O PROBLEMIMA OSOBA SA INVALIDITETOM: Sastanak predstavnika hercegovačkih udruženja i grada Trebinja

D.Curać

11. 12. 2023. u 06:00

PREDSTAVNICI Udruženja koje okupljaju invalidne osobe u istočnoj Hercegovini i trebinjskih gradskih vlasti održali su sastanak u Trebinju, a tema je bila poboljšanje položaja te kategorije stanovništva.

О ПРОБЛЕМИМА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ: Састанак представника херцеговачких удружења и града Требиња

D. Curać

Prema rečima Branimira Tamindžije, predsednika Centra za koordinaciju i podršku lica sa invaliditetom istočne Hercegovine, projekat osnaživanja organizacija civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom EMPOWER pokazao je probleme s kojima se susreću invalidna lica.

- U nekim segmentima poboljšali smo položaj lica sa invaliditetom. Državna preduzeća i javne ustanove locirale su pozicije gde bi mogle zaposliti osobe sa invaliditetom i nadamo se da će se to realizovati. Poslali smo dopise u nekoliko ministarstava, javnih ustanova, kao i kancelarije OEBS i Ombudsmana u BiH i dobili pozitivne odgovore - istakao je Tamindžija.

Kada su u pitanju Bileća i Nevesinje, u tim opštinama, u poslednje vreme došlo je do zapošljavanja osoba sa invaliditetom. U Bileći je zaposleno šest osoba, a u Nevesinju dve.

- Kada je u pitanju Nevesinje mogao je biti i veći broj zaposlenih da je bio značajnije uključen naš Centar - dodao je Tamindžija.

Centar

PREMA podacima Centra za koordinaciju i podršku lica sa invaliditetom istočne Hercegovine u ovoj regiji je oko 2.500 invalidnih osoba, a ovaj Centar okuplja 15 udruženja. Jedini donatori su ERS i HET, a drugi način finasiranja su različiti projekti koje ralizuju.

Zamenik gradonačelnik Trebinja Dražen Bošković istakao je da je ovaj projekat značajan i ima šanse da se nadograđuje i urade određena sistemska rešenja u BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)