SVI NA BICIKLE: U Bijeljini obeležena Evropska sedmica urbane mobilnosti

V.Mitrić

20. 09. 2020. u 18:43

СВИ НА БИЦИКЛЕ: У Бијељини обележена Европска седмица урбане мобилности

Foto: V. Mitrić

VIŠE od 150 bijeljinskih biciklista svih uzrasta učestvovalo je u pedalanju dugom oko deset kilometara od kanala Dašnica do Eko-vizitor centra „Jezera“ i tako se pridružilo obeležavanju Evropske sedmice urbane mobilnosti.

Po opštoj oceni učesnika ove mini-biciklijade, lagani tempo vožnje u dobroj atmosferi i po prijatnom danu učinio je da im ovaj događaj bude istinsko zadovoljstvo.

Bijeljina je po drugi put deo Evropske sedmice urbane mobilnosti (ESUM) tokom koje se promovišu zdrav način života i kultura korišćenja ekonomičnijih i ekološki prihvatljivijih načina kretanja i transporta u odnosu na automobilski saobraćaj, ali i insistira na uključivanju svih delova društva u život zajednice.

- Po anketama koje smo sprovodili, više od 4500 naših sugrađana je reklo da želi više da koristi bicikl kao način prevoza. To nas, kao Gradsku upravu, obavezuje da radimo na izgradnji biciklističke infrastrukture i to i jeste naše strateško opredeljenje. Novi izgled kanala je deo tih nastojanja i nećemo na tome stati, pa sugrađani mogu da očekuju još javnih prostora namenjenih biciklizmu i pešačenju – poručio je savetnik gradonačelnika Mile Pejčić, uz zahvalnost svim učesnicima vožnje, Policijskoj upravi Bijeljina, Eko-vizitor centru „Jezera“ i svim ustanovama i pojedincima koji podržavaju aktivnosti na obilježavanju ESUM.

Bicikliste je na startu pozdravio i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

- Na sve načine se trudimo da povećamo broj staza kojima se može bezbedno voziti bicikl. Ovu stazu pored kanala produžićemo do nove Autobuske stanice, a i duž nove ulice koja će biti građena od Autobuske stanice do Centra za visoko obrazovanje biće izgrađena biciklistička staza, koja će se dalje spajati na stazu prema Dvorovima – pojasnio je Mićić dodajući da je u planu i prilagođavanje za bicikliste nasipa pored Majevičkog obodnog kanala, kao i da postoji projekat izgradnje pešačko-biciklističke staze prema Etno-selu „Stanišići“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)