LEVA PRVI, VLAHOVIĆ TREĆI Poljak odmakao u trci za Zlatnu kopačku

Đ. SAMOILOVIĆ

24. 03. 2022. u 19:51

NA poslednjem preseku pred ulazak u ciljnu ravninu evropske trke za najboljeg golgetera, pol-poziciju suvereno drži Robert Levandovski.

ЛЕВА ПРВИ, ВЛАХОВИЋ ТРЕЋИ Пољак одмакао у трци за Златну копачку

Foto AP

Sjajni poljski napadač iz redova Bajern Minhena, trenutno je prvi na listi za dobijanje "Zlatne kopačke", nagrade koja se na kraju svake sezone dodeljuje najefikasnijem pojedincu klupskog fudbala na Starog kontinentu.

Za to mu je bilo neophodno da u svim takmičenjima do sada postigne 31 pogodak, pa Leva u poretku evropskih golgetera trenutno drži lidersku poziciju sa 62 boda (množe se golovi sa dva zbog UEFA koeficijenta nemačke lige). Konkurencija je trenutno daleko iza i čini se da će raspucanog Poljaka, pobednika prošlogodišnje trke, teško stići Karim Benzema, Dušan Vlahović i Čiro Imobile. Realov as Benzema, bez kojeg "kraljevi" deluju kao prosečan tim, trenutno je drugoplasiran, na "koti" 22 sa 44 boda.

Vlahović i Imobile, tandem koji se i u Italiji bori za naslov "kapokanonijerea" (najbolji strelac Serije A), izjednačen je na trećoj poziciji sa ukupnim saldom od 21 postignutog pogotka u svim takmičenjima. Međutim, asovi Juventusa i Lacija, za razliku od Benzeme i Levandovskog, imaju mnogo manje prostora za manevar, pošto su njihovi timovi eliminasani iz evropskih takmičenja, pa će samim tim odigrati i niži broj utakmica od vodećeg tandema.

Na četvrtoj poziciji, takođe, dvojica igrača dele istu sudbinu. Patrik Šik (Bajer Leverkuzen) i Mohamed Salah (Liverpul), za sada su u 20 navrata pogađali rivalske mreže i dišu za vratom kolegama ispred, ali teško da i oni mogu da budu optimistični u pogledu svrgavanja Levandovskog.

Ono što poprilično bode oči kada se sagleda čitava lista najboljih golgetera u Evropi u aktuelnoj sezoni, jesu pozicije Kristijana Ronalda i Lea Mesija. Dvojca koji je u prethodnih 15 godina vodio žestoke bitke za "Zlatnu loptu" ali i "Zlatnu kopačku", sada nema ni na mapi. Mesi, inače rekorder po broju dodeljenih prizanja za najboljeg strelca Evrope (6), igra verovatno najslabiju sezonu u karijeri, nema ni dvocifren broj golova za PSŽ (7), dok je Ronaldo na "koti" 12, daleko od vrha. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista