U STANARIMA SU REKORDNE ZARADE: Gde su najveća primanja u Srpskoj i kolike su razlike u platama?

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 04. 2021. u 06:00

PLATA veća od 1.000 maraka je već godinama san mnogih radnika u Republici Srpskoj. Prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku RS, koji su dostavljeni "Novostima", prosečne plate veće od 1.000 KM tokom prošle godine imali su zaposleni u dva grada i sedam opština Republike Srpske, od ukupno 64 lokalne zajednice.

У СТАНАРИМА СУ РЕКОРДНЕ ЗАРАДЕ: Где су највећа примања у Српској и колике су разлике у платама?

Foto Novosti

Na listi gradova, prosečne plate veće od hiljadu maraka imali su Banjaluka (1.084) i Trebinje (1.015). Od opština na spisku rekordera su Stanari (1.295), Srebrenica (1.051), Foča (1.055), Gacko (1.162), Istočni Mostar (1.044 KM), Istočno Novo Sarajevo (1.050 KM) i Ugljevik (1.266 KM). Najniže prosečne plate od 64 opštine u Srpskoj su one koje se isplaćuju u Donjem Žabaru (653 KM) i opštini Jezero (664 KM).

Inače, devet lokalnih zajednica sa prosečnom platom većom od hiljadu maraka je imalo i veće plate od republičkog nivoa koji je prošle godine iznosio 965 maraka.

ŠANSA Oko 900 radnika iz opštine zaposleno je u "EFT Stanari", Foto ETF Stanari

Razlozi visokih plata su firme koje su smeštene u tim lokalima plus dobri menadžmenti opština koji znaju da prepoznaju dobre investicije za svoje sugrađane, kažu naši sagovornici.

CENTRI

LjUBIŠA Ćosić kaže da već sada u Srpskoj postoji pet regionalnih centara gde migrira domaće stanovništvo i tu se radi o gradovima.

- Republici Srpskoj je preko potreban zakon o regionalnom razvoju sa kojim bi se očuvala struktura opština u tim regijama - poručio je Ćosić.

Radojica Ćelić, načelnik Opštine Stanari, kaže, za "Novosti", da iako su rekorderi po visini plate, u ovoj opštini opada broj upisanih prvačića, što se mora menjati.

- Mi imamo oko 900 radnika iz opštine koji su zaposleni u "EFT Stanari" i zbog toga su prosečne plate visoke. Naš cilj je dodatno ulaganje u privredu Stanara i privlačenje stranih investitora.

Želimo da naše ljude zadržimo u Stanarima i da ovde zasnivaju porodice. Onda će to biti prava pobeda i možemo da govorimo o rezultatima većih plata - kaže Ćelić.

Pored Banjaluke i Trebinje ima prosečnu platu veću od hiljadu maraka. Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja kaže za "Novosti", da je razvoj ovog grada očigledan u svim privrednim granama.

PROVERENA FORMULA USPEHA

LjUBIŠA Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva i predsednik Saveza opština i gradova RS kaže, za naš list, da visina plate u lokalnim zajednicima zavisi od odnosa javne uprave prema privredi i maksimalnom iskorišćavanju javnih i privatnih resursa u korist građana i opština.

- Tamo gde javna uprava dobro upravlja i privrednim resursima i javnim dobrima, imamo i rekordne plate. To je jedina formula uspeha u Srpskoj - ističe Ćosić.

- Samim tim i potreba za kvalitetnim stručnim kadrom je sve izraženija, a jasno je da kvalitetnog radnika morate više platiti kako biste ga zadržali i ostali konkurentni.

Smatram da je upravo to dovelo do povećanja prosečne plate u našem gradu što nas svakako može radovati - kaže gradonačelnik Ćurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna