ZVERSKI UBIJENO 181 SRBA: Obeleženo 25 godina od ekshumacije najveće masovne grobnice sa srpskim žrtvama u Mrkonjić Gradu

S.M.

01. 04. 2021. u 17:41

U Mrkonjić Gradu danas je obeleženo 25 godina od ekshumacije iz masovne grobnice 181 borca i civila koji su zverski ubijeni u napadu Hrvatske vojske, tzv. Armije BiH i HVO na ovu zapadnokrajišku opštinu, a prisutni su istakli da su tada zatekli stravične prizore i da za te zločine još niko nije odgovarao.

ЗВЕРСКИ УБИЈЕНО 181 СРБА: Обележено 25 година од ексхумације највеће масовне гробнице са српским жртвама у Мркоњић Граду

Foto: SRNA

Tokom agresije Hrvatske vojske i Petog korpusa tzv. Armije BiH na 13 zapadnokrajiških opština Republike Srpske u septembru i oktobru 1995. godine, sa ognjišta je proterano više od 120.000 Srba. Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela područje Mrkonjić Grada, u pravoslavnom groblju pronađena je najveća masovna grobnica iz koje su ekshumirana tela 81 civila, od kojih deset žena, 97 pripadnika Vojske Republike Srpske i tri pripadnika MUP. Najstarija žrtva je imala 90 godina, a najmlađa samo sedam.

Ekshumacija tela iz masovne grobnice počela je 1. aprila 1996. godine, a nalazi patologa pokazali su da su sve žrtve na zvjerski način mučene i ubijene. Na području opštine Mrkonjić Grad u manjim grobnicama pronađeno je još 176 tela. Iako su počinioci poznate, za ove strašne zločine još niko nije odgovarao.

Kod spomen-obeležja masovne grobnice na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu danas je služen parastos za stradale, a potom su položeni vijenci.

Predsednik Skupštine opštine Mrkonjić Grad Stevica Eremija podsetio je da su Mrkonjićani 1996. godine, kada su se posle izbeglištva vratili na svoja ognjištva, zatekli spaljene domove i uništene fabrike, a najbolnije od svega je bilo otkrivanje masovne grobnice najveće u Republici Srpskoj.

-Niko za zločine nije odgovarao, ali mi ćemo se i dalje sećati naših poginulih boraca i civila. Mi čekamo pravdu, rekao je Eremija.

Predsednik opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravko Karać, koji je u masovnoj grobnici pronašao brata i majku od supruge, istakao je da su na današnji dana prije 25 godina prizori bili stravični.

-Tog 1. aprila ništa nam nije išlo na ruku, vreme loše, a situacija stravična, grobnica prepuna vode i blata. Neki su poginuli ratujući, pa su ih tu zakopali, a smatram da su sve one koje su žive uhvatili zverski mučili i ubili, prisjetio se Karać.

Bez obzira što i nakon ovoliko vremena niko nije odgovarao za te zločine, on ipak veruje u pravdu.

-Šta reći posle 25 godine, ponavljamo istu priču, ali vjerujem da će to na kraju biti procesuirano i da će pravda stići. Mislim da se zločinci ne procesuiraju zato što nema dovoljno volje sa svih strana, dodao je Karać.

S druge strane, ima i onih koji veruju da će zločini počinjeni u Mrkonjić Gradu ostati zaboravljeni i da nikad neće ugledati lice pravde.

LJubinka Kreka je izgubila volju i ne veruje da će doći do toga da neko od odgovornih i odgovara za nedela koja su se dogodila u toj maloj opštini.

-Brat mi je pronađen mrtav na Bunarevima, a supruga sam pronašla 1. aprila 1996. u masovnoj grobnici. Iste godine sam 29. marta dobila sina, beba u kući, a sahrana s druge strane. Teško je i bolno sećanje, to se nikad ne može zaboraviti, rekla je Kreka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)