ZAVRŠENO OBELEŽAVANJE ROĐENDANA SRPSKE: Uz vatromet u Banjaluci i premijeru filma "Koridor 92" proslavljen Dan republike (FOTO/VIDEO)

Novosti online

09. 01. 2021. u 07:00 >> 22:21

REPUBLIKA Srpska obeležila je , 9. januar, Dan Republike. Na taj dan 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donela je Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

ЗАВРШЕНО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ РОЂЕНДАНА СРПСКЕ: Уз ватромет у Бањалуци и премијеру филма Коридор 92 прослављен Дан републике  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub/RTRS

U Zakonu je 9. januar potvrđen kao Dan RS.

Kao osnov za donošenje zakona vlastima je poslužio referendum iz septembra 2016., na kojem je više od 99 odsto izašlih glasača, građana Republike Srpske, na pitanje - "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?" odgovorilo sa "Da".

22:15 - Premijerno prikazan film "Koridor 92"


Dokumentarno-igrani film "Koridor 92" o jednoj od najznačajnijih bitaka Vojske Republike Srpske, autora Slađane Zarić, večeras je premijerno prikazan u okviru obeležavanja Dana Republike Srpske.

Film "Koridor 92" bavi se hronologijom jedne od najznačajnih bitki Vojske Republike Srpske - bitkom za proboj koridora u Posavini.

Bila je to bitka koja je definisala dalju sudbinu Republike Srpske, bitka koja je spojila zapadni i istočni deo Srpske, bitka koja je ponovo uspostavila vezu Banjaluke sa Bijeljinom i Beogradom.

19:55 - Vatromet u Banjaluci

U čast Dana Republike Srpske u Banjaluci je priređen veličanstven vatromet uz zvuke „Marša na Drinu“, a kako je to izgledalo možete videti KLIKOM OVDE.

19:30 - Sokolac učestvovao u obeležavanju Dana Republike Srpske

Vojničko groblje „Mali Zejtinlik“ povodom 9.januara Dana Republike Sroske su posetili delegacija Gradske uprave Istočno Sarajevo i delegacija SDS predvođena Mirkom Šarovićem.

Sokočani su, dostojanstveno, litijama i molitvom za spas Srpske, zajedno sa mitropolitom dabrobosnakim Hrizostomom, obeležili i Stefandan i Dan rađanja Republike Srpske.

18:45 - Gujon: Srećan ti rođendan, draga Republiko Srpska

V.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon čestitao je Dan Republike Srpske.

- Srećan ti rođendan, draga Republiko Srpska! Svim Srbima zapadno od Drine želim srećan dan Republike Srpske, a svima vama koji danas slavite Svetog arhiđakona Stefana, srećnu slavu! - napisao je Gujon na Tviteru.

18:40 - Cvijanović: Naša obaveza je da čuvamo Republiku Srpsku

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je na svečanoj akademiji povodom  Dana Republike, da se za Srpsku, 29 godina nakon osnivanja, sa ponosom može reći da je moderna, demokratska, politički i instituticionalno stabilna zajednica u kojoj svi žive slobodno.

- Danas proslavljamo 29. rođendan naše Republike. I mada smo svaki dan ponosni na ono što imamo, 9. januar je uvek poseban praznik jer je to dan koji nas okuplja i spaja na poseban način. Tako je i danas, iako ove godine Dan Republike obeležavamo u uslovima pandemije, uz epidemiološke mere i na ponešto drugačiji način - rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da to, ipak, ne umanjuje značaj ovog dana, a radost s kojom se ovaj praznik obeležava širom Republike Srpske najbolje govori koliko je on ukorenjen u narodu i koliko je uzaludan trud onih koji ga osporavaju.

- Zbog toga i ove godine, od Hercegovine do Krajine, od Drine do Une, sa visoko podignutim zastavama, ponosno slavimo mir i slobodu u kojoj živimo, kao i naše pravo da budemo svoji na svome - poručila je predsednica.

Ona je istakla da tu slobodu i pravo Srpskoj niko nije poklonio i da "mi odlično znamo da zahvalnost za slobodu koju uživamo ne dugujemo nekim stranim vojskama ili državama, već svojim očevima, sinovima, braći, sunarodnicima i sugrađanima koji su želeli da generacijama koje dolaze ostave mir i život na sopstvenom ognjištu".

Cvijanović je poručila da smo svi dužni da cenimo tu žrtvu, da poštujemo stradale, da vodimo računa o njihovim porodicama i pamtimo sve one koji su bili na visini zadatka onda kada je bilo najteže.

- Zbog njih, ali i zbog onih koji će tek doći, naša obaveza je da čuvamo Republiku Srpsku, da je gradimo i da je budućim generacijama predamo još razvijeniju i stabilniju nego što je danas - istakla je ona, prenosi RTRS.

Cvijanović je posebnu zahvalnost iskazala zdravstvenim radnicima, koji ulažu nadljudske napore kako bi sačuvali svaki ljudski život i koji se od početka ove pandemije nalaze na prvoj liniji fronta.

18:35 - Dan RS obeležen i u Bijeljini

Odavanjem počasti borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu kod spomenika na Trgu kralja Petra I Karađorđevića i u Spomen-sobi danas je u Bijeljini obeležen 9. januar – Dan Republike.

Na dvadesetdevetu godišnjicu osnivanja Republike Srpske, cveće na spomenik poginulim borcima položili su gradonačelnik i predsednik Skupštine Grada Bijeljina, delegacije udruženja i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, poslanici u zakonodavnim telima Republike Srpske i BiH, odbornici u Skupštini Grada, predstavnici Oružanih snaga BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i brojni sugrađani. Sve o proslavi u Bijeljini pročitajte OVDE.

18:30 - Selaković: Srpski narod je jedan i nedeljiv

- Srpski narod u Republici Srpskoj treba da bude ponosan na ono što je stvorio - izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković na Svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske.

Selaković je naglasio da Srpsku može da razgrađuje i razvodnjava samo onaj koji je i stvarao jer ona je istorijski i politički činilac i nepromenjiva činjenica.

Vrhovni interes srpskog naroda u vremenu pred nama jeste, kaže Selaković, borba za očuvanje mira i stabilnosti.

- Mir i stabilnost moraju da budu naš nacionalni projekat i naša nacionalna građevina, a Srbija i Republika Srpska u tom nastojanju moraju da budu jedinstvene čak i onda kada se u toj borbi suočavaju sa onima kojima ti ciljevi nisu prioritetni - poručio je Selaković, prenosi RTRS.

Selaković je naglasio da je srpski narod jedan i u vrednosnom smislu nedeljiv. Vezuje nas naš jezik, kultura, istorija i tradicija, naše Svetosavlje, naša herojska prošlost i zajednička etika, naša ljubav prema slobodi i našoj crveno - plavo - beloj zastavi.

Srbija voli, poštuje i podržava Republiku Srpsku i na to je obavezuje ne samo ubedljiva većina mišljenja građana Srbije već i međunarodno pravo - Dejtonski mirovni sporazum, poručio je Selaković.

- Neka Srbija i Republika Srpska nastave da žive u slozi i ljubavi i neka se između nas nikada niko više ne drzne da postavlja barijere i prepreke tamo gde treba da stoje mostovi i ispružene bratske ruke – rekao je Selaković.

18:25 - Dodik: Istorijski cilj - samostalna i slobodna Republika Srpska

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska nije poklonjena, za nju su se izborili najbolji među nama, te da je obaveza svih da je čuvaju i grade za buduće generacije, a više o tome pročitajte KLIKOM OVDE.

18:10 - Svečana akademija u Banjaluci

U Banjaluci se večeras povodom Dana Republike Srpske održava svečana akademija, koja je zbog pandemije korona virusa prilagođena televizijskom prenosu.

Svečanost dodele odlikovanja počela je minutom ćutanja za sve koji su izgubili bitku za život u pandemiji virusa korona, prenosi RTRS.

17:55 - Slavilo se i u Vašingtonu

Ambasador BiH u Vašingtonu Bojan Vujić i šef Predstavništva Republike Srpske Obrad Kesić obeležili su Dan Republike Srpske prisustvom na Svetoj liturgiji svetom mučeniku Stefanu sa parohijanima crkve Svetog Luke u Vašingtonu.

Paroh Vasilije Vranić je očitao molitve za Republiku Srpsku i njene građane.

17:50 - Muzički defile povodom Dana RS

"Tamo daleko" u izvođenju Policijskog orkestra orilo se Banjalukom, a više o tome pročitajte KLIKOM OVDE.

17:00 - Slavljenička kolona u Trebinju

I ove godine za Dan Republike Srpske u Trebinju je slavljeničkom kolonom automobile obeležen je ovaj praznik. Automobili, okićeni zastavama Republike Srpske, krenuli su iz nekadašnje kasarne u tom gradu i prošli svim ulicama. Više o tome pročitajte KLIKOM OVDE.

16:15 Dodik - 9. januar - Dan srpskog naroda, slobode i državnosti

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, izjavio je danas da postojanje 9. januara - Dana Republike Srpske nije upitno i da okolnosti pandemije virusa korona nisu promenile ništa u vezi s tim. Opširnije čitajte KLIKOM OVDE.

15:05 Željka Cvijanović na druženju sa građanima

15:04 Himna ispred Predsedništva

14:09 Odlikovani zaslužni građani

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je, povodom 9. januara - Dana Republike, zaslužne institucije i pojedince.

Svečanost dodele odlikovanja počela je minutom ćutanja za sve koji su izgubili bitku za život u pandemiji visrusa korona.

Predsednica Srpske, na predlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, odlikovala je za izuzetne zasluge i doprinos u organizovanju, sprovođenju i pružanju medicinske pomoći, spasavanju ljudskih života, kao i svaki drugi vid podrške i ulaganja herojskih napora u borbi protiv pandemije kovida 19, a za čiji je doprinos zaslužan celokupan zdravstveni sistem kojeg čine svi zdravstveni radnici i nemedicinski sektor, heroje 2020. godine, i to Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, devet bolnica u Republici Srpskoj i pedesetpet domova zdravlja u Srpskoj.

Izuzetan doprinos u organizovanju i pružanju medicinske pomoći, spasavajući ljudske živote a žrtvujući svoj, dali su primarijus doktor Dragan Vojvodić, koji je obavljao dužnost na Klinici za unutrašnje bolesti UKC-a Srpske, doktor medicine Marko Pekija, koji je dužnost obavljao na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a, Vladimirka Mirnić, laboratorijska tehničarka, koja je bila zaposlena u Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku UKC-a, kao i Đoko Mihajlović, koji je obavljao funkciju generalnog sekretara Crvenog krsta Republike Srpske.

Među odlikovanima su i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske.

14:07 Vladika Sergije: Ime slobode je Republika Srpska

- Setimo li se naših predaka koji su vekove proveli u tami ropskih noći, tek tada ćemo znati šta Republika Srpska istinski znači onima koji je vole. Znači im slobodu, mir, dostojanstvo, spokoj - rekao je vladika u besedi objavljenoj na sajtu Eparhije povodom Dana Republike Srpske.

On je istakao da će Republika Srpska trajati sve dok je onih koji je poštuju.

- Mi Srbi znamo da smo svoj slobodarski duh, nasleđen od predaka, utkali u želju za slobodom, a ime te slobode danas je Republika Srpska. Zato, pamteći Srpsku moramo pamtiti one koji su je stvorili, ne dajući vremenu da njihova svijetla imena prekrije zaborav. Kako budemo pamtili njih, tako neka i mi budemo zapamćeni - rekao je episkop Sergije.

13:07 SNSD: Srećan ti rođendan Republiko Srpska!

13:04 Miodrag Linta - RS je nastala kao izraz volje srpskog naroda

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta čestitao je rukovodstvu i građanima Dan Republike Srpske, 9. januar i poželeo mir, razvoj napredak i uspeh na svim poljima.

Kako je naveo, Republika Srpska je nastala pre svega kao izraz volje srpskog naroda u Bosni i Hercegovini zbog nasilnog odvajanja BiH od SFRJ, a ona je garancija da će srpski narod barem u delu BiH živeti u slobodi.

U čestitki navodi i da se ne sme zaboraviti uloga Vojske RS u odbrani i da se ne smeju zaboraviti borci koji su u toj teškoj borbi položili svoje živote.

Linta ocenjuje da je Republika Srpska od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i završetka rata do danas izložena "brutalnim nasrtajima bošnjačke elite uz saglasnost i aktivno učešće dela međunarodne zajednice" i navodi da joj je oteto 80 nadležnosti.

Prema njegovim rečima, krajnji cilj je ukidanje RS i svođenje Srba na nacionalnu manjinu, a zatim proterivanje sa svojih viševekovnih prostora kao što je to učinjeno na području Federacije BiH tokom rata.

"Jedan od načina ukidanja Republike Srpske jeste nastojanje političkog Sarajeva da se zabrani proslava Dana Republike", ocenio je Linta.

On smatra i da je skandalozno saopštenje SDA da obeležavanje 9. januara predstavlja krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

"U pitanju je jedan od mnogih dokaza da SDA ali i druge politčke stranke sa sedištem u Sarajevu nisu odustale od ratnih ciljeva Alije Izetbegovića i stvaranja unitarne i antisrpske BiH", zaključio je Linta.

12:56 Dan RS obeležen i u Solunu: Praznik slobode i sloge

Foto: M.M.

12:14 Miloš Vučević: Srbija i Republika Srpska su jedna kuća sa dvoje vrata

11:39 Ivica Dačić: Ante Pavelić je planirao da Banjaluka bude glavni grad NDH, danas je ona glavna Republike Srpske

On je za tv Pink naglasio da Srbija čvrsto stoji iza Republike Srpske razvijajući specijalne odnose a da je interes da budu dobri odnosi i sa Sarajevom i BiH u celini.

Ocenio da stare želje o primeni principa islamske države kojih ima i danas ne treba skrivati kroz plašt građanske države kao što to čine danas neki faktori u Sarajevu.

Više o tome čitajte u vesti KLIKOM OVDE!

11:15 Predsednik Vučić: Srbija će ostati pouzdani oslonac Republike Srpske u svim dobrim nastojanjima usmerenim ka miru, opštoj dobrobiti i boljem životu svih.

Živela Srpska! Živela Srbija!


U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, od srca čestitam predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović Dan Republike Srpske, uz najbolje želje za dobro zdravlje, sreću i svaki napredak.
Godina iza nas bila je bremenita brojnim izazovima. Koliko god da su bili teški, oni su nas u isto vreme ojačali, okrenuli jedne ka drugima i pokazali da se na međusobnom razumevanju i solidarnosti temelji očuvanje najviših ljudskih i duhovnih vrednosti.
Više nego ikada pre, danas su nam potrebni vera, jedinstvo i snaga kako bismo prebrodili sve posledice pošasti koja je uzdrmala ceo svet, ali i još više energije, nade i samopouzdanja da bismo nastavili putem razvoja i izgradnje stabilne budućnosti. Upravo je očuvanje mira i stabilnosti u Republici Srpskoj, kao delu Bosne i Hercegovine, najveći podsticaj za nastavak naše čvrste i plodotvorne saradnje i veza u ekonomskom, kulturnom i svakom drugom pogledu.
Zato će Srbija ostati pouzdani oslonac Republike Srpske u svim dobrim nastojanjima usmerenim ka miru, opštoj dobrobiti i boljem životu svih.
Još jednom vam želim svako dobro. Živela Srpska! Živela Srbija!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

10:55 Željka Cvijanović - Srećan Dan Republike!

10:44 Ruski mediji o Danu Republike Srpske

Ruska gazeta objavila je tekst o proslavi 9. januara u Republici Srpskoj.

U tekstu se podsjeća da Srpska danas slavi 9. januar - Dan Republike Srpske, uz poruke koje pozivaju na mir i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podseća se na izjavu srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika:

- Republika Srpska je, kao odraz ljubavi naroda, dokazala da je sposobna da preživi i u nemogućim uslovima i time ojačala u svojoj želji da se izbori sa svim izazovima.

U tekstu se ističe da Moskva u Republici Srpskoj vidi odgovornog partnera na Balkanu i podsjeća se na posjetu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, te sastanak sa najvišim zvaničnicima Srpske.

Gazeta navodi da je Lavrov tada rekao da je Republika Srpska za Rusiju dugoročno dobar partner, te da Ruska Federacija cijeni prijateljske veze i povjerenje sa Banjalukom.

10:43 Andrija Mandić - Republika Srpska je simbol hrabrosti i odlučnosti

- Od vremena Nemanjića, čiju slavu slavi, ona je naša najveća tekovina zapadno od Drine. Crna Gora, Srbija i Republika Srpska moraju u budućnosti što jedinstvenije delovati kako bi efikasnije odgovorili zajedničkim izazovima i ostvarili saradnju u brojnim oblastima - napisao je Mandić.

10:29 Vulin čestitao Banjaluci - RS nastala kao otpor ponavljanju Jasenovca

Vulin je napomenuo da je Republika Srpska nastala kao otpor srpskog naroda ponavljanju jasenovačkog genocida, ne samo Srba koji žive zapadno od Drine, već otpora celokupnog srpskog naroda.

Prema njegovim rečima, zato je očuvanje Republike Srpske pravo i obaveza svih Srba, baš kao što je očuvanje Dejtonskog sporazuma i BiH obaveza Srbije kao garanta Dejtona, ali i matice i čuvara svih Srba.

- Dan Republike Srpske je praznik za sve Srbe i zato današnji praznik čestitam svim Srbima, a građanima Srpske želim da dan osnivanja Srpske slave u miru i slobodi. Mir je najviši interes srpskog naroda, a sloboda najviša vrednost zbog koje Srbi postoje. Srećan nam praznik i da ga dugo slavimo - naveo je u čestitki Vulin, koji je i lider Pokreta socijalista.

Celu izjavu ministra Vulina pročitajte u vesti KLIKOM OVDE!

10:22 Ministar Selaković: Uvek ćemo biti uz Republiku Srpsku

Selaković je, povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, naglasio da je očuvanje mira i stabilnosti najveći interes srpskog naroda, bez obzira da li je reč o Srbiji ili nekoj od država u okruženju u kojima srpski narod živi.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbi, kao najveći narod na zapadnom Balkanu, žele da se razvijaju i svoje uspehe dele sa svima u regionu, koji, kako je objasnio, najzad mora prestati da nosi etiketu turbulentnog i nestabilnog područja i postati zona održivog i predvidivog razvoja.

- Srpski narod ima svoje legitimne nacionalne interese, ali najviši interes, koji Srbe povezuje gde god da oni žive, jeste mir, stabilnost i razvoj, kako bismo što efikasnije nadoknadili godine potrošene u nazadovanju i stagnaciji i uhvatili priključak sa najbogatijim i najnaprednijim evropskim društvima - rekao je Selaković.

Celu izjavu ministra Selakovića možete pročitati u vesti KLIKOM OVDE!

09:19 Premijer Višković: Republika Srpska je garancija našeg opstanka

-Danas obeležavamo jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji, rođendan Republike Srpske, koja je garancija našeg opstanka i očuvanja naše slobode, tradicije i identiteta - naveo je Višković u čestitki.

Dodao je da, proslavljajući Dan Republike, "odajemo počast i izražavamo zahvalnost svima koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske i koji su položili svoj život da bi mi danas živeli u miru i slobodi", prenosi RTRS.

Višković je istakao da "njihova žrtva obavezuje da čuvamo Republiku Srpsku, da je dalje izgrađujemo i razvijamo i da u tom duhu odgajamo generacije koje dolaze".

10:04 Čubrilović: Jedinstveno i odlučno razvijati i jačati Srpsku!

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je danas da je Srpska garant slobode i postojanja srpskog naroda u BiH i zato jedinstveno i odlučno mora biti nastavljen njen razvoj i jačanje.

- Narodna skupština Republike Srpske, kao najviša zakonodavna institucija i temelj Republike, ostaće opredijeljena za dalji razvoj i izgradnju savremenog i demokratskog društva - rekao je Čubrilović.

On je istakao da je 9. januar 1992. godine istorijska činjenica koja ne može biti promijenjena.

- Tog dana, poslanici tadašnjeg saziva Skuštine imali su viziju na koji način da zaštite ugrožene interese srpskog naroda u BiH. Verujem da ćemo dugo godina obilježavati 9. januar - Dan Republike, kao jedan od najvažnijih datuma za stvaranje Republike Srpske - dodao je Čubrilović.

On je ponovio da BiH mora funkcionisati u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je više puta oskrnavljen nezakonitim i neustavnim djelovanjem visokih predstavnika.

- Nažalost, ovo je činjenica sa kojom treba da se nosimo i uslovi u kojima moramo raditi. Republika Srpska se zalaže za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i više ne sme biti njegovog skrnavljena - naglasio je Čubrilović.

09:18 Cvijanović: Izazovi ojačali Republiku Srpsku

Ona je naglasila da je Republika Srpska od nastanka do danas prošla kroz brojne izazove iz kojih je uvek izlazila jača.

Cvijanović je rekla da je Srpska opredeljena da se razvija u miru.

09:00 Počela Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci

Dan republike Srpske biće obeležen brojnim programima.

Tako će RTRS program uživo da započne od 09.00 časova. Biće uživo omogućen prenos liturgije, defile Policijskog orkestra, planiarani si i gosti u studiju, uknjučenje reportera iz svih krajeva Srpske.

U okvoru programa planirano je podsećanje na istorijski datum 1992. godine i stvaranje temelja Republike. Sećanje na najzaslužnije u ratu i miru, ali i ukazivanje na one koji su budućnost Srpske. U 18.00 na programu je Svečana akademija povodom Dana Republike.

U 20.10 časova premijerno će biti prikazan dokumentarno-igrani film "Koridor 92" koji se bavi hronologijom jedne od najznačajnih bitki Vojske Republike Srpske - bitkom za proboj koridora u Posavini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda