LISTA NAJBOLJIH ALBUMA KOJE NIKADA NISTE ČULI: Srpski muzičari u prvih 10, Ekrem i Boris - blago svetske muzike

D. RISTIĆ

01. 08. 2020. u 20:31

CENjENI muzički magazin "Songlajns", koji piše o tradicionalnoj, savremenoj, narodnoj i fuzijskoj muzici iz celog sveta, objavio je listu "najboljih albuma koje nikada niste čuli".

ЛИСТА НАЈБОЉИХ АЛБУМА КОЈЕ НИКАДА НИСТЕ ЧУЛИ: Српски музичари у првих 10, Екрем и Борис - благо светске музике

Foto: Arhiva "Novosti"

Na njoj su visoko plasirana dva ostvarenja srpskih muzičara Borisa Kovača i Ekrema Sajdića.

Album "Poslednji balkanski tango", kompozitora i saksofoniste Borisa Kovača, snimljen za vreme NATO bombardovanja 1999, objavljen dve godine kasnije za nemačku kuću "Pirana", zauzeo je četvrto mesto na ovoj listi. U propratnom tekstu glavnog urednika magazina piše da "Kovačev nadrealan i nezaboravan odgovor na bolno rasturanje Jugoslavije ima katarzičnu moć koja slušaoca baca u grotlo apokaliptične plesne zabave".

Na šestoj poziciji liste je album trubača Ekrema Sajdića iz Vranjske Banje, "Reke sreće", objavljen pod firmom "Ekrem i Džipsi gruvz" 2002, takođe za nemačkog izdavača. Recenzent konstatuje da je čudno da je ovaj album prošao prilično nezapaženo u jeku interesovanja za balkanske trube, i dodaje da se radi o najsporijem i najmisaonijem zvuku ovog žanra, koji odiše turobnim raspoloženjem. Ističe se i nenametljiv doprinos jednog od najcenjenijih srpskih džez trubača Duška Gojkovića.

- Ekremova tužna truba sugeriše umorni balkanski bluz. Na ovom izvrsno snimljenom albumu, svaka od 12 pesama poseduje zapanjujući identitet. U vrućim letnjim noćima slušao sam "Reke sreće" i pustio da zvuk lebdi iznad mene, tromo i iskonski - piše oduševljeni recenzent.

Orkestar Ekrema Sajdića godinama ostaje u senci poznatijih trubačkih bendova sa juga Srbije, gde inače vlada neverovatno jaka konkurencija, ali je uspeo da osvoji titulu najboljeg orkestra u Guči 1998.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna