SVOM UZORU I UČITELJU: "Frajle" posvetile Đorđu Balaševiću pesmu "Panonskom mornaru"

M. Ć.

01. 06. 2021. u 09:11

GRUPA "Frajle", koja odnedavno funkcioniše kao trio, objavila je singl "Panonskom mornaru", posvećen pokojnom kantautoru Đorđu Balaševiću, njihovom Novosađaninu i, kako kažu, uzoru i muzičkom mentoru.

СВОМ УЗОРУ И УЧИТЕЉУ: Фрајле посветиле Ђорђу Балашевићу песму Панонском морнару

Foto ATA Images

- Mi smo rasle uz Đoletovu muziku - ističu "Frajle". - Prva naša sećanja iz detinjstva, porodična druženja, prve ljubavi, sviranje gitare, vezana su upravo za njegove pesme. On je za nas bio kuća, a ovu pesmu su napisale baš te devojčice koje su se smejale i plesale uz njegove ritmove. Imale smo velikog učitelja i želimo pesmom da mu kažemo hvala za sve.

Nevena Buča je komponovala numeru, a tekst je napisala zajedno sa svojom sestrom Jelenom, i mladom pesnikinjom Jelenom Knežević.

- Živeli smo u stanu pored železničke stanice u selu Kljajićevu - prebira po sećanjima frajla Nena. - Vozovi su nas budili i uspavljivali, ali i jedan ritam zarazan na kaseti. Ritam Đorđa Balaševića. Milica Buča (najmlađa sestra) je pevala, Borivoj Buča (otac) je svirao, a mi smo upijale svaku notu, svaki stih.

U pesmi gostuje violinistkinja Bernadet NJari, a aranžman je delo Voje Aralice. Uz muziku prepoznatljivu za "Frajle", ali i za Balaševićev zvuk, pogotovo u poslednjih desetak godina, Novosađanke su u tekstu setno pomenule brojne naslove, ali i likove iz Đoletovih pesama - "Dođošku", "Ringišpil", "De-mol", Vasu Ladačkog, malu garavu... U komentarima na internetu se nedvosmisleno iskazuje oduševljenje ovakvom posvetom velikom Balaševiću. Mnogi ističu da je to urađeno na sasvim primeren način, bez patetike.

"Frajle" su, tad još uvek sa Marijom Mirković u sastavu, učestvovale u emisiji na RTS posvećenoj Đorđu Balaševiću 21. februara, dva dana posle njegove smrti. Izvele su medli tri Đoletove numere - "Sin jedinac", "Slabo divanim madžarski" i "Slou moušn".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POTREBAN VAM JE NAJBOLJI INTERNET: A1 Srbija je mreža u koju prelazi najveći broj korisnika u Srbiji