EMISIJA O SRBIJI U "EVROPI ODOZGO 4" NA NAC. GEOGRAFIJI 18. SEPTEMBRA: Od Golubačke tvrđave do "carstva paprike"

Marina JUNGIĆ

13. 09. 2022. u 15:00

NA krstarenju jednim od najlepših predela Srbije, Dunavom, od drevne tvrđave Golubački grad, do prelepe Tekije, Zlatne plaže Đerdapa, novinarima je nedavno predstavljena pretpremijera emisije o našoj zemlji, koja 18. septembra, otvara četvrtu sezonu serijala "Evropa odozgo" (22.00), na kanalu Nacionalna geografija.

ЕМИСИЈА О СРБИЈИ У ЕВРОПИ ОДОЗГО 4 НА НАЦ. ГЕОГРАФИЈИ 18.  СЕПТЕМБРА: Од Голубачке тврђаве  до царства паприке

Foto: Golubački grad

Fascinantni snimci iz vazduha odvešće vas u magičan let iznad sinagoge u Subotici, Specijalnog rezervata "Zasavica", veličanstvene tvrđave Golubac, modernog Beograda na vodi, pa iznad Zlatibora i spomen-kompleksa "Kadinjača", sela Donja Lokošnica, "svetske prestonice paprike"... Epizoda posvećena našoj zemlji biće prikazana širom planete, tako da će čitav svet moći da vidi svu raskoš Srbije, u bojama proleća, leta, jeseni i zime. I da čuje priče o bogatoj kulturi, prirodnim lepotama koje oduzimaju dah i savremenim inženjerskim dostignućima Srbije.

Prvi put su na snimanju ovog serijala angažovani lokalni snimatelji. Dragan Trifunović i Dragan Glišović, u avgustu prošle godine, počeli su da beleže kadrove filmskim dronom iz vazduha, kao i kamerom sa zemlje. Reditelj Ivan Lazić davao im je upute kako bi kadrovi trebalo da izgledaju. Neke lokacije snimili su za dan, a na neke su morali da se vraćaju, jer im vremenski uslovi nisu išli naruku ili su čekali da životinje, poput beloglavih supova, dođu na željeno odredište.

- Ako bude još nekih projekata koji su Nacionalnoj geografiji zanimljivi za snimanje kod nas, nastavićemo saradnju - otkriva, za "Novosti", Dragan Trifunović, na koga je najjači utisak ostavio Slobodan Simić iz Zasavice koji je, kaže, tamo "napravio čudo". Njegov kolega, Glišović, kao najzanimljiviju od devet priča u emisiji, izdvaja onu o Bogojavljenju i plivanju mlade policajke Ane Vukajlović za časni krst.

Jedna od priča u emisiji, posvećena je veličanstvenoj tvrđavi Golubački grad, koja sa svojih devet kula, izgleda kao zamak iz bajke. U Šešir kuli, prema legendi, bila je zatočena vizantijska princeza Jelena, koja je da bi ublažila svoju tugu, gajila i hranila golubove.

- Tvrđava Golubački grad podignuta je na liticama strme stene Ridan, gde se Dunav polako sužava na svom toku prema Đerdapskoj klisuri, najdužoj i najlepšoj u Evropi. Tvrđava nosi naziv i Kameni stražar Đerdapa ili Kameni stražar Gvozdenih vrata, kako su nazivali Đerdapsku klisuru. Od Golubačkog grada počinje i teritorija našeg najvećeg nacionalnog parka, Đerdap, koji je ujedno prvi i jedini geopark u Srbiji, koji je Unesko 2020. godine uvrstio u porodicu svetskih geoparkova - otkriva, za "Novosti", Sreten Živković, rukovodilac turističkog sektora i vodičke službe.

- Glavni dokaz da je neki pravoslavni velikan podigao ovu tvrđavu, osim stila gradnje, predstavljaju i ostaci pravoslavne kapele, koji su pronađeni u kuli broj četiri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana