DODIK: Konačno će se u BiH doneti zvaničan stav da nikada neće biti priznata nezavisnost KiM

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 09. 2020. u 22:58

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik "zahvalio" se hrvatskom članu Željku Komšiću, za stavljanje na dnevni red odluke o tome da BiH prizna Kosovo i najavio da bi u četvrtak, 17. septembra, trebalo da bude održana redovna sednica Predsedništva, kao i dve vanredne na kojima bi bilo reči o pristupanju BiH inicijativi "mali šengen", kao i inicijativama o premeštanju Ambasade BiH u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim i priznavanju samoproglašenog Kosova.

ДОДИК: Коначно ће се у БиХ донети званичан став да никада неће бити призната независност КиМ

Foto Srna

- Ne vidim problem da bude tema odluka o priznavanju Kosova. Ja ću glasati protiv prvi put, a drugi put ću zatražiti zaštitu vitalnog interesa i ta odluka će otići u Narodnu skupštinu RS - rekao je Dodik nakon sastanka članova Predsedništva BiH sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom.

On je inicijativu Komšića ocenio kao dobru, jer BiH sada nema odluku ni o priznavanju niti o nepriznavanju.

- Imaćemo sada priliku da znamo stav BiH, a ne kao sada da iz Federacije BiH kažu - mi priznajemo Kosovo, a iz Republike Srpske - mi ne priznajemo. Ovo je dobra prilika da se konačno dođe do jedne odluke. Važno je da se definišu stvari - naglasio je Dodik.

On je napomenuo da, ako BiH ne bude priznala samoproglašeno Kosovo, onda je obaveza svih iz BiH da kažu da se Kosovo ne priznaje.

NATO uvek tema


DODIK je rekao da je na sastanku sa Palmerom bilo reči i o formiranju komisije za integracije sa NATO.
- Ona neće biti formirana. Može se formirati komisija za saradnju sa NATO, ali ne za integracije i to smo potencirali i preneli Palmeru - poručio je Dodik.

Dodik je ocenio da je sastanak sa američkim diplomatom bio dobar i poručio da je Palmer ukazao na potrebu partnerstva SAD i BiH i da se za sva pitanja u BiH uspostavi liderstvo, a stvari rešavaju na osnovama konsenzusa.

On je rekao i da je uputio zahtev za održavanje vanredne sednice Predsedništva BiH na čijem dnevnom redu je predlog odluke o pristupanju BiH inicijativi "mali šengen" zemalja regiona.
Prema njegovim rečima, Palmer je ocenio da je ta inicijativa koja podrazumeva punu slobodu kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, dobra stvar, od toga da se "omekša granica", pa nadalje.

Dodik je istakao i da bi bilo važno da se iz Tel Aviva Ambasada BiH izmesti u Jerusalim i da bi to bio jasan putokaz kojim bi se osnažilo prijateljstvo BiH sa Izraelom. On je podsetio da je Predstavništvo RS locirano u Jerusalimu.

- Svestan sam da će dva člana Predsedništva verovatno biti protiv odluke o premeštanju ambasade - naveo je Dodik.

DVOSTRUKI IDENTITET SUDIJE

DODIK je otkrio da predsednik Suda BiH Ranko Debevec "ima državljanstvo Španije i špansko ime i prezime koje nije prijavio u BiH". Ukazao je da je pod istragama i bio u sumnjivim aranžmanima sa osuđivanim osobama u FBiH i primao neke predmete kao vid mita i korupcije vezano za sudske presude.

- Taj čovek određuje i daje saglasnost koga će obaveštajna služba pratiti i prisluškivati, verovatno uslovljen tim saznanjima - rekao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

MUSLIMANSKI ZLOČIN BEZ KAZNE: Obeležavanje 32.godišnjice od masakra vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu