OSLOBOĐEN GAVRILO STEVIĆ: Završeno suđenje dobrovoljcu koji je ratovao u Ukrajini

O. M.

13. 11. 2020. u 17:06

SUD BiH potvrdio je, u drugostepenom postupku, oslobađajuću presudu Gavrilu Steviću (54) optuženom za protivzakonito pridruživanje stranim paravojnim formacijama, odnosno ratovanje u Ukrajini protiv legitimnih snaga te zemlje.

ОСЛОБОЂЕН ГАВРИЛО СТЕВИЋ: Завршено суђење добровољцу који је ратовао у Украјини

Foto: Sud BiH

- Žalba Tužilaštva BiH je odbijena kao neosnovana i potvrđena je prvostepena presuda Suda BiH kojom je Stević oslobođen optužbe - navode u Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH Steviću je na teret stavljalo da je 8. jula 2014. godine napustio BiH, preko Pavlovića mosta, te je sa aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu otputovao u Moskvu, te dalje u Rostov i područje Luganjska. U optužnici se navodilo da je kao dobrovoljac postao pripadnik paravojne formacije - Jedinice "Jovan Šević" u kojoj je zadužio uniformu i oružje, te obavljao različite vojne dužnosti sve do polovine septembra 2014. godine.

U prvostepenoj presudi se navodilo da tužilaštvo nije uspelo da, van razumne sumnje, dokaže da je Stević počinio dela za koja se tereti. Nesporno je utvrđeno da je Stević u navedeno vreme napustio BiH, dok je u zarvšnoj reči sam rekao da je bio na području Luganjska "u misiji mirenja pravoslavne braće".

Sud navodi da tokom postupka nije izveden ni jedan dokaz na osnovu kojeg bi se mogao izvesti pouzdan zaključak da je odred "Jovan Šević" bio paravojna formacija. Nema podataka kada je odred formiran, s kojim ciljem, kako je regrutovao pripadnike, kako je bio opremljen i osposobljen.

U presudi se ukazuje na sudsku praksu u predmetima u kojima su procesuirana lica koja su pristupala jedinicama koje su delovale na teritoriji Sirije, koje su na jasan i određen način definisane kao paravojne jedinice unutar terorističke organizacije (Al Kaida, kasnije ISIL), koja je rezolucijama Saveta bezbednosti UN, uvrštena na listu terorističkih organizacija.

- Svedoci i materijalni dokazi optužbe pozivali su se na podatke iz otvorenih izvora (medija i društvenih mreža) i neproverena operativna saznanja. I svedoci su potvrdili da podaci nisu pribavljani od nadležnih državnih organa Ukrajine - navodi se, između ostalog, u presudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju