ZA PROJEKTE MLADIH 350.000 KM: Opština Prnjavor ulaže u obrazovanje i daje studentske nagrade

N. ĐURIĆ

22. 02. 2021. u 05:00

PRNjAVORSKA opština, koja niz godina služi kao primer u Srpskoj, ove godine će iz opštinske kase za obrazovanje i pomoć mladima, kroz razne omladinske projekte, stipendije, studentske nagrade, izdvojiti više od 350.000 maraka.

ЗА ПРОЈЕКТЕ МЛАДИХ 350.000 КМ: Општина Прњавор улаже у образовање и даје студентске награде

Foto N. Đurić

Čelni čovek opštine Darko Tomaš, navodi da je Prnjavor jedna od retkih lokalnih zajednica koja daje stipendije svim studentima, što se postepeno proširuje i na učenike, a prva je i jedina opština u Srpskoj koja daje studentske nagrade, kao poseban vid podrške njihovim rezultatima.

Tako je, između ostalog, ovih dana na višednevno nagradno putovanje na Jahorinu poslato 10 najboljih studenata. Među njima su i troje sa prosekom višim od 9,5, Dejana Vasić, Milica Jovljević i Milan Palikuća, koji su nagrađeni i sa po 5.000 KM.

Tomaš ističe da se najveći deo izdvaja za obrazovanje, odnosno stipendiranje mladih.

- Ove godine za stipendiranje 288 studenata i učenika iz budžeta ćemo izdvojiti 268.300 KM. Opštinsku stipendiju ove godine dobiće 169 redovnih studenata, 20 studenata iz reda boračke populacije i 99 učenika - precizirao je Tomaš.

STIPENDIJE

STIPENDIJE za redovne studente je 100 KM i isplaćuje se 10 meseci, za studente iz reda boračke populacije je 150 KM, a učeničke 70 KM.

Tomaš je napomenuo da svi studenti na javnim visokoškolskim ustanovama koji imaju prosek ocena viši od sedam imaju pravo na stipendiju, kao i sva deca iz reda boračkih kategorija, odnosno porodica ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i deca poginulih boraca, te učenici iz reda boračke populacije.

Opština je prvi put uvela da stipendiju dobiju i svi učenici osnovnih i srednjih škola koji imaju prosek ocena pet, kojih je ove godine 47.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)