ISPOVEST LEKARA KOJI JE PRVI PRITRČAO PRINCEZI DAJANI: "Suvozač je vrištao, nisam je prepoznao, bila je živa..."

novosti online

29. 08. 2022. u 12:18

PRVI lekar koji se je došao na mesto saobraćajne nesreće u kojoj je poginula princeza Dajana kaže da se i dalje oseća odgovornim za njenu smrt.

ИСПОВЕСТ ЛЕКАРА КОЈИ ЈЕ ПРВИ ПРИТРЧАО ПРИНЦЕЗИ ДАЈАНИ: Сувозач је вриштао, нисам је препознао, била је жива...

Foto: Arihva Novosti/Ian Waldie/Pool via AP, File

Francuski lekar koji je očajnički pokušao da spase princezu Dajanu nakon fatalne saobraćajne nesreće u Parizu, kojoj se bliži 25. godišnjica, rekao je da će se uvek osećati odgovornim za njenu smrt. 

Frederikl Melijez pronašao je kraljevsku nesvestu kako se bori da diše na podu oštećenog mercedesa u tunelu Alma 31. avgusta 1997. godine. Sada, kada se približava 25. godišnjica njene smrti, medicinar kaže da ga i dalje opseda ono što se dogodilo te noći i spoznaja da je bio jedan od poslednjih ljudi koji su videli princezu živu.

- Shvatam da će moje ime uvek biti vezano za ovu tragičnu noć. Osećam se pomalo odgovornim za njene poslednje trenutke. Pošao sam prema slupanim kolima. Otvorio sam vrata i pogledao unutra. Četiri osobe, od kojih su dvoje očigledno mrtvi, bez reakcije, bez disanja, a druga dvojica, sa desne strane, živa, ali u teškom stanju. Suvozač je vrištao, disao je. Mogao je da sačeka nekoliko minuta. A putnica, mlada dama, bila je na kolenima na podu mercedesa, pognute glave. Teško je disala. Trebala joj je brza pomoć - rekao je za Asošijeted pres Melijez, koji se vraćao kući sa zabave kada je naišao na saobraćajnu nesreću.

Doktor će kasnije saznati vest - zajedno sa ostatkom sveta - da je žena koju je lečio bila princeza Dajana.

- Znam da je iznenađujuće, ali nisam prepoznao princezu Dajanu. Bio sam u autu na zadnjem sedištu i pružao pomoć. Shvatio sam da je veoma lepa, ali moja pažnja je bila toliko usmerena na ono što moram da uradim da joj spasem život, da nisam imao vremena da razmišljam ko je ta žena . rekao je lekar.

- Neko iza mene rekao mi je da žrtve govore engleski, pa sam počeo da govorim engleski, rekavši da sam lekar i da sam pozvao hitnu pomoć. Pokušao sam da je utešim - rekao je on.

On je potom primetio blic paparaca koji su se okupili da dokumentuju scenu. Britanska istraga je otkrila da je Dajanin šofer Henri Pol bio pijan i vozio velikom brzinom kako bi izbegao fotografe koji ih jure. Malijez je rekao da nema zamerke prema postupcima fotografa nakon nesreće. "Nisu mi ometali pristup žrtvama... Nisam ih molio za pomoć, ali mi se nisu mešali u posao", kaže on.

Vatrogasci su brzo došli, a Dajana je prebačena u parisku bolnicu, gde je umrla nekoliko sati kasnije. Poginuli su i njen saputnik Dodi Fajed i vozač.

- Bio je veliki šok saznati da je ona princeza Dajana, i da je umrla. Da li sam učinio sve što sam mogao da je spasem? Da li sam ispravno uradio svoj posao? - rekao je Melijez.

- Proverio sam sa svojim profesorima medicine i proverio sam sa policijskim istražiteljima - rekao je on, a oni su se složili da je učinio sve što je mogao.

Kako se bliži godišnjica nesreće, u njemu se ponovo bude ta sećanja, ali ona se takođe vraćaju, kako kaže, "svaki put kada se vozim kroz tunel Alma", rekao je on.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BILO MI JE MNOGO TEŠKO: Jelena otkrila kakav je Novak otac