KONTROVERZNI BIZNISMEN NA ČELU REAL MADRIDA: Ko je zapravo Florentino Perez?

Novosti online

29. 05. 2022. u 17:01 >> 17:01

FLORENTINO Perez, prvi čovek Real Madrida, smatra se jednim od najuticajnijih ljudi u svetu fudbala, s obzirom na to da se nalazi na čelu najtrofejnijeg kluba u Evropi.

КОНТРОВЕРЗНИ БИЗНИСМЕН НА ЧЕЛУ РЕАЛ МАДРИДА: Ко је заправо Флорентино Перез?

FOTO: AP

Ukoliko želite da znate koliko je Perez zapravo moćan, dovoljno je vratiti se godinu dana unazad kada je objavio rat moćnicima svetskog fudbala i tako postao persona non grata u očima Aleksandra Čeferina. Prvi je izašao u javnost sa plan o osnivanju Superlige i na taj način se suprostavio UEFA-i i Aleksandru Čeferinu koji nisu mogli ništa uraditi ni Realu ni njemu. Ovaj sukob i dalje nije završen, samo je na stanju privremeno primirje.

Španski biznismen je postao omražen u svetu fudbala, pogotovo kod fudbalskih romantičara i onih koji veruju u fudbal kao sport, a ne kao biznis.

Perezov Real je osvojio Ligu šampiona i može se reći da je 75-godišnji Španac odradio svoj deo posla. Florentino je bio na "krovu Evrope" i to tačno ispred Čeferina,  i svih onih koji se ga ocrnili i tražili njegovo izbacivanje iz fudbala.

Ovo mu je drugi predsednički mandat u "kraljevskom klubu" i znatno je uspešniji nego prvi.

Ukupno je stigao do šeste titule šampiona Evrope. Paralelno sa fudbalskom sekcijom, odlične rezultate je zabeležio i košarkaški tim (koji se najviše finansira od strane fudbalskog kluba) sa dve osvojene Evrolige.

Perez je išao toliko daleko, da je pokrenuo priču da košarkaški klub Real Madrid postane deo NBA lige.

 


 

Kontroverzni biznismen nije navikao da gubi, a vrlo često bi vlada bila ta koja bi ublažila njegov pad što dovoljno govori o njegovoj povezanosti sa političkom elitom u Kraljevini.

Fudbal i politika

Milijarder je postao zahvaljujući svojoj građevinskoj firmi pod nazivom ACS koja se u početku bavila isključivo niskogradnjom. Osnovao ju je 1997. godine uz pomoć porodica Albertost i Marh koje su bile bliske sa režimom Franciska Franka. Porodica Marh je čak i finansirala državni udar kojeg je 1936. godine izveo general Franko.

Njegova firma je osnovana godinu nakon što je ultradesničarki političar Hoze Marija Aznar izabran za premijera i to baš kada je dozvolio privatizaciju i širenje domaćih tržišta kapitala. Aznar je bio predsednik Vlade Kraljevine Španije od 1996. godine do 2004. godine.

Na taj način premijer je napravio strategiju. S jedne strane bi omogućio više ulaganja u zemlju, a s druge strane je građevinske tajkune povezao sa državom. Tako je na primer Perezova kompanija dobila većinu projekata od javnih radova kao što su izgradnja aerodoma, autoputeva, mreže železnica za brze vozove itd. Sve to je finansirala banka "Kaha Banking" kojom je upravljao Miguel Biels, Aznarov čovek od poverenja. Neke informacije govore čak da je i ta banka dala kredit Realu u iznosu od 76 miliona evra kako bi se delimično finansirao transfer Kristijana Ronalda 2009. godine.

Posao veka

Verovatno najkontroverzniji posao u koji je Perez bio uključen kao predsednik bila je prodaja terena za trening Real Madrida kao mesta za novu gradsku finansijsku četvrt 2001. To je bio scenario koji je svima odgovarao: on se rešio klupskih 500 miliona evra duga, dok je njegova firma, zauzvrat, dobila svoj deo ogromnih građevinskih ugovora za projekat.

Tada je iskoristio svoje političke veze i bilo mu je potrebno svega nekoliko meseci da se nađe u "vin-vin" situaciji. Sebi je osigurao ogroman finansijski prihod što mu je omogućilo da stvori prvu generaciju "Galaktkosa" kada su između ostalih stigli Zinedin Zidan, Dejvid Bekam, Ronaldo...


 

foto: Instagram

 

Pre nekoliko godina njegova kompanija ACS nije ispoštovala dogovoreno oko izgradnje gasovoda, a na kraju je sud odlučio da je država odgovorna za dug od 1.35 milijardi evra koji se duguju španskim bankama. Slično je bilo i sa izgradnjom autoputa M30. Troškovi su sa planiranih 2.5 milijardi evra narasli na 6.5 milijardi.

Perez se definitivno može smatrati španskim oligarhom i oseća se nedodirljivim. Utisak je da ima neograničenu moć i zapravo u Španiji može realizovati sve što poželi. Slično je i u fudbalu što potvrđuju i rezultati Real Madrida, neprikosnovenog vladara evropskog fudbala.

BONUS VIDEO: Piksi dobitnik zlatne povelje FS Republike Srpske

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest