DUA LIPA O ŽIVOTU NA KOSOVU: U intervjuu pričala o ratu, patriotizmu i otkrila svoj plan

Novosti online

22. 07. 2020. u 13:58

DUA LIPA (24) podigla je veliku buru na društvenim mrežama navodeći u svojim objavama kako Kosovo nije deo Srbije i kako bi trebalo da se nađe na mapi kao nezavisna država. Razbesnela je Srbiju, a ni pojedini strani mediji nisu je poštedeli zbog toga.

ДУА ЛИПА О ЖИВОТУ НА КОСОВУ: У интервјуу причала о рату, патриотизму и открила свој план

Foto: Prinstskin Instagram

U razgovoru sa Majli Sajrus koji su uživo vodile krajem marta na Instagramu, kada je tek proglašena pandemija korona virusa, Dua Lipa je prvi put detaljno pričala o svom detinjstvu i periodu koji je provela na Kosovu.

- Nikad nisam mislila da ćeš održati takav koncert kao što si održala tamo, bilo je tako neverovatno, baš mi se dopalo - rekla joj je Majli na početku.

 

- Stalno pričam o tome... To je jedno od mojih najvećih dostignuća! - poručila je Lipa.

Majli je potom priznala da je pretraživala Lipu na internetu i pokušavala da sazna kako je tekao njen period odrastanja, ali da joj nije pošlo za rukom, pa je Dua ispričala svoju životnu priču.

- Moji roditelji su se zbog rata preselili sa Kosova u London, pa sam rođena i odrasla u Londonu. Živela sam tamo do jedanaeste godine, a potom se vratila na Kosovo - i živela tamo od jedanaeste do petnaeste godine. U petnaestoj sam se sama vratila u London, radi muzike i ovog što sada radim.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DUA LIPA (@dualipa) on Jul 7, 2020 at 8:22am PDT


 

- Albanski je moj maternji jezik, kojim su moji roditelji pričali kod kuće, engleski sam naučila u školi. Imala sam toliko rodbine na Kosovu, pa su moji roditelji odlučili ponovo da se presele tamo, što je uvek bila njihova namera - da se vrate tamo posle rata, gde je cela naša familija.

- Za mene je to bilo, nekako, uzbudljivo. Kada su svi prelazili u drugu školu (srednju), ja sam prelazila u drugu državu. Bilo mi je to tada uzbudljivo, bila sam mlada i nisam shvatala koliko će teško biti kada dođem tamo. Pre svega, pisanje i čitanje, gramatika, drugačiji predmeti, albanski jezik umesto engleskog... Svako je tamo već imao neku svoju grupu prijatelja... Bilo je drugačije. Doći u drugu državu i pokušavati da se osećaš kao da si se uklopio.

- Dok sam bila tamo, upoznala sam divne prijatelje i naučila još više istorije, o ratu i tome koliko je ostavio traga na ljudima. Jer, dok sam živela u Londonu, nisam to sasvim razumela, mada sam znala šta se dešava... Nisam razumela dok nisam otišla na Kosovo i shvatila koliko mojih prijatelja je pogođeno ratom, šta su njihovi roditelji učinili, kako su svi pokušavali da pobegnu u drugi evropski grad...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

pocket full of honey n i’m ready 2 go 🍯 JULY 10TH - HALLUCINATE

A post shared by DUA LIPA (@dualipa) on Jul 3, 2020 at 5:03am PDT


 

- Bilo je to jedno teško iskustvo koje mi je pomoglo da dođem u dodir sa svojim korenima. Svi na Kosovu su patriote, podržavaju svakog ko radi bilo šta izvan Kosova... Tako da, kada sam počela da se bavim muzikom, svi moji pregledi bili su sa Kosova! Svi ti pregledi koje sam samo ja mogla da vidim odakle dolaze - svi su bili sa Kosova! Osećala sam se baš dobro, jer tada sam tek počinjala.

- Ne znam, sa ovim festivalom i našom fondacijom, sve što smo želeli jeste da se odužimo zajednici koja nam je toliko toga dala. Oni su ponosni na mene, podržavaju me, i pokušavam da im budem dobar uzor i da im pružim druge mogućnosti... Pola ljudi tamo ima neverovatan talenat za muziku... Jer, dok sam ja živela tamo, niko nije dolazio, nije bilo koncerata... Bilo je samo nekoliko. Bio je Snup Dog, 50 Cent...u to vreme je na Kosovu bio neverovatno popularan hip-hop. Bilo je drugačije. Želela bih da sam ja tada sa svojih 11-15 godina videla neke svoje omiljene pevačice. I to je to što pokušavam da učinim kroz festivale.


 

- Kad sam se preselila u London, išla sam u studio i u školu u isto vreme. Moji roditelji su bili u fazonu "da li si sigurna da ne želiš na fakultet", i slično. Srce mi je govorilo da treba da se bavim muzikom i odlučila sam da ne idem na fakultet, jer, iskreno, nisam znala ni kako ću da učim - ispričala je Dua Lipa, koja je danas jedna od najpopularnijih svetskih pop zvezda.


 

Pevačica albanskog porekla organizovala je dva festivala "Sunny Hill" u Prištini, kao i prikupljanje humanitarne pomoći za "svoju zemlju". Dovela je brojne zvezde prijatelje, a na drugom festivalu, prošle godine, učestvovala je i Majli Sajrus, kojoj je to bio prvi nastup u Prištini, piše Telegraf.rs.

Na svom Instagram profilu Lipa je objavila tada snimak na kojem pleše uz tradicionalnu albansku muziku, ogrnuta albanskom zastavom usred Prištine.

- Neke noći moraš da ustaneš i pokažeš kolika si zapravo Albanka - napisala je tada.

Ovih dana ne prestaje sa, u najmanju ruku skandaloznim objavama, u kojima navodi kako "Kosovo nije deo Srbije".

U prvoj objavi negodovala je zbog toga što Apple u svojoj aplikaciji Apple Maps pokazuje ono što i jeste - da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, a onda je usledio još veći skandal, kada je objavila mapu "Velike Albanije", koja uključuje u svoju teritoriju Albaniju, Kosovo i delove drugih balkanskih zemalja naseljenih Albancima.

Iako je nakon ovoga pokušala da se opravda saopštenjem u kojem navodi kako "nije želela da inicira bilo koji vid mržnje" i da je njena objava "pogrešno protumačena", i dalje ne odustaje od besmislene tvrdnje - da Kosovo nije sastavni deo Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju