BANJALUKA I DALJE BEZ BUDŽETA: Maratonska sednica gradske skupštine nije donela rešenje

S.M.

01. 04. 2021. u 11:03

ODBORNICI Skupštine grada Banjaluka nisu u sredu nakon maratonske sednice usvojili Predlog budžeta za 2021. godinu u iznosu od 149,4 miliona KM, jer je došlo do razmimoilaženja u stavovima skupštinske većine i gradonačelnika Draška Stanivukovića.

БАЊАЛУКА И ДАЉЕ БЕЗ БУЏЕТА: Маратонска седница градске скупштине није донела решење

Foto: A. Čavić

Sporni su bili amandmani koje ptredložila većina na čelu sa SNSD. Na kraju na glasanju od 31 odbornika uzdržano je bilo 17 odbornika, 12 za, a jedan protiv. SNSD nije tražio izjašnjavanje o amnadmanima. Ipak već danas najava nove runde razgovora na relaciji skupštinska većina - gradonačelnik Stanivuković.

Uputili smo jutros dopis kabinetu gradonačelnika Draška Stanivukovića da hitno održimo sastanak kako bi usaglasili stavove i imali novi predlog budžeta na vanrednoj sednici Skupštine grada, izjavio je danas Mladen Ilić, predsednik Skupštine grada Banjaluka.

Prema njegovim rečima, ima mnogo prostora da se izmeni budžet, te da je to mišljenje većine.

 - Spremni smo da sednemo i razgovaramo sa svima. Planirano je da na vanrednoj sednici budu dve tačke dnevnog reda, i to su predlog budžeta i izvršenje budžeta. Potreban je dogovor svih strana i nadam se da će do toga doći, cilj je da Banjaluka ima budžet i da se nastavi razvijati - naveo je Ilić.

Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSa u Skupštini grada Banjaluka, kazao je da je skupštinska većina nije za kršenje Poslovnika.

 - Gradonačelnik se stalno poziva i govori da je legalista i da poštuje zakon, a neće da ispoštuje amandmane koje bi većina usvojila, istakao je Topić.

Dodao je da nije vidio želju gradonačelnika da predloži drugačije amandmane kako bi došlo do nekog dogovora.

 - On govori da su subota i nedelja neradne, a on sam priča da radi svakim danom. Takođe, u nedelju je smenio direktora "Akvane", tada je po njemu nedelja bila izgleda radna, kazao je Topić.

Istakao je da je cilj skupštinske većine da na jučerašnjoj sednici nisu odbili predlog budžeta, jer u njemu ima nekih sjajnih stvari.

 - Mi smo samo tražili da budžet ide na doradu, a nismo ga odbijali, i zbog toga smo i bili uzdržani, dodao je Topić.

Neven Stanić, šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske, naveo je da je gradonačelnik juče i prekjuče pokušao da opstruiše rad gradskog parlamenta, te da je to bilo mučno gledati.

 - Svaki od odbornika ima svoje mišljenje i svoj stav i na to se ne može uticati.

Gradonačelnik pokušava da se sukobljava Srbin protiv Srbina, te banjalučanin protiv banjalučanina. Ukoliko u sedam dana ne bude nikakvog pomaka po ovom pitanju, jedino će Stanivuković biti kriv, zaključio je Stanić.

Foto: A. Čavić

 

Gradonačelnik Stanivuković je rekao nakon okončane sednice da Banjaluka od nema budžet, i da će o tome obavestiti firme koje održavaju grad, kao i sve druge korisnike gradskog budžeta.

 - Neko očigledno igra igru koja skupo košta, a žrtva svega su građani, rekao je Stanivuković.

On je naveo i da je pre početka sednice bilo 11 amandmana koji nisu ispoštovali poslovnik i koji su bili izazovni za budžet, te nisu mogli biti usvojeni u toj meri.

Foto: A. Čavić

 

 - Od 11 amandmana, za devet smo našli mogućnost da ih potpuno usvojimo, a dva delimično, što smatramo da je poštovanje i jedne i druge srane, rekao je Stanivuković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni