"NOVOSTI" PREDSTAVLJAJU FUDBALSKA RIVALSTVA: Kad Argentina zadrhti - Boka i River, netpreljivost na granici života i smrti (FOTO)

Đorđe Samoilović

28. 04. 2022. u 20:00

KADA se spomenu fudbalska rivalstva, mnogim ljubiteljima prvo će na pamet pasti ono koje deli Buenos Ajres i Argentinu na dva dela.

НОВОСТИ ПРЕДСТАВЉАЈУ ФУДБАЛСКА РИВАЛСТВА: Кад Аргентина задрхти - Бока и Ривер, нетпрељивост на граници живота и смрти (ФОТО)

FOTO: AP

 Na onaj žuto-plavi i crveno-beli kojem po fanatizmu, strasti i tradiciji, na svetu verovatno nema ravnog. Boka juniors - River Plejt u očima Argentinaca - radnička klasa protiv bogataša.

Rivalstvo starije od čitavog veka, započeto 1905. u južnom delu Buenos Ajresa pod nazivom Boka, održalo se do dan-danas, i ako među fudbalskim fanaticima postoje liste pod nazivom "10 stvari koje treba uraditi pre smrti", odlazak na "superklasiko" gotovo po pravilu naći će se među prvim mestima.

Vatrometi, konfete, popularne "lavine", podrhtavanja "Monumentala" i "Bombonjere", netrpeljivost na granici života i smrti. Sve to odslikava odnos ova dva kluba koja su koliko god bili (ne)uspešni, bili i ostali simbol južnoameričkog fudbala. Kažu Argentinci da će četiri od pet slučajnih prolaznika u bilo kom gradu, selu, varoši odabrati River ili Boku, navijanje za nekog trećeg na nivou je skoro pa statističke greške.

Naselje Boka oličenje je radničke klase u Argentini, ujedno je i mesto gde je nastao popularni ples tango. Ali, ono po čemu će ovaj deo Buneos Ajresa doveka biti upamćen jeste činjenica da je mesto rođenja dva ljuta rivala koje je samo smrt Dijega Armanda Maradone ujedinila.

FOTO: AP

River je osnovan 1901. godine na dokovima reke Rio de la Plata, što u prevodu na srpski znači srebrna reka. Klub je nastao spajanjem dva manja tima, Santa Roas i La Rosales, a kao zvanično ime upotrebljeno je ono koje je stajalo na kutijama britanskih uvoznika i bukvalnim prevodom srebrne reke došlo se do naziva koji će odzvanjati godinama kroz fudbalsku istoriju.

FOTO: AP

Njihove navijače zovu "milioneri" usled, istorijski gledano, boljeg finansijskog statusa, dok ih pristalice Boke pogrdnije nazivaju "las galinas" (pilići). Nadimak koji je nastao 1966, kada je River ispustio vođstvo od 2:0 u okršaju sa urugvajskim Penjarolom i od tada ih među Bokinim navijačima bije glas da ne umeju da pobede, pa otud i poređenja sa živinom.

Ipak, River se godinama kasnije premestio u nešto bogatiji kvart pod nazivom Nunjez, gde je i sagrađen stadion "Monumental", dika i ponos crveno-belih, jer je upravo na njemu reprezentacija Argentine osvojila Svetsko prvenstvo 1978. pobedivši Holandiju u finalu (3:1).

Kada je u pitanju Boka, ona je stvorena četiri godine kasnije od Rivera, od strane italijanskih emigranata koji su naselili istoimeno naselje zbog blizine dokova. U želji da odaju omaž kvartu u kojem žive, zadržali su naziv i kao ljuti rivali dodali trunku engleskog šmeka i tako je nastao klub Atletiko Boka de juniors. Zovu ih "los henezios" ("đenovljani") u želji da ispoštuju italijanske stvoritelje, dok ih Riverove pristalice pogrdno nazivaju "boseteros", što bi u slobodnom prevodu na naš jezik bilo konjušari, kao poređenje u odnosu na socijalni status koji ih deli.

FOTO: AP

Međusobni susreti ova dva tima, koji kao i svaki derbi ima svoje specijalno ime "superklasiko", godinama su bili povod za neke od najspektakularnijih navijačkih predstava. Prema dostupnim podacima, imali su 257 okršaja, Boka je nešto uspšenija (90 pobeda), Riveru je pripalo 84 duela, dok je plen podeljen u 83 navrata.

Međutim, jedan se posebno izdvojio. Dvomeč u borbi za Kopa Libertadores, južnoameričku Ligu šampiona, odigran 2018. prvi put u istoriji ova kluba. Bitka za prestiž na "zelenom" kontinentu prerasla je u huliganski pir koji je potresao čitavu Argentinu. Posle prvog meča (2:2), odigranog na Bokinoj "Bombonjeri", revanš je trebalo da bude održan na "Monumentalu". Ipak, divljanje po ulicama, kamenovanje autobusa u kojem su igrači Boke i zabrinutost za bezbednost učesnika, nagnali su organizatore da izmeste drugi meč superfinala u Madrid, gde je River slavio sa 3:1 i zadobio pravo da zadirkuje gradskog rivala do smaka sveta. Koliko je taj okršaj bio važan i jednima i drugima, svedoči i isposvest jednog od navijača crveno-belih, koji je rekao da bi bez razmišljanja potpisao da Boka narednih 50 godina bude prvak, samo da River osvoji Kopa Libertarores preko grbače ljutog protivnika.

Za mnoge Argentince, okršaji Boke i Rivera odslikavaju borbu bogatih protiv siromašnih, potlačenih protiv privilegovanih. Boka ima Maradonu, Rikelmea, Teveza, River ima Di Stefana, Maskerana, Falkaa, Krespa, Marsela Galjarda... Boka ima "Bombonjeru", popularnu "lavinu", koja nastaje kada se postigne gol i svi navijači pohrle ka ogradi ne mareći za zdravlje. River ima "Monumental", na kojem su "gaučosi" pokorili svet, prestiž i glamur.

Ali, ono što zajedno poseduju jeste ta neverovatna strast kojom fudbalu opravdavaju nadimak najvažnije (sporedne) stvari za svetu. Jer na dan "superklasika" i meteorski udar postaje sporedan. 

Tragedija iz 1968. godine

RIVALSTVO ova dva tima stvorilo je brojne incidente, a najtragičniji desio se 1968. U zbrci na kapiji broj 12 stadiona "Monumental" poginula je 71 osoba, a prosek godina preminulih bio je 19. Takođe, 1994. i Riverovi navijači vraćali su se sa pobedničkog gostovanja (2:0) žuto-plavima, kada je autobus sa najvatrenijim pristalicama crveno-belih napadnut od strane Bokinih tifoza. Kamenovanje, pa na kraju i pucanje i rezultat dva usmrćena mladića. Nekolika dana kasnije, po fasadama Buenos Ajresa osvanuli su grafiti sa natpisom "River 2, Boka 2".

BONUS VIDEO - Ko je Erling Haland?


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati