U GORAŽDU IZDAVALI LAŽNE DIPLOME ZA FIZIOTERAPEUTE: SIPA sprovela akciju protiv izdavanja falsifikovanih dokumenata

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 03. 2024. u 07:46

POLICIJSKI službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sproveli su akciju "Indeks" na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica.

У ГОРАЖДУ ИЗДАВАЛИ ЛАЖНЕ ДИПЛОМЕ ЗА ФИЗИОТЕРАПЕУТЕ: СИПА спровела акцију против издавања фалсификованих докумената

Foto SIPA

Meta istražitelja SIPA su bila fizička i pravna lica koja su izdavala lažne diplome za fizioterapeute, a koje su navodno preko italijanskog kriminalnog miljea završavale dalje u Italiji, Švajcarskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Libiji.

Prema nezvaničnim informacijama, jedan privatni univerzitet u Goraždu je lažnjake štampao u štampariji u Sarajevu, i dalje ih onda preko veza iz Italije slao u tu zemlju, a odakle su one dalje prodavane na razne strane.

Ova visokoškolska ustanova iz Goražda je došla u fokus policije kada je više od 80 Italijana završilo Fakultet zdravstvenih studija - smer fizioterapija u Goraždu, ali im je Komora zdravstvenih tehničara svih profila Federacije BiH odbila da izda licence za rad na području FBiH zbog sumnje u regularnost studija i niza utvrđenih nepravilnosti.

- Komora je odmah izrazila sumnju u verodostojnost ovih diploma jer niko iz Komore, a koja ima odbor za fizioterapiju, kao i stotine fizioterapeuta iz cele FBiH, Srpske i Distrikta Brčko, nije bio upoznat sa time kako profesori iz Italije dolaze, žive i rade u Goraždu vodeći trogodišnje, odnosno četvorogodišnje studije - ispričao je izvor upoznat sa događajem za medije u FBiH.

SIPA je saopštila da akciju sprovode pod nadzorom tužioca Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Sumnje u verodostojnost

U ISTRAZI je otkriveno i da diplome koje su dostavljene kako bi se dobile licence za fizioterapeute, izgledaju kao da su ih izdale dve različite visokoobrazovne ustanove iz dve različite države.

- Akcijom je obuhvaćeno više fizičkih i pravnih lica, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti s kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u BiH, a odnose se na kaznena dela nezakonitog izdavanja univerzitetskih diploma, pranje novca i druga krivična dela. U okviru predmeta istražuje se povezanost osumnjičenih s pravnim i fizičkim osobama u inostranstvu - saopštila je SIPA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024