraća na 40 metara od srpskog gola da pomogne veznom redu, no potom usledi dugačko dodavanje (ka Kostiću više nego Živković), a ti pokušaji zasad ne donose ploda. Razlikuje se ta igra malo od uobičajene, sa dosta kombinovanja na sredini terena, ali... odsustvo Sergeja Milinkovića Savića, koji ne može da igra zbog žutih kartona kao ni Uroš Račić, izgleda da uzima danak. Mada, ne odustaju Srbi od igranja "kroz sredinu", ali Mitrović mora mnogo da se vrati da bi olakšao posao saigračima.

25' - Mitrović nije upeo da stigne do solidno upućene lopte ka njemu, pa će posed imati domaćini čiji su navijači konačno dočekali da su glasniji od grupe Srba koja navija za "orlove" u Oslu.

24' - Na polovini prvog poluvremena, Srbija ima veći posed lopte (53% vremena) a Norveša više šuteva (4:1). U dodavanjima, Srbija nešto preciznija, "vodi" sa 82% uspešnih, naspram 77% od strane rivala

22' - Ilić i Lukić lepo i zasad vrlo sigurno kombinuju na sredini terena, što unosi mir u igru Srbije, a i bolje pozicioniranje ofanzivniji kolega pomenutog tandema. Ipak, završna dodavanja (najčešće ka Kostiću) odbrana Norveške uspeva da "preseče".

21' - Prva polu-prilika za Srbiju. Kostić je, posle dodavanja sa Pavlovićem na levom krilu, centrirao, a Vlahović kod bliže stative probao da zahvati loptu glavom a da je skrene ka golu. Samo je delimično uspeo u nameri, lopta je prošla prilično pored mete, ali konačno da su "orlovi" bar malo pripretili rivalu koji se prilično "razmahao" na početku meča.

19' - Ljute se naši igrači na sudiju Lahoza zbog nedosuđenog prekršaja, a u međuvremenu Holand dolazi do lopte i šutira s desne strane. Gađao je sa oko 20 metara dalji ugao, Mitrović postavio glavu i loptu skrenuo u korner. Odegard ga je izveao, a "VMS" (Vanja Milinković Savić) desnicom "boksovao" loptu ka centru.

16'  - Izuzetno se bore naši fudbaleri. Vrlo požrtvovano, čak i kada bi mnogi odustali od trčanja za loptom koja beži u (gol-)aut. Tako je sada Kostić došao do nje, no centaršut nije bio dovoljan da se proigra tandem Vlahović - Mitrović. Ipak, dobio je reprezentativac Srbije aplauz kolega za trud.

14' - Buni se domaća publika što je dosuđen gol-aut za Srbiju, ali je ponovljeni TV snimak pokazao da je iskusni španski sudija Lahoz dobro postupio. Lopta jeste za "orlove".

12' - Stefan Mitrović se dobro postavlja u situaciji kada su domaćini hteli da probiju našu odbranu dodavanjem kroz sredinu, pa je lopta pripala Srbiji, ali potom nije došla do Mitrovića, te je, da bi sprečio kontru suparnika, Tadić napravio prekršaj na centru.

11' - Presing Aleksandra Mitrovića naterao je golmana rivala da ispuca daleko loptu, a Strahinja Pavlvoić ju je glavom izbacio u aut, pa će Norveška imati novi napad, sa sredine terena.

9' - Posle uvodne inicijative Norvežana, konačno "orlovi" imaju loptu malo duže u svom posedu, ali na sopstvenoj polovini. Probali su Mitrović i saigrači na kratko da prebace težište zbivanja i pred suparnički kazneni prostor - bezuspešno.

7' - Stiže opet podrška našim reprezentativcima s tribine na kojoj su srpki navijači. Međutim, iznova vrlo brzo gube loptu "orlovi" po prelasku na suparničku polovinu terena.

6' - Nova, druga opasna situacija po gol Srbije posle proboja domaćina po levoj strani. Stvorili su "višak igrača" Norvežani, jer se bek Meling ubacio po krilu, a onda i nezgodno pao, povredivši lakše rame. U nastavku akcije domaća selekcija nije uspela da, posle kornera i centaršuta, preko Aursensa promeni rezultat jer njegov pokušaj glavom nije bio opasan. Ipak, opasan je rival "orlova" na početku meča, nema šta...

5' - Akcija "orlova" koja se prebrzo završila: Mitrović je bio u ofsajdu. Još brže su loptu izgubili Norvežani: golman je šutnuo loptu u aut, na oko 40 metara od mreže koju čuva.

4' - Elionusi se lukavo ubacio iza leđa odbrane Srbije po levom krilu, ali su mu saigrači poslali prejaku loptu. 

3' - Izuzetna borbenost aktera ovog meča na sredini terena. "Kidišu" jedni i drugi na igrača s loptom, biće ovo veliki izazov za "orlove", ali i za domaćine meča.

2' - Sa tribine na kojoj su naši navijači odjekuje "Srbija, Srbija!"

1' - Auh, umalo da Norveška povede u 20. sekundi! Serlot je poveo napad kroz sredinu, "navukao" na sebe pažnju odbrane Srbije, pa dodao desno Holandu koji je izvrsno šutirao - ali još bolje je odbranio Vanja Milinković Savić!

1' - Meč je počeo!

20.43 - Ima i naših navijača na tribinama stadiona u Oslu:

Navijači Srbije u Oslu, na meču Norveška - Srbija / FOTO: Privatna arhiva

20.42 - U toku je intoniranje himni. Najpre "Bože pravde", pa onda i norveška.

20.29 - TADIĆ "PRETI" VELIKOJ ČETVORKI: Kapiten Srbije sve bliži rekordu po broju nastupa

20.14 - "Orlovi" pred početak zagrevanja:

20.00 - Ovako izgleda stadion 45 minuta pred početak meča:

FOTO: Privatna arhiva

19.53 - "Orlovi" su stigli!

19.44 - Piksija su norveški novinari pitali šta misli o opasnom Holandu. On im je poručio da i mi imamo opasnog napadača. Nazvao ga je: Aleksandar Veliki.

19.38 - Ovako grafički izgleda postava Srbije za meč odluke:

Startna postava reprezentacije Srbije za meč sa Norveškom u Ligi nacija / Printskrin: UEFA

19.36 - Norvežani su napravili jednu "zvaničnu" izmenu i jednu nesvakidanjšu promenu u odnosu na startnu postavu koja je izgubila od Slovenije u subotu. Aursnes je zamenio Trosvedta u centralnom veznom triju, a interesantno je da je Rierson, desni bek, protiv Slovenaca igrao u dresu s brojem 22, a protiv Srbije će nositi opremu sa brojem 14.

19.34 - Martin Odegard, kapiten Norvežana i njihov najbolji vezni igrač, upozorio je saigrače na Aleksandra Mitrovića:

- Mitrović je špic sa ekstremnim veštinama. Izuzetno je opasan u kaznenom prostoru, neverovatno jak i veoma težak za čuvanje. Igra u životnoj formi, ali nije on jedini opasan (u ekipi Srbije). Imamo i mi prilično dobrog napadača (senzacionalnog Erlinga Brauta Holanda) pa bi trebalo da se pažnja fokusira na njega. Da ga "hranimo" loptama više nego što će oni "hraniti" Mitrovića - kaže Odegard.

19.26 - Ivan Ilić, koji je dosad četiri puta igrao za seniorsku reprezentaciju Srbije, za koju je debitovao 7. juna 2021. protiv Jamjke, rođen je 17. marta 2021. u Nišu i član je Helas Verone. Selektor Stojković ga je uvrstio u startnu postavu jer je upravo u dresu italijanskog kluba (u koji je stigao 2020, kao član Mančester sitija - za koji nikada nije zaigrao, jer je bio pozajmljivan Zvezdi, Zemunu i NAC Bredi) pružio odlične partije. Visok je 185 cm, igra u veznom redu, a u istoriju našeg fudbala ušao je kao najmlađi debitant u dresu Crvene zvezde, za koju je zaigrao 1. aprila 2017, nedugo nakon 16. rođendana. Evo i koji potezi iz Verone su ga, pored ostalih, preporučili Piksiju, a on rešio da mu danas da šansu u startnoj postavi:

19.22 - Na klupi "orlova" su golmani Dmitrović i M. Ilić, te Mladenović, Babić, Maksimović, Radonjić, Jović, Eraković, Mašović, Terzić, Đuričić i Lazović. Rezerve Norveške su čuvari mreže Andre Hansen i Gritebust, kao i Torsbi, Ajer, Gregersen, Berg, Brinhildsen, Bjorkan, Zakariasen, Deli, Pedersen i Larsen.

19.21 - U fomaciji 4-3-1-2, za Norvešku igraju Niland - Rierson, Hanče-Olsen, Ostigard, Meling - Odegard, Aursnes, Berge - Elionusi - Holand, Sorlot

19.19 - Evo i sastava!

Srbija nastupa u formaciji 3-5-2, koju čine:

Vanja Milinković Savić - Veljković, S. Mitrović, Pavlović - A. Živković, Lukić, I. Ilić, Tadić, Kostić - A. Mitrović, Vlahović.

Veliko iznenađenje predstavlja uvrštavanje mladog Ivana Ilića na mesto centralnog veznog fudbalera, ali u odsustvu suspendovanog (zbog žutih kartona) Sergeja Milinkovića Savića, momak koji je stasavao na Marakani, a igra u Seriji A - dobio je šansu u prvoj postavi.

18.55 - NORVEŽANI TU SCENU NISU OČEKIVALI: Piksi izveo "orlove" u šetnju Oslom, a onda im rekao da stanu i rade ovo (FOTO)

18.35 - Od njega preti najveća opasnost reprezentaciji Srbije: "JEDEM KAO KONj": Holand otkrio čime se hrani - kopira Ronalda, na piletini živi, picom vara, a tek čega se sve odriče

Važnost utakmice

Podsetimo, tri su važne stvari koje ekipa selektora Dragana Stojkovića može i želi da ostvari u Oslu, a sve tri omogućava jedino - pobeda.

Prvo, trijumfom u Oslu "orlovi" bi obezbedili prvu poziciju u svojoj grupi i plasman u A diviziju Lige nacija.

Drugo, Stojkovićeva selekcija bi osigurala udoban smeštaj u drugi šešir pred žreb za kvalifikacije prvenstva Evrope koji će biti održan 9. oktobra u Nemačkoj.

I na kraju, pobedom u Norveškoj Srbija bi osigurala učešće u baražu za plasman na Evropsko prvenstvo, bez obzira na učinak u svojoj grupi kvalifikacija na putu do Nemačke 2024. godine.

Uoči meča

Podsetimo, Srbija je u subotu posle preokreta pobedila Švedsku uz tri gola Aleksandra Mitrovića, ali se junak te pobede povredio, pa je kraj meča dočekao na klupi za rezerve, sa ogromnom količinom leda oko skočnog zgloba.

Postavljalo se pitanje da li će najbolji strelac u istoriji našeg reprezentativnog fudbala moći da pomogne nacionalnoj selekciji u meču odluke, u Oslu, a prve naznake da bi to mogao da bude slučaj bile su činjenica da je Mitrović krenuo s ekipom na sever Evrope.

A onda je u ponedeljak uveče, 24 sata pred utakmicu, Fudbalski savez Srbije obradovao ovdašnju sportsku javnost, baš kao što su se obradovali i svi članovi "orlova":

- Mitrović je spreman! - glasila je poruka FSS-a na društvenim mrežama, i to uz snimak našeg sjajnog golgetera koji se trkom pridružio saigračima na terenu stadiona u Oslu:

Sada ostaje da se vidi ko će, Srbija ili Norveška, proći u elitnu, "A" diviziju Lige nacija, o čemu bi mogli da odlučuju i neki naizgled ne toliko važni parametri, o kojima su vam "Novosti" već pisale.

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (5)

SVETSKI DAN NAUKE ZA MIR I RAZVOJ: Prilika da se podigne svest o izazovima sa kojima se suočavamo u savremenom svetu