VLADA RS "DAJE GAS" STOČARIMA: Spas i za Semberce

V. Mitrić

13. 08. 2020. u 21:30

GRADONAČELNIK Bijeljine Mićo Mićić, sa predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisom Pašalićem , u ovdašnjoj mesnoj industriju "ZP Komerc", predstavio vladin program interventnog otkupa tovnih junadi i svinja, čiji je ci pomoći proizvodnom i prerađivačkom sektoru u vrijeme pandemije virusa korona.

ВЛАДА РС ДАЈЕ ГАС СТОЧАРИМА: Спас и за Семберце

V. Mitrić

Višković  kaže da je  Vlada Srpske obezbedila tri miliona konvertibilnih maraka za otkup 6.000 tovnih junadi i 10.000 tovnih svinja.

- Posetili smo „ZP Komerc“ jer je ovo jedno od retkih preduzeća koje ima zaokruženu proizvodnju i jedini su u Srpskoj koji su dobili sertifikat za izvoz junećeg mesa u Tursku. Želimo da našim sugrađanima, proizvođačima i prerađivačima, omogućimo dovoljne količine mesa i zato smo pokrenuli kampanju pod nazivom „Kupujmo domaće“. Važno je da na terenu dobijemo odgovarajuće informacije, a na nama je da se potrudimo da održimo domaću proizvodnju –  rekao je premijer RS.
 Direktor Mesne industrije „ZP Komerc“ Ljubiša Rosić smatra da” interventni otkup predstavlja veliku pomoć za uzgajivače, klaoničare i prerađivače mesa”.
 - Naše preduzeće pokušaće da otkupi 3.000 junadi. Bez interventnog otkupa ne bismo mogli da rešimo probleme koje je izazvala pandemija, jer je izvoz na druga tržišta prilično smanjen – naveo je Rodić.
 Predsednik Vlade i gradonačelnik Mićić posetili su i domaćinstvo Slobodana Petrića iz Donjeg Magnojevića, koji godišnje proizvede oko 1.800 svinja.
 - Udruženje svinjogojaca uputilo je pre nekoliko nedelja inicijativu resornom ministarstvu da organizuje interventni otkup i Vlada je veoma brzo reagovala, jer je otkup počeo 3. avgusta. Imali smo nekih primedbi na novi pravilnik, ali one su takođe rešene. Intervencija Vlade pomoći će nam u smislu da opstanemo, da zadržimo proizvodnju, i to je velika stvar za nas. Pretpostavljam da ću na ovaj način prodati oko 500 svinja i nadam se da će nam Vlada izaći u susret i u narednom periodu, sa novim merama – kaže Petrić.
 Interventni otkup tovnih junadi i svinja traje do kraja oktobra, a najniža cena otkupa je 3,8 KM žive vage za junad i 2,8 KM za svinje, čime će domaći prerađivači biti stimulisani da ne kupuju meso u drugim zemljama.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)