ABRAMOVIČ RASIPNIK: Vlasnik londonskih "plavaca" izdvojio 2,34 milijarde za pojačanja

B. A.

16. 08. 2021. u 18:55

DO juna 2003. se manje-više znao svetski i evropski poredak u fudbalu. Vladali su klubo-vi sa tradicijom, slavom, autoritetom... A onda je došao dan kada je ruski bi-znismen Roman Abramovič (54) kupio Čelsi, sve uzdrmao, i preokrenuo istoriju igre.

АБРАМОВИЧ РАСИПНИК: Власник лондонских плаваца издвојио 2,34 милијарде за појачања

FOTO: EPA

Ubacio je milijarde u fudbalske tokove i prak-tično naterao i druge da krenu da rade u tom pravcu.

Otkako je Abramovič na čelu "plavaca", za 18 godina, u kupovinu novih fudbalera je uložio čak 2,34 milijarde evra. To znači da je u proseku londonski premijerligaš izdvajao 130 miliona po sezoni. Mnogo je bilo tu i promašaja, bačenih para, ali kada se sve na kraju sabere, u Romanovoj eri na "Stamford bridž" je stiglo čak 17 važnih trofeja.

Među tim peharima su i dve Lige šampiona, svakako ono što je najvrednije. Rekordno ulaganje je skorašnja kupovina Belgijanca Romelua Lukakua, koji je plaćen 115 miliona. Iza robusnog centarfora su Nemac Kai Haverc 85, Španci Kepa Arizabalaga 80 i Alvaro Morata 66, Kristijan Pulišić 64...

U ranijem periodu su dolazili i Ukrajinac Andrej Ševčenko 44 miliona, Didije Drogba iz Obale Slonovače 88, Argentinac Huan Sebastijan Veron 21,88... Pozamašan spisak, koji je iz sezone u sezonu sve duži.

Odmah na listi iza Čelsija, kada su u pitanju ukupna izdvajanja za pojačanja od 2003. je još jedan član Premijer lige, Mančester siti, sa 2,24 milijarde evra. Šeik Mansur bin Zajed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa svojom kompanijom preuzeo je "građane" 2008, pet godina posle ulaska Abramoviča u Čelsi, i to je verovatno osnovni razlog zašto je na drugom mestu. I razlika je u tome što ulaganja u Kevina de Brujnea (76 miliona evra), Rubena Dijaza (68), Rijada Mareza (67), Rahima Sterlinga (63,7)... nisu još donela evropsku titulu. Bio je ove godine tim Pepa Gvardiole najbliži peharu najboljeg na kontinentu, ali je upravo Čelsi bio bolji u finalu (1:0).

Iza engleskog tandema, smestio se španski. I zanimljivo je da je Real, koji je često bio na optuženičkoj klupi kao najveći rasipnik, ipak za ovih 18 godina izdvojio manje novca za nove fudbalere od Barselone. Čuvena škola "La Masija" je radila, izbacivala talente, ali je uprava želela mnogo više, čak i previše, pa su trenutno Katalonci na ivici bankrota, i uz to su ostali bez najveće zvezde Lionela Mesija. U svakom slučaju, "kraljevski klub" je potrošio 1,91 milijardu evra, Barselona 1,98.

U "top 5" je i Mančester junajted (1,82 milijarde evra), koji je "za dlaku" više spiskao od najbolje plasiranog italijanskog tima, Juventusa, koji je poslednju Ligu šampiona osvojio 1996. sa generacijom Đanluke Vijalija, Vladimira Jugovića, Antonija Kontea, Alesandra del Pjera, Didijea Dešana...

Na sedmoj poziciji je PSŽ, koji se pretvorio u finansijskog džina 2011, kada je došao u vlasništvo Nasera al Helaifija iz Katara. Međutim, ako "sveci" ovako nastave da troše, u narednim sezonama, vrh liste će pretrpeti promene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju