LEGENDI TEŠKO U SOPSTVENOJ KOŽI: Žerar Depardje, i dalje skrhan zbog smrti sina, mnogo putuje i snima

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

21. 02. 2022. u 14:00

U KRATKOM roku, za svega tri sedmice, bard francuskog glumišta Žerar Depardje (73) pojavljuje se u čak četiri filma istovremeno: u tri u francuskim bioskopima - "Starački dom" Tome Žilua koji se već prikazuje, "Megre" Patrisa Lekonta (od srede), i u ostvarenju "Robustan" Konstanse Mejer (od 2. marta), dok je francusko-japanski film "Umami", s njim u ulozi kuvara - što voli da radi i u privatnom životu - nedavno prikazan na festivalu u Anžeu, dok u bioskope stiže na jesen. Snimio je Depardje čak devet filmova u poslednje dve godine, i to usred pandemije korone.

ЛЕГЕНДИ ТЕШКО У СОПСТВЕНОЈ КОЖИ: Жерар Депардје, и даље скрхан због смрти сина, много путује и снима

Foto EPA

"Parizjen", koji mu u jučerašnjem broju posvećuje "duplericu", ističe da ne mogu da ga zaustave ni zdravstvena situacija u svetu, ni godine, ni optužbe koje je na njegov račun iznela glumica Šarlot Arnu, zbog čega je, početkom februara, protestovao zbog sudske procedure koja je započeta.

Glumica je Depardjea još 2018. optužila za ovaj čin, a posle pregledanih snimaka video-kamera i SMS poruka, procedura je obustavljena. Istraga je ponovo pokrenuta u decembru 2020. Žerar odlučno pobija ove optužbe i o tome ne voli da priča. Istovremeno, iako je mnogo aktivan, Depardjeovi prijatelji ističu da se glumac oseća "loše u svojoj koži".

- Teško sam sebe podnosim - ispovedio se legendarni glumac pred TV kamerama, potvrđujući, na neki način, ove glasine.

Dodao je i da "verovatno zato snima toliko filmova, da se ne bi gledao". Priznao je da izbegava ogledala, a njegovi prijatelji govore da mu zbog svega toga prija ulazak u druge likove na filmu. U dubini duše i dalje je skrhan smrću sina Gijoma 2008, i to, sigurno, neće nikada prestati.

"Bežeći od sebe", Depardje mnogo putuje. Pre dve godine snimao je u Japanu, a kažu da često ide i u Italiju, u Firencu, ali i u Instanbul, Rusiju, Dubai, zbog odmora, ali i biznisa i snimanja reportaža. Glumac, koji pred spavanje obavezno "guta" knjige, osim što staje pred kamere, pojaviće se uskoro, u martu i aprilu, na daskama koje život znače, u Klermonferanu i Parizu, ali ne da bi glumio, već pevao, ponovo, pesme svoje prijateljice Barbare.

U Francuskoj obožavaju njegove filmove, ali se svojevremeno vodila i polemika oko njegovog ruskog državljanstva i bliskosti s nekim tamošnjim oligarsima - kako to ovde vole da kažu, prelaska u Belgiju da bi plaćao manji porez, brze vožnje, pijanstva... Oni koji ga brane, kažu da je onim što je postigao na filmskom platnu, svakako zadužio naciju, dok u vezi s optužbama za silovanje podsećaju da u poslednje tri godine, otkako se ona prvi put u javnosti pojavila, ističu da nije bilo novih, što bi trebalo da potvrdi da mu to nije način ophođenja prema ženama i zbog čega niko ne odbija da snima s njim, kako to, preko stranica "Parizjena" poručuje reditelj "Megrea" Patris Lekont.

Kada je pre desetak godina prešao u Belgiju i uzeo rusko državljanstvo, Depardjea je, prenose francuski mediji, mnogo zabolelo to što su neki Francuzi prestali da ga vole.

Uostalom, više ne boravi u belgijskom mestašcu Nešin, na samoj granici sa Francuskoj, gde se pojavi svega tri do četiri puta godišnje, već u svojoj vili usred šestog pariskog arondismana.

Autor "Staračkog doma" prenosi za "Parizjen" da je glumac imao "anđeosko" ponašanje na snimanju ovog filma, i da je ranije poznavao "manje mirnog" glumca. Kritičari, s druge strane, kažu da odavno više ne uči tekstove i da su mu ranije pisali velike panoe s rečenicama koje mora da izgovori, a da sada to radi uz pomoć slušalica. Toma Žilu, s druge strane ističe da se Depardje sa tim slušalicama "odlično snalazi" i da mu to šaptanje liči na "simultano prevođenje u UN". Konstans Mejer otkriva da je ceduljice Depardje koristio još od 2004, a da je slušalice iz pozorišta "premestio" na film 2015. Poštovaoci Depardjeove glume ističu da on odlično poznaje svoj tekst i da mu je samo "potreban orijentir".

NE VOLI DA PONAVLjA SCENE

REDITELjI, povodom izlaska tri filma, prenose i da Depardje voli da glumi, ali i da voli brzo da radi i da mu nije drago da scenu ponavlja više od jednom ili dvaput. Lekont tako za "Parizjen" kaže da mu je Depardjeov agent poručio da ne sanja da može da ga dobije za 34 dana snimanja i da nikada ne ostaje više od 10 dana po filmu, i to nikada noću! Ipak, veli, ostao je na kraju baš koliko je tražio, i dve noći pride.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona