OLJA LEVIĆ I LUKA RACO OMILJENI GLUMAČKI PAR: "TV Novosti" dodelom Zlatne antene nastavljaju tradiciju dugu četiri i po decenije

Jelena Banjanin

27. 09. 2020. u 07:30

JEDNA od najprestižnijih akcija "TV novosti", nagrada za glumački par godine, vratila se posle sedam godina pauze u novom ruhu.

ОЉА ЛЕВИЋ И ЛУКА РАЦО ОМИЉЕНИ ГЛУМАЧКИ ПАР: ТВ Новости доделом Златне антене настављају традицију дугу четири и по деценије

Olja Lević i Luka Raco / Foto Prva TV

Pre više od pola veka, 1968, na trećim "Filmskim susretima" u Nišu, Milena Dravić i Ljubiša Samardžić dobili su prvu nagradu, "Ona" i "On", od čitalaca "TV novosti", kao najpopularniji glumački par. Bio je to tek uvod u narednih četrdeset i pet godina biranja, slavlja, gromoglasnih pozdrava laureatima, gužve, iščekivanja i potpisavanja autograma na Niškoj tvrđavi... Po uzoru na slavno priznanje, nastala je nagrada Zlatna antena, koju u okviru predstojećeg 10. međunarodnog Festivala drama i serija (FEDIS) dodeljuje Kompanija "Novosti". Kao što su nekada stotine hiljada čitalaca slale kupone, a kasnije i SMS poruke, sa glasovima za glumicu i glumca, tako su sada desetine hiljada posetilaca portala "Novosti" odredile najbolji glumački par.

Ukupno je pristiglo 43.336 glasova, a glumcima Olji Lević i Luki Racu uloge Mile i Alekse u TV seriji "Igra sudbine" donele su nestvarnih 32.138 glasova.

- Nagrada nas je oduševila jer je nismo očekivali. Izuzetno mi je drago što su se svi ti ljudi odazvali pozivu da glasaju i što su baš nas izabrali da osvojimo nagradu - zahvalan je Luka Raco. - Veliki je teret kada se pomenu prethodni dobitnici jer su to velikani našeg glumišta, poput Milene Dravić, sa kojom sam imao priliku da radim. Mislim da smo mi samo na dva odsto karijere kakvu su oni imali, i nadam se da ćemo bar upola dostići ono što su oni postigli tokom života. Velika je čast biti uopšte spomenut u bilo kakvom kontekstu zajedno sa njima.

Od januara, kada je započela saga junaka kojima je život udahnuo Žarko Jokanović, serija "Igra sudbine" privukla je rekordnu pažnju gledalaca. O popularnosti srpske verzije kolumbijske telenovele govori i podatak da će povrh sadašnjih 230 epizoda biti snimljeno novih 70, te ćemo avanture Mile i Alekse bez prekida gledati do kraja juna 2021.

- Na početku niko nije očekivao da će serija biti toliko gledana i prihvaćena. Uspevam nekako da zaboravim na popularnost i iznova se obradujem kada me prepoznaju i priđu mi. Iz dana u dan učimo kako da nas takve stvari ne ponesu. Baš zato što nas je publika izabrala, na nama je da opravdamo njihove glasove - kaže Luka Raco.

Njegova koleginica bila je iznenađena kada je saznala da Zlatna antena koju je osvojila nastavlja tradiciju priznanja sa Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu.

- Još veća mi je čast što sam laureat ove nagrade, jer su je tako velike glumice dobijale, a naročito što priznanje ima toliko dugu tradiciju - ističe Olja Lević. - Posebno je zadovoljstvo što smo dobili nagradu publike jer to znači da smo njeni miljenici. Zaista sam srećna i ponosna što smo baš Luka i ja dobili priznanje za najbolji glumački par. Nisam se tome nadala, niti sam očekivala, mada znam koliko je "Igra sudbine" gledana i da su Mila i Aleksa najdraži par Srbije. Početak njihove veze bio je prožet iskrenim, čistim emocijama koje je publika prepoznala i zbog toga se odlučila za nas. Danas su i mlađi i stariji željni ljubavi i svi je iščekuju, pogotovo kada je tako iskrena kao što je Milina i Aleksina.

U konkurenciji, pored prvoplasiranih, bilo je još devet parova. Marijana Mićić i Andrej Šepetkovski iz serije "Tate" zauzeli su drugo mesto sa 3.483 glasa, a Tihana Lazović i Dragan Bjelogrlić iz serije "Tajkun" su treći sa 2.814 glasova.

Podsećanje na naše najbolje glumce i glumice, koji su vlasnici laskave titule "Glumački par godine" i statueta "TV novosti", izgleda kao da putujemo vremeplovom... Godinu za godinom retki su potvrđivali svoju slavu, a popularne su bile serije i filmovi iz svih krajeva Jugoslavije. Godine 1971. neprikosnoveno je bilo "Naše malo misto", pa je burno pozdravljena "jača polovina" ove serije, Karlo Bulić, dok je Asja Kisić nagradu naknadno primila u Splitu, jer ju je smrt majke sprečila da dođe u Niš.

Nagrada naših čitalaca sve je više dobijala na važnosti, o čemu najbolje govori to što je, recimo, juna 1977. godine, u redakciju "TV novosti" stiglo 109.905 kupona. Prvo mesto sa 83.336 glasova osvojili su Danica Aćimac i Miodrag Petrović Čkalja za uloge Nede i Nedeljka Nedeljkovića u TV programu "Nedeljom po podne". Gotovo deceniju kasnije, 1986, za Mirjanu Karanović i Predraga Mikija Manojlovića (Sena i Meha u Kusturičinom filmu "Otac na službenom putu") glasalo je impozantnih 82.648 glasača, od ukupno 129.361 poslatog kupona!

I glumci su uvažavali izbor naših čitalaca, osim u retkim slučajevima. Jedan od njih vezan je za Pavla Vuisića, koji je 1984. trebalo da primi 17. trofej, "On", za ulogu Paje u "Kamiondžijama", dok je "Ona" bila Radmila Savićević (Violeta). Vuisić, poznat kao čovek na "svoju ruku", prihvatio je da dođe 29. avgusta i preuzme nagradu. Stigao je u Niš u podne, a pet sati kasnije tražio je da ide u Beograd. Radmila Savićević je, primajući svoju statuetu, ovako prokomentarisala, aludirajući na sudbinu Violete: "Opet mi je pobegao, ali, ne sekirajte se, stići ću ga ja!"

I kao što je konstatovala naša novinarka u tekstu objavljenom povodom tridesetogodišnjice izbora "Glumački par godine", glasove su uvek dobijali obični, časni likovi sa vrlinama i manama, kakve srećemo i van ekrana i pozornice, oni što pobeđuju i u životu.

TROSTRUKI LAUREATI

GLUMCI Dragan Bjelogrlić, Vojin Ćetković, Ivan Bosiljčić i Sloboda Mićalović trostruki su nosioci nagrade - Dragan 1991. sa Vesnom Trivalić (serija "Bolji život"), 1993. sa Anicom Dobrom (film "Crni bombarder") i 1998. sa Brankom Katić (film "Rane"); Vojin 1999. i 2002. sa Minom Lazarević i 2003. sa Katarinom Radivojević (film "Zona Zamfirova"), Ivan 2009. i 2012. sa Slobodom Mićalović i 2010. sa Ivanom Jovanović (serija "Greh njene majke"), a Sloboda još i 2005. sa Andrijom Miloševićem (serija "M(j)ešoviti brak").

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024