DŽAFEROVIĆ NE ZNA NADLEŽNOSTI: Komisija za koncesije BiH nije merodavna nad imovinom u Srpskoj

S. M.

05. 12. 2020. u 12:36

SVE aktivnosti koje su preduzele institucije Republike Srpske u vezi sa realizacijom projekta "Gornja Drina" u skladu su sa njihovim ustavnim i zakonskim nadležnostima, a izjave Šefika Džaferovića i drugih bošnjačkih političara samo su deo lošeg političkog marketinga, poručeno je iz kabineta srpskog člana i predsedavajućeg PBiH Milorada Dodika.

ЏАФЕРОВИЋ НЕ ЗНА НАДЛЕЖНОСТИ: Комисија за концесије БиХ није меродавна над имовином у Српској

Foto Elektroprivreda RS

- Komisija za koncesije BiH nema nadležnosti nad imovinom koja se nalazi na teritoriji Srpske i to bi trebalo da zna vrli i iskusni pravnik, kako sam sebe naziva Šefik Džaferović, kao što bi trebalo da zna i da BiH nema imovinu, što jasno piše u Ustavu BiH, odnosno Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma, u kojem su pobrojane nadležnosti zajedničkih organa BiH, dok sve ostale pripadaju entitetima - istakli su iz kabineta Milorada Dodika.

PROJEKAT

PREMIJERI Republike Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić potpisali su 13. novembra u Banjaluci zajedničku izjavu o realizaciji Projekta HES "Gornja Drina".

Realizacijom ovog projekta predviđena je izgradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu reke Drine - Buk Bijela, Foča i Paunci. Radi se o zajedničkom projektu "Elektroprivrede Srbije" i "Elektroprivrede RS", a rok za izgradnju je šest godina. Srbija će u projektu imati učešće od 51 odsto, a RS 49 odsto.

Iz kabineta naglašavaju da je reakcija u ime BiH nemoguća jer ona nema pravo na to i Džaferovićeva izjava je samo "lično mišljenje bošnjačkog člana Predsedništva BiH".

U odgovoru se podseća da je Zakonom o koncesijama BiH iz 2002. godine osnovana Komisija za koncesije BiH koja obavlja funkcije i vrši ovlašćenja u vezi s dodelom koncesija koje su u isključivoj nadležnosti BiH, i da su te nadležnosti propisane članom tri Ustava BiH.

PLAN Milorad Dodik, Foto arhiva

Iz kabineta su naglasili da realizacija projekta HES "Gornja Drina", kojim je predviđena izgradnja hidrocentrala Buk Bijela, Foča i Paunci predstavlja ozbiljan energetski resurs i od vrhunskog interesa je za građane Srpske, posebno stanovnika tog kraja i njegovom realizacijom biće omogućen ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!