KREĆU I PRE DESETE GODINE! Poroci sve rasprostranjeniji među decom i omladinom u Semberiji

22. 05. 2021. u 15:27

SVE je veći broj dece i omladine koja koriste alkohol, opojne droge, psihoaktivne supstance i duvan, što predstavlja veliku opasnost za njih, kao i celokupno društvo – istaknuto je nakon sastanka Radne grupe za bezbednost dece na području grada Bijeljina.

КРЕЋУ И ПРЕ ДЕСЕТЕ ГОДИНЕ! Пороци све распрострањенији међу децом и омладином у Семберији

Foto: V. Mitrić

Šef gradskog Odseka u Odeljenju za društvene delatnosti i član Radne grupe, Ljubica Mlađenović apelovala je na roditelje i nadležne organe da pojačano prate kretanje i ponašanje mladih kada je reč o korišćenju štetnih i zabranjenih supstanci.

- Samo multidisciplinarnim pristupkom i zajedničkim radom nadležnih institucija i ustanova kao što su Centar za socijalni rad, Policijska uprava, Dom zdravlja, Centar za mentalno zdravlje, Gradska uprava i drugi, možemo da pomognemo mladima i izvedemo ih na pravi put - istakla je Mlađenovićeva.

Zamenik Ombudsmana za decu Republike Srpske i član Radne grupe Jovanka Vuković naglasila je da se na osnovu istraživanja koje je sprovela ova institucija došlo do poražavajućih trendova prema kojima se iz godine u godinu povećava broj mladih koji koriste alkohol i duvan, a da se starosna granica korisnika spušta čak i na 9-10 godina!

- Problem je nedostatak sistemske evidencije podataka o tome koliko dece i mladih koristi duvan i alkohol i to je jedna od naših preporuka upućena Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite - ukazala je Vukovićeva. 

Vukovićeva ističe da „ Ombudsman za decu, u svom radu, insistira na jačanju porodice i njene podrške deci, jer se na taj način najbolje preventivno deluje“.

- Takođe, potrebno je  da se u obrazovni sistem uvede predmet o zdravom stilu života,  pojača medijska aktivnost u pogledu obrazovanja mladih, kao i osetljivosti celokupnog društva prema ovoj problematici. Veoma važno je i delovanje inspekcijskih organa da bi se što bolje provodile zakonske mere iz ove oblasti - mišljenja je zamenik Ombudsmana.

Izvršni direktor Udruženja građana „Otaharin“, Dragan Joković smatra da je od velikog značaja da obrazovne ustanove otvore svoja vrata za preventivne programe koje provode organizacije civilnog društva.

- Pozivam roditelje da se što više uključe u život i obrazovanje svoje dece, da ih kontrolišu  i razgovaraju sa njima. Samo preventivnim delovanjem možemo da utičemo na zdravlje mladih i tako suzbijemo problem - poručio je Joković. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024