OSNOVCIMA I SREDNJOŠKOLCIMA URUČENE NAGRADE: Svetosavska akademija u Ugljeviku

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

26. 01. 2024. u 19:53

Eparhija zvorničko-tuzlanska i Crkvena opština Ugljevik uz blagoslovom episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija organizovali su večeras Svetosavsku akademiju.

ОСНОВЦИМА И СРЕДЊОШКОЛЦИМА УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ: Светосавска академија у Угљевику

Foto;V.Mitrić

- Ako budemo pisali, trebaće nam čitava godina, pa moramo brže, evo Savindana nam skoro stiže, i majku Srbiju će Sveti Sava obići, jer je ona sveštenim temeljima zasnovana, na moštima Svetog Simeona, na mirenju braće Stefana i Vukana, na krsnoj j slavi, na pravoj vjeri, na Studenici, na Žiči, Srbija ima i zna svoj put, on je Svetim Savom i našim svetinjama odavno utrt, tim putem mi današnji Srbi treba da idemo , i sa Svetim Savom ćemo opet u nebesku Srbiju stići - glasi blagoslov episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

U ugljevičkom Centru za kulturu svetosavsku besedu je govorio protojerej-stavrofor Dragan Tomić, paroh zagonski, koji je poručio da je blagoslov Svetog Save gde god Srbi žive.

- Sveti Sava je hodio našom zemljom, propovedao Hristovo jevanđelje, osvetljavao nas Hristovim javanđeljem, ešio svaku ožalošćenu dušu. Mnogo je uradio i na političkom planu za srpski  narod a njegovo najveće delo jeste što je u slobodnoj državi osnovao samostalnu Srpsku pravoslavnu crkvu kojoj mi pripadamo. Sveti Sava je prvi prosvjetitelj, jer je sve naše manastire i crkve pretvorio u velike učionice gde su ljudi se opismenjavali - rekao je Tomić.

U ime opštine Ugljevik, zamenica načelnika Vanja Zekić uručila je osnovcima i srednjoškolcima nagrade za najbolje literarne radove koji nose ime Svetog Save.

Zamenica načelnika Ugljevika Vanja Zekić rekla je da je to  priznanje učenicima, za njihovu iskrenu ljubav i žrtvu, doprinos prosvjeti i kulturi, za njihovu posvećenost liku i delu Svetog Save.

- Sveti Sava je gradio našu srpsku državu, bio je  graditelj crkava, manastira, škola, bolnica, bio je značajan srpski diplomata - naglasila je Zekićeva.

U sklopu kulturno-umetničkog programa nastupali su  učenici Osnovne škole "Aleksa Šantić" Ugljevik, Srednjoškolskog centra "Mihailo Petrović Alas" Ugljevik, Kulturno-umjetničkog društva “Rudar”, Muzičke škole "Kornelije Stanković" Ugljevik  i orkestar harmonika Osnovne škole "Aleksa Šantić" Ugljevik.

Prethodno je u ugljevičkom hramu Prepodobne mati Paraskeve služeno večernje bogosluženje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?