PROSTA DUŠA SLOVENSKA (4): Dva venčanja sa Oliverom

Vesna PANTELIĆ

03. 03. 2021. u 10:32

JEDAN susret na Štrandu 1979. godine, sa provincijalkom iz Zrenjanina koja je došla na studije u Novi Sad, ali i vrsnom gimnastičarkom Oliverom Savić, bio je dovoljan da Đorđe Balašević pomisli da se oženi i zasnuje svoju porodicu.

ПРОСТА ДУША СЛОВЕНСКА (4): Два венчања  са Оливером

Foto privatna arhiva

Po sopstvenom priznanju, pre Olje imao je neke tragične i formalne veze. Ona je tada živela u studentskom domu i spremala ispite, čekajući da se Đole pojavi. Kada bi čula njegov zvižduk pod prozorom, brzinom svetlosti bi strčala kroz hodnik da ga vidi. "Kupila" ga je zauvek posle jednog mamurnog jutra.

- Organizovala je i špagete "a la karbonara" i još usput dovela i mog malog psa kog sam ostavio samog u stanu - otkriće kasnije Balašević. - Dok se ovaj Balkanac budio, oko keca u podne, dogurala je pred mene svoj mali ruski televizor koji je dobila kao sportista godine, a onda je još i sela sa mnom da gleda utakmicu Hajduk - Hamburger. Najednom mi Olja prebaci ruku preko ramena i reče: "Ovaj Zlatko Vujović je opasan fudbaler". Pomislih, gotovo, bar što se tiče ženidbe, samo da još i nju nagovorim da se uda. Svaki put spustim glavu na jastuk, i kad je osetim pored sebe, onako mirisnu, iako nisam religiozan, prošapućem "Bože, hvala ti na ovome".

Đole je kao momak, bez Olje, otišao na letovanje u Umag, a sutradan, shvativši da mu nedostaje i da pati za njom, pozvao ju je telefonom i pitao: "Dobro, hoćeš li se ti udavati ili nećeš?" Nije stigla ni da odgovori, a on je seo u "golf" i vozio ka Zrenjaninu.

KAD VASA LADAČKI ZAKUCA NA PROZOR

ČESTO je Balašević pričao na koncertima (ne)zgode iz privatnog života, pa je tako jednom prilikom sa publikom podelio kako mu je, krajem osamdesetih, u gluvo doba noći, neko pokucao na prozor porodične kuće u Novom Sadu, u kojoj je bio sa Oljom i ćerkama Lolom i Bebom (Aleksa još nije bio rođen).

- Otvorim prozor, vidim nepoznatog tipa koji me pita da li ga prepoznajem - kazao je Balašević.

- Odgovorio sam da ga ne prepoznajem, na šta on reče da je Vasa Ladački, da ga traže i pita da li može da prespava u kući. Siguran sam da te traže, samo mislim da nisu žandari, nego neki drugi sa uniformama. Čuj, Vaso, trebalo je da se najaviš ranije, jer u kući spavaju lepa protina kći, Boža zvani Pub, Buba Erdeljan i mnogi drugi. Na kraju je otišao, nismo mu dopustili da prespava.

Dva puta su se Olja i Đole venčali. Jednom u četvrtak, 7. maja 1981. u Novom Sadu, a drugi put 1982. kao Jula i Šaca u seriji "Pop Ćira i pop Spira", u režiji Soje Jovanović.

- Naše prvo venčanje bilo je ostvarenje proročanstva - ispričaće Balašević.

- Dok sam bio momak, govorio sam da ću se oženiti jednog četvrtka. Tako je i bilo. Izašao sam iz vojske, majka mi je umrla godinu dana ranije i bilo je mnogo razloga da ne budu onakvi svatovi kakve je želeo moj otac, sa hiljadu uviksanih violina. Ja sam vozio mladu.

Mojim tadašnjim saradnicima, sada kumovima Bilji Krstić i Josipu Bočeku, zakazao sam snimanje u zgradi Radija Novi Sad, da bi oni poneli lične karte.

Nikome ništa nisu rekli, čak su malo i zakasnili kod matičara. Njihova ćerka Jovana je tada imala pet meseci, pa su rešili da obave i tu formalnost. Olja je zbog slike u albumu želela da bude u belom. Đole je bio neposredniji, farmerke, prsluk, cipele sa dobrim elementima patika i - bedž "mapetovaca". Bila je to mala, slatka ceremonija koju su posle nastavili kod kuće, strogo uz sendviče.

Pravu svadbu Balaševići su imali u "Pop Ćiri i pop Spiri", gde se cičalo i vrištalo. I još jedno proročanstvo iz Đoletovih pesama je ostvareno, oženio se lepom protinom kćeri, jer je Olja u seriji bila Jula, kći popa Spire.

A da je Olivera bila Đoletova najveća ljubav, podrška i muza, najbolje se videlo kada je 2001. objavio 11. album "Dnevnik starog momka", sa 12 ljubavnih pesama, od kojih se svaka zvala ženskim imenom (Otilija, Ljerka, Ankica, Jaroslava, Eleonora...). Olji se nije dopalo kada je pročitala ženska imena na omotu, pa je sumnjičavo pitala muža ko su sve te žene. Kada joj je rekao da pročita pažljivije, shvatila je da početna slova imena pesama tvore akrostih - Olja je najbolja! Nakon mezimice Jovane, Olivera i Đole su 1984. dobili i ćerku Jelenu, zvanu Beba, a 1994. i sina Aleksu.

Sutra: Izvinjenje tetku za psovku staru 40 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere