DR MILJKO RISTIĆ O ERIKSENU: Kristijan će opet igrati

Z. ĆOROVIĆ

14. 06. 2021. u 09:00

SRCE ga nije izdalo, iako su stravične scene na stadionu u Kopenhagenu slutile najgore.

ДР МИЉКО РИСТИЋ О ЕРИКСЕНУ: Кристијан ће опет играти

Foto: EPA

Danski fudbaler Kristijan Eriksen uspešno se oporavlja na radost miliona navijača širom sveta, a naš čuveni kardiolog, profesor doktor Miljko Ristić veruje da će se ovaj sjajni fudbaler uspešno prebroditi životnu dramu i da će se vratiti na teren.

- Pošto dugo radim sa srčanim pacijentima, uverio sam se da srčani mišić ima jednu dobru sposobnost da se oporavi i to kompletno. To se dešava i kod teških infarkta, naravno, ne kod svih. S obzirom na to da je Eriksen bio zdrav i da mu je srčani mišić dobar, ovaj događaj ne bi trebalo da ostavi nikakve posledice na njegovu profesiju, odnosno bavljenje fudbalom - ističe dr Ristić, predsednik Zdravstvene komisije FS Srbije.

TRAGEDIJE PUERTE, FOA, ASTORIJA

NAJŠOKANTNIJA scena na fudbalskom terenu desila seu avgustu 2007. kada je Antonio Puerta (22), bek Sevilje, kolabirao u svom kaznenom prostoru protiv Hetafea. Pao je na teren, pa je došao sebi, a onda je u svlačionici još jednom pao u nesvest i kasnije preminuo u bolnici.

Tragedija se desila i tokom FIFA Kupa konfederacija 2003. kada je infarkt doživeo Mark-Vivijen Fo (28). Kamerunac se srušio na teren u 77. minutu polufinala protiv Kolumbije, na čuvenom "Žernalu", doktori su utrčali u teren, ali nisu uspeli da ga reanimiraju. Italija je pre tri godine žalila za Davidom Astorijem (31), fudbalerom Fiorentine kom je srce stalo u snu...

Ne pamti se da se na nekom velikom fudbalskom takmičenju desila slična scena, da se neki igrač bez duela, odjednom stropošta i kolabira.

- Vrlo, vrlo su retke iznenadne, naprasne srčane smrti. One mogu da nastanu kod skoka pritiska, pucanja krvnog suda u glavi ili aorte. Kod vrhunskih profesionalaca šanse za tako nešto su minimalne, jer prolaze brojne specijalističke preglede. Sigurno ih je i Eriksen uradio u Interu, kao i pred prvenstvo, tako da nije bilo pokazatelja da je kandidat za ovakav neki događaj. Zato mislim da su njegovi problemi posledica korišćenja stimulativnih sredstava.

Foto: M.Vukadinović

Naš čuveni stručnjak kroz ovaj primer upozorava i sve druge sportiste koliko je važno da znaju šta unose u organizam.

- Postoje na stotine "bezazlenih" preparata koji mogu da dovedu do problema. Iznenadio sam se čitajući sve te supstance koje su zabranjene, poput običnih kapi za nos, lekova protiv alergija ili za izbacivanje vode kada skoči pritisak, ali i oni u sportu, pri naporu, mogu da izazovu fatalne posledice. To sportisti ne znaju, a koriste bez saveta lekara. Da ne pričam o energetskim pićima koje bih ja zabranio. Takođe, gledao sam mnogo puta kako i klupski lekari na pripremama pred obroke ostave igračima na stolu tablete i vitamine, a i ta hipervitaminoza može da bude jako opasna.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)