ŠERBEDŽIJA POZLAĆEN "ANTENOM": Specijalna nagrada FEDIS otišla u ruke proslavljenog dramskog umetnika

J. B. L.

28. 09. 2023. u 18:17

SLAVNI dramski umetnik i verovatno najuspešniji glumac sa ovih prostora, Rade Šerbedžija (77), dobitnik je nagrade "Zlatna antena" za sveukupan doprinos TV produkciji u regionu, na 13. Festivalu drama i serija (FEDIS).

ШЕРБЕЏИЈА ПОЗЛАЋЕН АНТЕНОМ: Специјална награда ФЕДИС отишла у руке прослављеног драмског уметника

Foto ATA Images

Do sada su ovo priznanje dobili scenaristi Siniša Pavića i Gordan Mihić, kompozitor Zoran Simjanović, reditelj Zdravko Šotra i glumci Velimir Bata Živojinović, Milan Lane Gutović, Predrag Miki Manojlović, Jelisaveta Seka Sablić, Vlastimir Đuza Stoiljković, Lazar Ristovski, Mira Banjac, Svetlana Ceca Bojković, Bogdan Diklić i Olga Odanović.

Šerbedžija je rođen 1946. u ličkom mestu Bunić, kod Korenice, a diplomirao 1969. na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Zagrebu. Na televiziji je debitovao 1966. godine u TV filmu "Prikupljanje hrabrosti" Eduarda Galića, a ubrzo je i u teatru pokazao umeće da s lakoćom izvodi i fizički najteže scene.

Foto N. Skenderija

Proboj u svetske glumačke vode napravio je još 1988. filmom "Hanin rat", a zatim i ostvarenjem "Pre kiše" (1994) Milča Mančevskog. Do sada je odigrao ukupno 202 uloge širom sveta, sa mnogim velikim imenima, kao što su Vanesa Redgrejv, Filip Nojs, Tom Kruz, Stenli Kjubrik i Klint Istvud.

Osim glumom, Šerbedžija se uspešno bavio i profesurom na glumačkim akademijama, čitanjem poezije i naročito muzikom u čemu je i danas veoma aktivan i uspešan.

Foto Z. Jovanović

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su i tri Sterijine, "Zlatna arena" na Pulskom festivalu, "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji, Nagrada na Filmskim susretima u Nišu...

Na FEDIS, koji će biti održan od 3. do 5. oktobra u Domu omladine Beograda, biće dodeljena i "Zlatna antena" najboljem glumačkom paru, koji biraju čitaoci "Novosti", glasanjem na našem sajtu do 30. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)