STASALA NOVA GENERACIJA KADETA: U Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke svečana ceremonija polaganja zakletve

Novosti online

22. 05. 2024. u 05:00

KADETI 25. klase Policijske akademije i 11. klase za Specijalnu antiterorističku jedinicu (SAJ) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske položili su juče zakletvu u Zalužanima kod Banjaluke u prisustvu zvaničnika Srpske. Zakletvu je položio 251 kadet Policijske akademije i 10 kadeta SAJ-a, nakon čega im je uručeno uverenje o završetku policijske obuke i stručnog osposobljavanja, kao i rešenje o rasporedu u službu.

СТАСАЛА НОВА ГЕНЕРАЦИЈА КАДЕТА: У Центру за обуку у Залужанима код Бањалуке свечана церемонија полагања заклетве

Foto: SRNA

Predsednik Vlade RS Radovan Višković rekao je da je istorijski dan za Srpsku i da nikada nije bilo postrojeno toliko kadeta.

- Ataci na Srpsku ni nakon 30 i više godina nisu ništa manji nego što su bili na samom početku - rekao je Višković. - Vaš odnos prema građanima i doprinos očuvanju Srpske biće nemerljiv - poručio je Višković i naglasio da ne sme biti zaboravljena žrtva onih koji su položili živote za Republiku Srpsku.

Ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan poručio je da se novom generacijom pripadnika MUP-a Srpske policija zanavlja mladošću i patriotama, koji će nastaviti stopama prethodnika koji su dali puni doprinos opstanku Srpske.

- Zanavljamo policiju novom generacijom zaštitnika Ustava RS i bezbednosti svih naših građana - rekao je Karan.

Častan i odgovoran posao

MILOŠ Mijić iz 25. klase Policijske akademije kaže da se za ovaj posao odlučio jer je častan, dostojanstven i disciplinovan.

- Čuvaćemo pre svega Ustav i ustavno uređenje, kao i naše građane i njihova prava i slobode - rekao je Mijić.

Davor Miljić iz 25. klase Policijske akademije kazao je da je velika odgovornost biti deo MUP-a, kao i da je devetomesečna obuka bila teška, i da će svoj radni odnos zasnovati u Policijskoj stanici Laktaši.

Ministar je ponosan na činjenicu da je MUP Srpske pokazao izuzetan kapacitet da u jednom trenutku istovremeno školuje 800 kadeta, što je impresivan podatak imajući u vidu da je od osnivanja Policijske akademije kroz nju prošlo više od 3.000 kadeta.

- Osim 25. klase, koja sada završava školovanje, sa nama je i 26. klasa Policijske akademije, ukupno 372 kadeta još na teorijskoj obuci. I naše najmlađe snage Srednje škole unutrašnjih poslova, njih 183, koji ubrzo završavaju treću godinu - naveo je Karan.

Karan je istakao da je strateški interes ministarstva snaženje njegovih kadrova, policajaca i onih koji će nositi sutra takav posao. Dodaje da je na sceni smena generacija, jer u zasluženu penziju odlaze kadrovi koji su stali na branik Republike Srpske i bili suočeni sa ratnom opasnošću.

Načelnik Uprave MUP-a Srpske za policijsku obuku Mile Šikman je rekao da od 1992. školuju svoje kadrove. Naglasio je da se od kadeta traži jaka disciplina i da je policijsko obrazovanje temelj svake policijske profesije.

- Pred vama je da bez obzira na pol, status, religiju i političko uverenje obavljate svoje zadatke, da budete humani i pravični i to je sigurno put ka razvijanju poverenja prema građanima - poručio je Šikman.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!