OSUMNJIČENI ZA UBISTVO I KRAĐE: Sud BiH odredio zabranu kretanja Prijedorčaninu kojeg potražuje Interpol Zagreb

O. MATAVULj

03. 12. 2020. u 09:10

SUD BiH odbio je da odredi privremeni pritvor Marku Momiću iz Prijedora, uhapšenom po međunarodnoj crvenoj poternici Interpola Zagreb, koja je raspisana zbog teškog ubistva i razbojništva.

ОСУМЊИЧЕНИ ЗА УБИСТВО И КРАЂЕ: Суд БиХ одредио забрану кретања Приједорчанину којег потражује Интерпол Загреб

Foto S. Mišljenović

U sudu i policiji nemaju podatke za koji konkretan zločin je Momić osumnjičen, navodeći da im je poznato samo da je reč o ubistvu iz koristoljublja za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje 10 godina ili dugotrajni zatvor.

NEGIRA UMEŠANOST

POTRAŽIVANOG Marka Momića na sudu je zastupao advokat Fadil Abaz, koji kaže da detalji predmeta iz poternice nisu vidljivi.

- Moj klijent se sam javio policiji i on negira da je na bilo koji način umešan u ta krivična dela - rekao je Abaz.

Nakon ročišta Momić je pušten na slobodu, ali su mu izrečene mere zabrane putovanja i napuštanja boravišta. Privremeno su mu oduzete putne isprave, zabranjen prelazak granice s ličnom kartom, dok će se tri puta sedmično obavezno morati javljati policiji.

- Poternica je raspisana u cilju vođenja krivičnog postupka pred pravosuđem Hrvatske zbog postojanja sumnje da je počinio teško ubistvo i razbojništvo. Sud BiH je odbio zahtev Hrvatske za privremeno pritvaranje Momića, ali su određene mere zabrane - navode u Sudu BiH.

Pojašnjavaju da zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba. Kontrola će se vršiti svaka dva meseca, a mere najduže mogu trajati do okončanja ekstradicionog postupka ili drugačije odluke suda.

- Potraživani je upozoren da mu se pritvor može odrediti ukoliko ne bude poštovao izrečene mere zabrane - kažu u Sudu BiH.

Podsetimo, u septembru je po poternici Interpola Zagreb u Prijedoru uhapšen Branko Brajković zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu i pljački Josipa Horvata (61) u Selniku kod Ludbrega u Hrvatskoj novembra 2019. Razbojnici su od njega ukrali 600.000 kuna i brutalno ga pretukli usled čega je podlegao tri meseca kasnije. Brajkoviću je Sud BiH odredio privremeni pritvor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije