MRAČNE ODLUKE UEFA! Rusija može da zaboravi na fudbal, najnovije kazne utiču i na srpske klubove!

Novosti online

02. 05. 2022. u 19:23

RAT u Ukrajini uslovio je da najnovije vesti iz sveta fudbala budu prilično šokantne. Naime, UEFA je izrekla nove, drastične kaznene mere za Rusiju, koja praktično može da zaboravi na međunarodne nastupe u najpopularnijem sportu.

МРАЧНЕ ОДЛУКЕ УЕФА! Русија може да заборави на фудбал, најновије казне утичу и на српске клубове!

FOTO: Tanjug/AP

Evropska kuća fudbala danas je rešila da Rusima zabrani da učestvuju u narednoj sezoni i Lige šampiona, i Lige Evrope, i Lige konferencija, a i u ženskoj Ligi šampiona, kao i u elitnom takmičenju mladih timova, odnosno omladinskoj Ligi šampiona.

A to je samo jedna od sankcija izrečena Rusiji.

UEFA je, pored toga, donela i sledeće odluke:

- Odbija se kandidatura Rusije za organizaciju dva naredna prvenstva Evrope

- Rusija neće igrati u Ligi nacija 2022/2023, biće proglašena za poslednju u svojoj, drugoj grupi B divizije i automatski će biti izbačena u niži rang kada dođe na red sledeće izdanje ovog takmičenja

- Ženska fudbalska reprezentacija Rusije neće moći da učestvuje na ovogodišnjem prvenstvu Evrope

- Ruskinje, usled suspenzije, neće moći da odigraju preostale mečeve u mundijalskim kvalifikacijama, a svi njihovi rezultati biće poništeni. Kao da nikada nisu ni igrale...

- Rusija neće učestvovati u nastavku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo fudbalera do 21 godine starosti. I njihovi dosadašnji mečevi biće "anulirani".

Šta će biti sa srpskim predstavnicima?

SAN o dva kluba u Ligi šampiona je ostvaren "avansno" za evropsku 2023/2024, pošto su "večiti" daleko dogurali na međunarodnoj sceni i stigli do "kote 11" na listi UEFA, a najnovije kazne Rusima - "poguraće" naše klubove do jedne bolje situacije u sezoni koja je pred nama.

Naime, to što Rusi neće učestvovati ni u Ligi šampiona, ni u Ligi Evrope, a ni u Ligi konferencija, odnosno što će biti "obrisani" kada se ovog leta budu spremali žrebovi za ova takmičenja, Srbiju će malo "pogurati" ka višoj poziciji od trenutne, a sa 16. mesta, na kome se od danas nalazi, naša zemlja je dobila dodatnog predstavnika u evro-kupovima.

Prvak Srbije, kao i do sada, ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, i to od drugog kola.

Osvajač Kupa do sada nije imao nikakvu međunarodnu beneficiju od podizanja pehara, ali će usled izbacivanja Rusa, srpski osvajač najmasovnijeg ovdašnjeg takmičenja ići u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Odnosno, biće na dva koraka od plasmana u grupnu fazu.

Planirano je da drugoplasirani i trećeplasirani tim Superlige idu u drugo kolo kvalifikacija za Ligu konferencija, ali...

Postoji mogućnost da se to malo izmeni.

U slučaju da bilo ko od "večitih" osvoji "duplu krunu", onda će u Ligu Evrope ići drugoplasirani na tabeli, a u Ligu konferencija treći i četvrti tim Superlige. A ako Kup osvoji neko ko ne postane šampion Srbije, onda ostaje kao što smo ranije naveli - prvak ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, osvajač Kupa u kvalifikacije za Ligu Evrope, a drugoplasirani i trećeplasirani tim Superlige u preliminarne borbe za Ligu konferencija.


Bonus video: Svemirsko svetsko prvenstvo: Spektakl kakav fudbal ne pamti
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)