KAO U SRBIJI Petričević: Slobodne zone predstavljaju mesto koje privlači vrlo ozbiljne kompanije

S. M.

08. 09. 2020. u 13:09

NAKON što je Vlada RS utvrdila Nacrt zakona o slobodnim zonama Srpske, Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS, kaže da je, u odnosu na važeće zakonsko rešenje, Nacrtom novog zakona preciziran postupak osnivanja rada slobodne zone i uređuje se pravni okvir za funkcionisanje slobodnih zona u RS.

КАО У СРБИЈИ Петричевић: Слободне зоне представљају место које привлачи врло озбиљне компаније

Foto Grad Banjaluka

On kaže da će slobodne zone investitorima, posebno onima sa izvozno orijentisanom proizvodnjom, doneti brojne poreske i administrativne olakšice, a lokalnim zajednicama rast prihoda i broja zaposlenih.

- Jedna od novina u ovom zakonu jeste i propisivanje obaveze izveštavanja Vlade RS o poslovanju slobodnih zona, a biće regulisana i druga važna pitanja. Ministarstvo privrede i preduzetništva određeno je kao nadležni organ koji učestvuje u postupku osnivanja slobodne zone i vodi evidenciju o njihovom broju na teritoriji RS i rezultatima njihovog poslovanja - kaže Petrićević.

U izradi Nacrta zakona koristila su se najpovoljnija rešenja međunarodnih zona, prvenstveno one u Pirotu.

- Ova zona važi za najbolju u Evropi i treću u svetu, i ostvaruje poslovni rezultat blizu milijardu evra godišnje. Slobodne zone predstavljaju mesto koje privlači vrlo ozbiljne kompanije, a RS može da primeni pozitivna iskustva iz ove oblasti u svom zakonskom rešenju - ističe ministar.

Foto Vlada RS

Vjekoslav Petričević

POKRETANjE PRIVREDNOG RAZVOJA

PORED svih projekata na kojima Srbija i RS zajednički rade, najava formiranje zajedničke industrijske zone između pojedinih mesta u Srbiji i Srpskoj je prilika da se pokrenu privredni procesi s obe strane Drine.

- Videli smo na primeru ulaganja u fabriku tekstila u Drvaru da Srbija ima interes da pokrene proizvodne pogone u RS i BiH, a formiranje zajedničke industrijske zone ubrzaće privredni razvoj obe republike - poručio je Petričević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)