UPRKOS KORONA KRIZI: Stabilna naplata javnih prihoda u Republici Srpskoj

R.S.

03. 03. 2021. u 12:28

PORESKA uprava Republike Srpske je u februaru ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 219,2 miliona KM, što je za 5,9 miliona KM ili tri odsto više nego u istom mesecu prethodne godine, uz povećanje naplate u većini segmenata javnih prihoda.

УПРКОС КОРОНА КРИЗИ: Стабилна наплата јавних прихода у Републици Српској

Foto: Brankica Spasenić

 - Ovo je pokazatelj da je uprkos krizi koju je izazvala pandemija korona virusa zadržana stabilnost u naplati javnih prihoda, pre svega zahvaljujući redovnim aktivnostima Poreske uprave RS na kontroli i naplati, te merama Vlade Republike Srpske za ublažavanje posledica izazvanih pomenutom pandemijom - poručio je danas direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

Kada su u pitanju doprinosi, naplata u februaru je iznosila je 141,9 miliona maraka, što je za 6,5 miliona KM ili pet odsto više nego u istom mesecu lani.

Međutim, naplata direktnih poreza iznosila je 38,1 milion maraka, što je za 2,8 miliona maraka manje nego u februaru prošle godine.

Najveći rast naplate u ovom segmentu prihoda ostvaren je kod poreza na dohodak, za 1,2 miliona KM, te poreza na nepokretnosti, koji je naplaćen u iznosu od 1,1 milion maraka, što predstavlja povećanje  od 61 procenat.

Porez na dobit je u februaru naplaćen u iznosu od 18,9 miliona KM što je za 4,5 miliona KM manje nego u uporednom periodu.

Kod ostalih javnih prihoda, u februaru je ostvarena naplata od 39,2 miliona KM, što je povećanje za šest odsto.

Po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je ukupno 5,1 milion maraka ili devet procenata više, dok su kazne "rasle" za 34 odsto, a naplata te vrste javnog prihoda iznosila je 2,2 miliona KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!