SAD I NATO NAPADAJU DRUGE SUVERENE ZEMLJE: Rodžer Voters iz "Pink Flojda" poslao otvoreno pismo Putinu

V. N.

28. 09. 2022. u 08:50

SUOSNIVAČ i bas gitarista legendarne engleske rok grupe "Pink Flojd" Rodžer Voters (79) objavio je na društvenim mrežama otvoreno pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, moleći ga da prekine nasilje u Ukrajini i umesto sa oružjem, nastavi sa mirovnim pregovorima.

САД И НАТО НАПАДАЈУ ДРУГЕ СУВЕРЕНЕ ЗЕМЉЕ: Роџер Вотерс из Пинк Флојда послао отворено писмо Путину

Foto Profimedia

Naglasio je da je bio ohrabren da se obrati Putinu nakon što je video uticaj svojih pisama prvoj dami Ukrajine Oleni Zelenskoj.

- Poštovani predsedniče Putin, otkako je Ruska Federacija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara, pokušao sam da iskoristim svoj mali uticaj da ohrabrim prekid vatre i diplomatsko rešenje koje se odnosi na bezbednosne potrebe i Ukrajine i Ruske Federacije - naveo je Rodžers u pismu. - Napisao sam dva pisma gospođi Oleni Zelenskoj, koja su dostupna na internetu. Sve češće mi traži da i vama pišem, pa evo. Prvo, da li biste želeli da vidite kraj ovog rata? Ako biste odgovorili i rekli: "Da, molim vas", to bi odmah olakšalo stvari. Ako biste rekli: "Ruska Federacija nema daljih teritorijalnih interesa osim bezbednosti stanovništva na Krimu, Donjecku i Lugansku gde se govori ruski", i to bi, takođe, pomoglo. Govorim ovo jer znam ljude koji misle da želite da pregazite celu Evropu, počevši od Poljske i ostatka baltičkih država. Ako to učinite, je...e se, i svi bismo onda mogli da prestanemo da igramo očajnički opasnu igru nuklearnih kukavica, koja jastrebovima s obe strane Atlantika tako prija i koja im je pri ruci. Da, samo raznesite jedni druge i svet u paramparčad! Problem je što imam decu i unuke, kao i većina moje braće i sestara širom sveta i niko od nas ne bi uživao u takvom ishodu.

Foto AP

Čuveni muzičar naveo je da, ako je dobro pročitao Putinove govore, on želi da pregovara o neutralnom statusu za suverenu susednu Ukrajinu i pita ga da li je to tačno.

- Pod pretpostavkom da se takav mir može ispregovarati, on bi morao da uključi apsolutno obavezujući sporazum da se više ne vrši napad na bilo koga - nastavlja Voters.

- Znam, znam, SAD i NATO napadaju druge suverene zemlje bez oklevanja, ili za nekoliko barela nafte, ali to ne znači da i vi treba to da radite, vaša invazija na Ukrajinu potpuno me je iznenadila, bila je gnusan agresorski rat, izazvan ili ne. Kad mi je gospođa Zelenska odgovorila putem "Tvitera", bio sam veoma iznenađen i silno dirnut, ako biste mi odgovorili, ja bih vas silno poštovao zbog toga i razumeo bih to kao častan potez u pravom smeru ka održivom miru. Iskreno vaš, Rodžer Voters.

RUSIJA BOJKOTUJE DODELU OSKARA

RUSKA filmska akademija objavila je preksinoć da neće slati zvaničnog kandidata za predstojeću dodelu filmskih nagrada Oskar, usred rastućih tenzija između Rusije i SAD zbog rata u Ukrajini. Rusija je nedavno optužila američku administraciju da ima direktnu ulogu u ratu u Ukrajini i zapretila da će prekinuti veze sa tom zemljom.

Režiser Nikita Mihalkov, koji snažno prodržava predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednik je Unije kinematografa Rusije, rekao je da nije imalo smisla odabrati film koji će predstavljati Rusiju u zemlji koja trenutno poriče njeno postojanje. Šef komiteta za Oskar Pavel Čuhraj izjavio je da je odluka ruske akademije doneta iza njegovih leđa, nakon čega je, navodno, podneo ostavku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!