NESTVARAN UČINAK DEJANA STANKOVIĆA: Šta ostaje iza Zvezdinog Mistera?

Novosti online

26. 08. 2022. u 16:19

Dejan Stanković je trenersku karijeru započeo kao asistent Andree Stramaćonija u Udinezeu 2014. godine. Posle te kratke epizode usledila je pauza sve do 21. decemba 2019. godine, kada je na klupi Crvene zvezde nasledio Vladana Milojevića. Od tada je sa velikim uspehom vodio Crvenu zvezdu, a 26. avgust ostaće upamćen kao dan na koji je dao ostavku u klubu.

НЕСТВАРАН УЧИНАК ДЕЈАНА СТАНКОВИЋА: Шта остаје иза Звездиног Мистера?

FOTO: FK Crvena zvezda

Zvezda je beležila značajne rezultate pod Stankovićem, a uz Milojevića jedan je od najuspešnijih stratega crveno-belih u novijoj istoriji.

U trenutku kada je preuzeo tim, Zvezda je već bila završila učešće u Evropi, zauzevši četvrto mesto u grupi B Lige šampiona, iza Bajerna, Totenhema i Olimpijakosa, ali je Stanković uspeo da osvoji šampionsku titulu i obezbedi Zvezdi kvalifikacije za Ligu šampiona i naredne sezone.

U trećoj rundi kvalifikacija protiv Pjunika ostvario je 15. pobedu u evrokupovima, čime se izjednačio sa svojim prethodnikom na klupi Crvene zvezde. Treba istaći da je Deki vodio ekipu na čak 12 mečeva manje i da se u sezoni 2020/21. nije igrala samo po jedna utakmica u kvalifikacijama, sigurno bi davno oborio Milojevićev rekord.

A to pravilo igranja jedne utakmice, zbog pandemije koronavirusa koja je tada besnela Evropom, najveći je krivac što Stanković već u svom prvom pokušaju nije uveo Zvezdu u grupnu fazu Lige šampiona - što bi za crveno-bele bio treći uzastopni plasman. Razlog je taj što je plej-of protiv Omonije igran u Nikoziji, a Kiprani su, tek posle penala, iskoristili prednost domaćeg terena.

Ipak, protiv jermenskog Ararata u plej-ofu za Ligu Evrope izboren je plasman u grupnu fazu drugog po jačini evropskog takmičenja u kome je Zvezda - briljirala!

U grupi L sa Hofenhajmom, Gentom i Liberecom, ostvarili su crveno-beli tri pobede i dva remija uz samo jedan poraz.

Ukupno 11 bodova, čime je Dejan Stanković postao prvi trener u istoriji Crvene zvezde i srpskog fudbala koji je sa svojim timom osvojio dvocifren broj bodova u jednoj sezoni evropskih kupova (11).

Na kraju je osvojeno drugo mesto i obezbeđen plasman u šesnaestinu finala, gde je Stankovića čekao dobro poznati rival - AC Milan. Pobednika je odlučilo pravilo koje danas više nije na snazi (2:2 u Beogradu, 1:1 u Milanu). Ko zna šta bi bilo da je gol u gostima ukinut pred tu sezonu 2020/2021...

Naredne sezone, osvajanjem duple krune u domaćem fudbalu, Stanković je opet doneo Zvezdi kvalifikacije za Ligu šampiona, ali je prvak Srbije opet zaustavljen u trećoj rundi kada se isprečio Šerif iz Tiraspolja. Na kraju sezone se ispostavilo da to i nije bio veliki neuspeh, iz dva razloga: Prvo, Moldavci su otišli i dalje, posle Zvezde eliminisali su i zagrebački Dinamo, da bi senzacionalnim igrama u grupi sa Realom, Interom i Šahtjorom izborili treće mesto i transfer u Ligu Evrope, odakle su nesrećno ispali od Brage na penale; i drugo - Zvezda je u plej-ofu za Ligu Evrope demolirala rumunski Kluž i plasirala se u grupu sa već pomenutom Bragom, Ludogorecom i danskim Mitjilandom, a Stanković je ponovio uspeh iz prethodne sezone i opet vodio crveno-bele do 11 bodova u grupi - s tim što je to sada bilo dovoljno za prvo mesto.

Time je Zvezda osigurala direktan plasman u osminu finala (preskočila je sveže uvedeni "plej-of za nokaut fazu"). Protivnik u borbi za četvrtfinale bio je Rendžers. Škoti su u grotlu prepunog Ajbroksa pobedili 3:0, a Zvezda je u revanšu pobedom od 2:1 časno ispala iz takmičenja.

Svi ovi gore navedeni rezultati doneli su srpskom fudbalu i Zvezdi veliki pomak na UEFA listi koeficijenata, što je kao direktnu posledicu donelo to da će naredne sezone šampion Srbije igrati direktno u grupnoj fazi Lige šampiona.

Ostaje činjenica da je Stanković bio i ostao stručnjak koji je Zvezdi doneo mnogo uspeha, a na putu je da ih i nadmaši, imajući u vidu trenutnu situaciju na tabeli prvenstva, u kome je najveći rival, Partizan, već u priličnom zaostatku.

Bonus video: Sve oko Marakane je bilo u crvenom i belom pred meč Zvezda - Makabi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)