BIVŠA "JUGA" I DALJE NA ČEKANJU: Fudbaleri Crvene zvezde još zvanično nisu igrali sa ekipama iz sedam evropskih zemalja

Z. ĆOROVIĆ

23. 08. 2022. u 19:09

OD osnivanja fudbalskih klupskih međunarodnih takmičenja, sredinom pedesetih godina prošlog veka, Crvena zvezda je odigrala oko 370 zvaničnih evropskih utakmica.

БИВША ЈУГА И ДАЉЕ НА ЧЕКАЊУ: Фудбалери Црвене звезде још званично нису играли са екипама из седам европских земаља

FOTO: M. Vukadinović

Zanimljivo je to što crveno-beli, uprkos tolikom iskustvu, još uvek nisu odmerili snage sa predstavnicima sedam od 54 zemlje članice UEFA (ne računajući lažnu državu Kosovo, koju je evropska kuća fudbala 2016. primila prekršivši tako sopstveni Statut).

Kada se okonča revanš sa Makabijem u baražu za Ligu šampiona, kuriozitet će biti što je Zvezda prvi put podelila megdan sa nekim izraelskim predstavnikom.

Od 2020. godine, to je bila treća premijera za naš najtrofejniji klub. Prvo je tog leta u kvalifikacijama za LŠ preskočen Gibraltar (5:0, igrao se jedan meč zbog korone), odnosno šampion te zemlje, Evropa, zatim je prvi put "pokorena" i Albanija, odnosno ekipa Tirane (1:0) na njenom stadionu.

Kada se podvuče crta, ostalo je još samo sedam država u kojima Zvezda nije vojevala evropske bitke. To su: Andora, Lihtenštajn, San Marino, Vels, kao i dobri znanci iz stare Jugoslavije: BiH, Severna Makedonija i Crna Gora. Pitanje je da li će se Zvedi u skorije vreme ukrstiti putevi sa nekim od predstavnika ovih zemalja, pošto sada ima mogo veći koeficijent i postaje sve nedostupnija za ekipe sa malim rejtinzima.

Koliko su žrebovi ćudljivi i nepredvidivi, pokazuje i podatak da se Zvezdin prvi komšija Partizan sastao sa rivalima iz pomenute tri republike bivše Juge, uz to imao i maksimalan učinak protiv podgoričke Budućnosti (CG), Škendije (S. Makedonija) i Zrinjskog (BiH).

Maksimalni su bili i crveno-beli protiv Hrvata i Slovenaca - 2005. su isprašili Inter iz Zaprešića u kvalifikacijama za Kup UEFA (3:1, 4:0), četiri godine kasnije poigravali su se sa Rudarom iz Velenja u kvalifikacijama za Ligu UEFA (1:0, 4:0).

U prethodne tri godine, uprkos velikim šansama da se "spoje" u doigravanju za Ligu šampiona, nije se desilo da Zvezda odmeri snage sa zagrebačkim Dinamom. Veliki balkanski derbi za "dlaku" je izbegnut prošle sezone, igrao bi se da su crveno-beli izbacili Šerif, ali Moldavci prošli dalje i posle toga su sa lakoćom preskočili i Zagrepčane na putu do elite. Ove sezone nije moglo da dođe do sudara sa "modrima" jer su obe ekipe bile povlašćene u kvalifikacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona