POŽELITE NEKO ČUDO SVAKOG DANA: Anica Dobra o planovima, svetu koji je stao, ali nije zaustavio život (FOTO)

Ana POPADIĆ

31. 12. 2020. u 20:00

AKO godina već nije bila "obična", zašto bismo onda uopšte uobičajeno svodili račune?!

ПОЖЕЛИТЕ НЕКО ЧУДО СВАКОГ ДАНА: Аница Добра о плановима, свету који је стао, али није зауставио живот (ФОТО)

Foto: V. Danilov

Činjenica je da se ovde život nikada nije pokazao sa svoje baš samo lagane i jednostavne strane, uvek je nekako napeto, a korona je samo dodatno nategla već zategnute konopce, takoreći. Ako svet i jeste stao, nije stao život. Ne bih želela ništa da zaboravim iz ove godine.

Treba mi svaki događaj, svaka briga, svaki smeh, svako pitanje, svaki posao koji sam radila, svaka nova bora, nova ideja, pucanje planova i snalaženja. Svojim odlukama utičem na svoj život, a nadam se da nečije živote činim i radosnijim - kaže na početku razgovora za "Novosti" naša proslavljena glumica Anica Dobra, i dodaje.

- Pošto je ova godina bila kao neki restriktivni roditelj, a sada je u odlasku, rekla bih da sada stvarno nije trenutak da ljudima kvarimo novogodišnje veselje pričama o tome kako je bilo, kako treba da cenimo ono što imamo, korisnije mi je da radim na tome da se neka mala čarolija ipak dogodi.

Anicu Dobru trenutno gledamo kao "hipi" Danku u RTS seriji "Slučaj porodice Bošković", na HRT-u u seriji "Crno-bijeli svijet", a uskoro ćemo je videti i kao Isidoru Sekulić u "Kralju", u misterioznom trileru "Beležnica"...

Foto: Boris Grdanovski

- Uvek sam najzadovoljnija kontinuitetom u radu. A što se uloga tiče, svaka uloga koja pripada meni, do mene će i doći, kad-tad. I ako je važno šta se radi, još je važnije kako se to radi. Svaka nova uloga mu dođe kao presudna nova šansa, pa je i takav odnos prema poslu.

* Kako ste čuvali svoje zdravlje (i fizičko i mentalno) tokom ovog "ludog" i izazovnog vremena?

- Neko je rekao da je ovo bila baš čudna prestupna godina. Sa 29 dana u februaru, 300 u martu i 5 godina u aprilu. Pa, do juna sam nekako bila osoba koja je htela mnogo toga, ali kao da je bila u drugoj osobi koja je samo htela mnogo da spava. U tom periodu je zavladala velika neizvesnost i delovalo je da ova situacija poništava mogućnost da se neke dobre stvari dogode. A onda sam, od juna, sa početkom snimanja, opet shvatila da je naše zanimanje mnogo više od posla i nadam se da će se to i osetiti u krajnjem rezultatu. Zdravlje se i čuva, ali se i stiče. Preventiva je najbolji lek.

ULEPŠANA SLIKA STVARNOSTI

*O seriji "Crno-bijeli svijet" koja je smeštena u Jugoslaviju osamdesetih, Anica kaže:

- Ta serija dočarava celokupnu kulturu novog talasa kroz priču o dve porodice. To jeste ulepšana slika stvarnosti, ali se unutar tog humora naziru počeci svih promena koje će kasnije u devedesetim godinama dovesti do društvenog i političkog sloma. Jedna je od najgledanijih serija u istoriji HRT-a. Za mene je to arheologija jednog vremena koje bih nazvala srećnim, jer je, gledano iz ove perspektive, nudilo nadu a ne šećernu vodicu.

* U svetu već neko vreme, a odskora i kod nas primat u odnosu na film preuzimaju TV serije?

- Danas svako može iz svoje fotelje da odgovori na to pitanje. Jednim klikom ste povezani sa gotovo svim relevantnim serijama koje su odavno uzele primat u odnosu na filmove. Standard postavljaju velike striming platforme u odnosu na koje smo u materijalnom smislu svakako inferiorniji, ali hvatamo korak sa dobrim, autentičnim idejama, jakim glumcima i ambicijom da budemo prepoznati. Nije na meni da ocenjujem kvalitet domaće produkcije kada generalno za realizovanje tih produkcija navijam. Volela bih samo da ova hiperprodukcija serija ne istisne totalno bioskopski film, pozorište i sve ostale segmente kulture, jer ovde još uvek ima ljudi koji od života traže malo više, osim da sede, jedu i gledaju TV.

* Koje vreme je bilo bolje i izazovnije za glumce - kada ste vi počinjali karijeru, ili sada?

- Bilo da je vreme najbolje ili najgore, ono je za svakog od nas jedino koje imamo. Prolazno je za svakog, ali je do nas šta ćemo od njega da napravimo. I nije to stvar "kilometraže", već momenta. I odluke. U stvari odluka. Množina. Jedna velika odluka nije dovoljna. Život se dešava i menja kroz male, svakodnevne, minijaturne promene. Da li će to doneti uspeh? Možda. A možda i neće. Ali svaki put kada budete bili svesni da ste uradili nešto što je ispravno, vi ćete biti bliže svom cilju. Vreme je uvek isto, izazove postavljamo mi sami i u jednom trenutku smo svi na istoj polaznoj ili dolaznoj tački.

Foto: Promo

Anica i Zoran Cvijanović

* Šta je vaša novogodišnja želja?

- Poželite neko čudo svakog dana. Možda se čudo dosađuje i ima vremena da vam želju ispuni!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)