RIJALITI SAMO OD 23 DO ŠEST UJUTRU? Preporuka o ograničenom emitovanju TV sadržaja uskoro obavezujuća

V.N.

22. 09. 2020. u 18:52

SAVET Regulatornog tela za elektronske medije (REM) naložio je stručnoj službi tog tela da izradi obavezujući Pravilnik o vremenu emitovanja rijalitija, kako je definisano, "prisilnog okruženja", prema kojem će ono biti ograničeno od 23 časa uveče do šest sati ujutru.

РИЈАЛИТИ САМО ОД 23 ДО ШЕСТ УЈУТРУ? Препорука о ограниченом емитовању ТВ садржаја ускоро обавезујућа

Foto ATA Images

Na sednici saveta članova REM zaključeno je da takva vrsta rijalitija, pre svega ima štetan uticaj na maloletnike, ali i na čitavo društvo. Na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, kako je ocenjeno, "promovišu se kriminalci i primitivizam koji je poguban za društveni život, ali i svest ljudi".

KAZNE ZA NEOVLAŠĆENO EMITOVANjE SADRŽAJA TV PINK

VLASNIK televizije Pink Željko Mitrović odlučio je juče da, ubuduće, sva lica koja bez dozvole postave ili reemituju njihov sadržaj na "Jutjubu" i drugim platformama, budu pravno gonjena. Ovakav potez je učinjen, kako se navodi u saopštenju Pinka, usled velikog broja korisnika koji svojinu ove televizije ilegalno postavljaju na internet.

- Od početka četvrte sezone "Zadruge", odnosno, u prethodnih 20 dana, pojavio se veliki broj piratskih i drugih sadržaja koji su neovlašćeno postavljeni na različite platforme, čime su prekršena autorska prava kompanije "Pink medija grup" - ističe se u saopštenju.
U proteklom periodu, kako se navodi, sva lica koja su neovlašćeno otuđila intelektualnu svojinu TV Pink bila su sankcionisana različitim raspoloživim sredstvima, ali, kako to nije donelo rezultate niti gašenje piratskih kanala, pribeglo se drastičnijoj meri.

Od emitovanja prvog rijalitija u Srbiji, pre gotovo 16 godina, polemiše se da li, i na koji način, regulator može da ograniči ili zabrani neprikladan sadržaj u takvom programu. Član Saveta REM Slobodan Cvejić izjavio je da su, zbog nedavnog slučaja kada je na televiziji Pink, u "Zadruzi", Kristijan Golubović izneo pretnje smrću Staniji Dobrojević, članovi bili saglasni da traže da se pokrene krivični postupak. Cvejić je rekao da je gledao spornu emisiju, i primetio da su, tom prilikom, psovke bile cenzurisane, ali, pretnje smrću ne.

Neobavezujuća preporuka REM o vremenskom ograničavanju ovakve vrste programa iz 2015. do sada nije primenjivana, pa su članovi saveta ovog tela Višnja Aranđelović, Slobodan Cvejić i Judita Popović podneli inicijativu da se donese obavezujući pravilnik.

- U jednom satu rijaliti programa imate najmanje tri stvari zbog kojih bi REM mogao da pokrene postupak - navodi Cvejić. - Taj emiter će u nedelju dana akumulirati toliko kazni da ćemo moći da im oduzmemo dozvolu. Ovo, ipak, može da se reguliše vremenskim ograničavanjem tih programa.

Članovi Saveta REM nisu, međutim, jednoglasni u ovoj inicijativi. Jedan od njih, Goran Petrović, upozorava da se može desiti da "pružalac medijske usluge obori ovakav obavezujući akt pred Ustavnim sudom, te da dostavi odštetni zahtev, koji može da bude višemilionski".

- Ne možemo da pomeramo programski sadržaj, ali možemo da ih kažnjavamo - smatra Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)