FILIP KOSTIĆ ZA "NOVOSTI": As Ajntrahta o rušenju Bajerna i Barse, ambicijama za Svetsko prvenstvo...

Nedeljko ILjUKIĆ

02. 05. 2022. u 13:20

FILIP Kostić (29) se ponaša kao da je kupio najnoviji aparat za espreso kafu i iz njega svaki dan izbacuje neka mala čuda. Osim toga, ovog čoveka je nemoguće izbaciti iz ravnoteže, u svakom smislu te reči. Ovo su reči golmana Ajntrahta, Nemca Kevina Trapa, koji je na vrlo slikovit način opisao svog saigrača, sjajnog reprezentativca Srbije i "desetke" kluba iz Frankfurta.

ФИЛИП КОСТИЋ ЗА НОВОСТИ: Ас Ајнтрахта о рушењу Бајерна и Барсе, амбицијама за Светско првенство...

FOTO: Tanjug

Ako ovako priča čovek koji je rođen u zemlji u kojoj se priznaju samo rad, red i disciplina, onda su pitanja u ovom prvomajskom intervjuu koji je Kostić dao za "Novosti", samo logična posledica onoga što nam je bio povod na praznik rada: priča o fudbaleru koji nije morao da igra za Partizan ili Crvenu zvezdu, pa da vidi "beli fudbalski svet" i uspe u njemu.

Nedavno je Kostić u četvrtfinalu Lige Evrope skoro pa sam izbacio Barselonu. Katalonskog diva je u revanšu na "Nou kampu" rasplakao sa dva efektna gola (2:3). Na startu ove sezone je srušio i Bajern u Minhenu (1:2) pobedonosnim pogotkom u 83. minutu...

- Za mene je velika privilegija što kao profesionalni fudbaler imam priliku da igram sa velikanima kao što su Bajern, Barselona i mnogi drugi klubovi. Obe utakmice su mi u prelepom sećanju, pogotovo zbog činjenice da je veoma retka pojava trijumf protiv Bajerna u Minhenu. Međutim, pobeda u Barseloni mi je ipak draža, jer se radilo o nokaut fazi takmičenja, pa je i slavlje bilo utoliko veće - počinje Kostić.

PERJANICA Filip na stadionu u Frankfurtu/FOTO: Instagram

Stručnjaci kažu da je srpski as trenutno jedan od najboljih igrača na poziciji levog krila u Evropi. Taj kvalitet prepoznali su mnogi treneri u Bundesligi, pa i nekoliko poslednjih selektora Srbije. Zato je ovaj Kragujevčanin nezamenjiv i kod Dragana Stojkovića, ali i kod Olivera Glasnera u Ajntrahtu. Inače, Frankfurt je treća Kostićeva stanica u poslednjih osam godina u Bundesligi, posle igara za Štutgart i Hamburg.

- Mislim da je ovo bila moja ubedljivo najbolja sezona u Bundesligi i biće veoma teško da nadmašim sebe po učinku u njoj - kratak je Kostić.

Iza ove izjave stoji možda i mala zagonetka, jer je veliko pitanje gde će Kostić nastaviti karijeru, jer ovakvo levo krilo već odavno "skeniraju" u Interu i još nekim evropskim gigantima. Mi se ipak još malo vraćamo pod svetla stadiona"Nou kamp" i zanima nas osećaj kada se Barseloni, na njenom stadionu, šalju dve lopte u mrežu...

- To je osećaj koji se teško opisuje rečima. Revanš je bio poseban izazov za nas, jer smo u prvoj utakmici u Frankfurtu odigrali nerešeno 1:1 i poslednjih 15 minuta branili taj remi sa igračem manje na terenu. U revanšu je sve išlo perfektno, u 67. minutu smo vodili 3:0, Barsa je u nadoknadi stigla do dva gola - priseća se Kostić.

Ajntraht je pred plasmanom u finale Lige Evrope, posle pobede nad Vest Hemom u gostima u prvom meču polufinala (2:1). Najviše ambicije su sasvim realne.

- Bilo bi idealno da osvojimo Ligu Evrope i to bi bila kruna sezone u kojoj smo imali nekoliko blistavih partija i to navijači veoma dobro vide. Naše je da stignemo do finalnog meča u Sevilji i dođemo do pehara - optimista je Kostić.

Iz klupske opreme, slikovito, selimo Kostića u dres reprezentacije Srbije. U velikom stilu je sa "orlovima" došao do Mundijala u Kataru. Sve se desilo još u novembru prošle godine i to nam svima sada izgleda kao davna prošlost.

- Ostvarili smo veliki uspeh i ovde je posebno važno što ćemo posle Mundijala u Rusiji 2018. biti učesnici najvećeg takmičenja drugi put zaredom - ponosan je Kostić.

Diktiramo mu navalni red Srbije: Kostić, Tadić, Milinković-Savić, Vlahović, Mitrović. I odmah pitanje: ima li ko jači?

- Svaka reprezentacija ima neki poseban detalj, a našu, između ostalog krasi ta ofanzivna linija i igra koju na sjajan način forsira selektor Stojković. Lepo je što su i navijači prepoznali da imamo napadačku liniju koje sada svako mora da se boji i da je poštuje.

ISKUSTVO Kostić na meču SP 2018. sa Brazilom/FOTO: AP

ASISTENCIJE - RAD I INSPIRACIJA

NAVIJAČI Ajntrahta ili Srbije vole da vide Kostića među strelcima, ali su njegov glavni adut ipak asistencije. Trenutno je vodeći igrač po ovom statističkom parametru u Ligi Evrope.

- Asistencije su čist proizvod inspiracije, ali njima prethode veliki rad i disciplina - otkriva Kostić.

Na Mundijalu u Kataru Srbiju čekaju Brazil na startu, pa onda i Švajcarska i Kamerun.

- Grupa je veoma jaka, ali mislim da ćemo da se plasiramo u drugi krug i u osminu finala odemo zajedno sa Brazilom - optimista je Kostić i "crta" nam scenario, koji bi na današnji dan prihvatio i selektor Srbije, svaki njegov saigrač iz reprezentacije, ali i svaki navijač "orlova".

Tako na praznik rada priča Filip Kostić. Maj će biti mesec izazova i prilika da se sa Ajntrahtom popne na drugi najviši fudbalski vrh Evrope. U katarskoj pustinji ga u poznu jesen čeka prilika da napravi novo fudbalsko čudo o kojem je pričao njegov klupski trener.

Jovića više ne savetujem

PRE nego što se preselio u Real, Luka Jović je bio sjajan tandem sa Kostićem u Ajntrahtu. Zemljaci se često čuju poslednjih meseci, pre nego što se vide na prozivci u Staroj Pazovi.

- Često sam na vezi sa Lukom i dosta savetujemo jedan drugog. Zasada sam potrošio sve savete za njega - našalio se Kostić.

FOTO: Instagram

Lična karta

FILIP KOSTIĆ

ROĐEN: 1. novembra 1992.
MESTO: Kragujevac
POZICIJA: Levo krilo

KARIJERA:

2010-2012. Radnički KG
2012-2014. Groningen
2014-2016. Štutgart
2016-2018. Hamburg
Od 2018. - Ajntraht

REPREZENTACIJA

Od 2015. - Srbija 45 (3)

BONUS VIDEO: NAJGRUBLjE LIGE NA SVETU: Superliga Srbije u vrhu, kako stoje ostali?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024