OD SELEKTORA DO POČETNIKA: Šarena postava superligaških trenera

Nikola Lacković

28. 08. 2021. u 19:35

MNOGI od njih su pre desetak godina vodili bitke po superligaškim terenima, a sada obavljaju jedan od najstresnijih poslova u Srbiji, kao treneri klubova u eliti.

ОД СЕЛЕКТОРА ДО ПОЧЕТНИКА: Шарена постава суперлигашких тренера

Foto: TSC

Kada se pogleda "šareni" sastav, očigledno je da je došlo do smene generacija na klupama fudbalskih superligaša u 2021/2022, pa je tako Milan Đuričić, trener Napretka, najstariji, dok je Vladimir Buač, strateg Spartaka najmlađi u karavanu. Među njima ima početnika, ali je tu i Mladen Krstajić, koji je čak bio selektor "orlova".

Sa najviše iskustva u elitnom rangu takmičenja u Srbiji su Dejan Đurđević i Milan Milanović.

Popularni Švaba je pre Kolubare vodio Čukarički, Radnički Kragujevac, Zemun, i u dva navrata matični OFK Beograd.

Sadašnji trener Novog Pazara Milanović upisao je 247 mečeva u Superligi, po čemu je lider u ovogodišnjem društvu. Iskusni strateg predvodio je Hajduk iz Kule, Zemun, Radnički iz Niša, Radnik, OFK Beograd, a u dva mandata je bio na klupi Rada.

Bili su okosnica tima selektora Ilije Petkovića, koji je kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2006. završio sa samo jednim primljenim golom, a sada su Dejan Stanković, Mladen Krstajić i Saša Ilić rivali na superligaškim terenima.

Najiskusniji je svakako trener TSC, Krstajić, kome je vatreno krštenje bilo na klupi reprezentacije Srbije, na kojoj je zamenio Slavoljuba Muslina. Na Mundijalu 2018. su "orlovi" okončali takmičenje u grupi iza Brazila i Švajcarske sa tri boda. Otkaz je dobio nakon debakla od Ukrajine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u junu 2019. godine. Ove zime preuzeo je kormilo ambicioznog kluba iz Bačke Topole, sa kojim je silovito započeo novu sezonu.

SUPERLIGAŠKI TRENERI

CRVENA ZVEZDA Dejan Stanković

PARTIZAN Aleksandar Stanojević
ČUKARIČKI Saša Ilić
VOJVODINA Slavoljub Đorđević
TSC Mladen Krstajić
RADNIČKI N. (bez trenera)
RADNIK Igor Bondžulić
PROLETER Dušan Bajić
KOLUBARA Dejan Đurđević
NAPREDAK Milan Đuričić
RADNI. K. Vladimir Radenković
VOŽDOVAC Predrag Rogan
NOVI PAZAR Milan Milanović
SPARTAK Vladimir Buač
METALAC Žarko Lazetić
MLADOST L. Ivan Stefanović

Legenda Partizana, Saša Ilić, započeo je svoju trenersku epopeju na klupi Čukaričkog. Koliko je bila dugotrajna fudbalska karijera popularnog Saleta, dovoljno govori činjenica da mu je Aleksandar Stanojević bio i saigrač i trener, a sada će po prvi put biti rivali na klupama.

Dejanu Stankoviću je Crvena zvezda takođe prvi klub u kom radi kao glavni trener. Do sada se može pohvaliti sa dve titule i kupom Srbije, kao i sa dva ulaska u  grupnu fazu Lige Evrope. Ovim učinkom već je nadmašio rezultate u klubu iz Ljutice Bogdana iz igračkih dana.

Trofejima u Superligi se može pohvaliti jedino još Aleksandar Stanojević, trener Partizana. Preuzeo je crno-bele 2010. godine od Slaviše Jokanovića, kada su zaostajali za Crvenom zvezdom četiri boda i uspeo je da osvoji titulu. U narednoj sezoni osvojena je dupla kruna uz plasman u grupnu fazu Lige šampiona, da bi popularni Stanoje otišao na polusezoni 2011/2012. ostavivši nasledniku Avramu Grantu velikih deset bodova prednosti.

LALATOVIĆEVIH 12 DANA

PRVI put posle osam godina, na klupi pored superligaških terena neće biti jednog od najmarkantnijih trenera, Nenada Lalatovića (43). Bivši defanzivac Crvene zvezde se nakon rastanka sa Vojvodinom letos vratio drugi put u Radnički iz Niša, ali je 12 dana kasnije prihvatio ponudu saudijskog Al Batina.

Tako se mladi stručnjak prvi put okušao van granica Srbije.

Osim pomenute četvorke, čast nastupa u "večitom derbiju" kao igrači imali su još trener Metalca Žarko Lazetić (39) u dresu Partizana i strateg Vojvodine Slavoljub Đorđević, kao kapiten Crvene zvezde.

Smene na klupama nisu novost u našem fudbalu, pa su već od početka tekuće sezone "stradali" treneri Proletera Branko Žigić, niškog Radničkog Aleksandar Stanković i Čukaričkog Dušan Đorđević. Sa stažom od godinu i osam meseci u kontinuitetu, Dejan Stanković je apsolutni lider u superligaškom društvu.

BONDžULIĆ JEDINI GOLMAN

STRATEG Radnika iz Surdulice, Igor Bondžulić (40), jedini je bivši čuvar mreže među superligaškim trenerima.

Tokom karijere, Bondžulić je nastupao za Javor i Jagodinu, a pre kluba iz Surdulice, kao šef stručnog štaba vodio je Ivanjičane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere