ZBOG PROSLAVE DANA REPUBLIKE SRPSKE: Amerikanci uveli sankcije saradnicima Milorada Dodika

Милица Шкорић
Milica Škorić

13. 03. 2024. u 18:04

MINISTARSTVO finansija SAD uvelo je nove sankcije funkcionerima iz RS, a kako se navodi, ovoga puta razlog za to su aktivnosti zbog navodnog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

ЗБОГ ПРОСЛАВЕ ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Американци увели санкције сарадницима Милорада Додика

Foto: Borislav Zdrinja

Kako je naglašeno, ovoga puta na spisku su tri osobe koje su direktno učestvovale u organizaciji Dana Republike Srpske 9. januara.

- Sjedinjene Američke Države su duboko zabrinute zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, dve ključne institucije koje su bile neophodne za mir i stabilnost u regionu - naveli su.

Na spisak sankcija, kako je saopšteno, stavljen je Branislav Okuka, koji je blisko bio uključen u planiranje i sprovođenje Dana RS.

- On je prvobitno bio deo neformalne grupe uticajnih Dodikovih savetnika koji su imali proruske simpatije, podržavali nezavisnost RS i fokusirali se na pravljenje planova za prenos vlasti sa institucija BiH na institucije entiteta. Dodik i Okuka su zajedno radili na planiranju. strategiju jednodnevnog povlačenja zvaničnika bosanskih Srba iz institucija Bosne i Hercegovine. Bio je i glavni organizator protesta 'Granica postoji' koji je održan u jesen 2023. godine - naveli su.

Sankcionisana je i Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar predsednika RS .

- Bila je u organizacionom odboru Dana RS i bila blisko uključena u planiranje i izvođenje događaja. Aktivno je promovisala masovno prisustvo na proslavi Dana RS i javno odbacila upozorenja visokog predstavnika - objašnjavaju oni.

Treća na listi bila je Srebrenka Golić , dugogodišnja političarka SNSD-a i predsednica Vijeća naroda RS.

- Ona se sastala sa drugim sankcionisanim licima radi formiranja organizacionog odbora za Dan RS i usvojila raspored događaja za proslavu 9. januara - zaključuje se.

BONUS VIDEO: DR Novosti - Kada treba početi sa anti-age rutinom

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?