ODGOVOR SOKOJA NA PISMO DŽONIJA ŠTULIĆA

Novosti online

06. 03. 2021. u 20:00

ОДГОВОР СОКОЈА НА ПИСМО ЏОНИЈА ШТУЛИЋА

Foto: DŽoni Štulić

DEMANTI prenosimo u celosti bez izmena.

"Povodom teksta, koji je objavljen na Youtube stranici Branimira Štulića, u kome se obraća Sokoju - Organizaciji muzičkih autora Srbije , a koji ste objavili u vašem dnevnom listu Večernje Novosti, u petak 5.03.2021.g na stranici br .16 u rubrici Reflektor, naslova "Dugujete mi 39 miliona evra i kamate" kao i na portalu Novosti , molimo da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, radi pravilnog informisanja javnosti, objavite sledeći odgovor Sokoja:

Branimir Štulić je istupio iz članstva u organizaciji Sokoj u septembru 1981. godine, kojom prilikom mu je saopšteno da će napuštanje proizvoditi dejstvo počev od 1.1.1982. godine.

Nakon napuštanja Sokoja, g.Štulić nije pristupio nijednoj svetskoj organizaciji za kolektivno ostvarivanje prava.

Dakle, punih 39 godina kompletan autorski repertoar g. Štulića ne spada u repertoar koji zastupa organizacija Sokoj (ni po osnovu direktnog članstva, niti po bilateralnim ugovorima sa drugim organizacijama za kolektivno ostvarivanje autorskog prava).

Sokoj (niti bilo koja druga organizacija) nije mogao dati dozvolu za korišćenje Štulićevih dela

(tj. izdatim dozvolama njegova dela nisu bila obuhvaćena), što znači da bi autor morao sa svakim pojedinačnim korisnikom, gde zakon dozvoljava, za svaki posebni način korišćenja da odvojeno reguliše svoja prava i eventualno potražuje naknadu.

Na osnovu svega gore navedenog, Sokoj (niti bilo koja druga organizacija ) nije ni mogao da ubira naknadu za korišćenje njegovih dela, tako da ne postoje neisplaćeni tantijemi na ime g. Štulića.

S poštovanjem,

Sokoj- Organizacija muzičkih autora Srbije"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)