MOGUĆA IZGRADNJA VETRO PARKA: Na području Bosanskog Grahova investicije u obnovljive izvore

Рада Шегрт
Rada Šegrt

22. 07. 2023. u 07:00

NEMA iseljavanja malobrojnih Srba iz Bosanskog Grahova zbog moguće izgradnje vetro parka na područje ove opštine u Federaciji BiH, poručio je načelnik ove opštine Uroš Đuran, negirajući tako tvrdnje da se "sprema seoba srpskog stanovništva iz te opštine zbog gradnje vetrenjača iznad glava seljaka".

МОГУЋА ИЗГРАДЊА ВЕТРО ПАРКА: На подручју Босанског Грахова инвестиције у обновљиве изворе

Foto: SNSD Bosansko Grahovo

- Gradnja vetro-parka planirana je po vrhu brda, oko 1.200 metara dalje od prvih kuća, pa sve dalje od naselja - poručio je Uroš Đuran, načelnik opštine Bosansko Grahovo.

Izgradnja vetro parka na području ove opštine u Federaciji BiH, planirana je na lokaciji Marino brdo, koje se proteže od Peulja prema Tičevu, a jedan deo bio bi i iznad sela Marinkovci.

Vetro park treba da gradi nemačka firima poznata po obnovljivim izvorima energije. Gradila bi se 21 turbina, ukupne snage oko 126 megavata.

Koncesija

ZA izgradnju je nadležan Kanton 10, sa sedištem u Livnu, kojem i Grahovo pripada, i kantonalna vlast je dala koncesiju na gradnju.

- Ta firma priprema potrebne dozvole, a izdaje ih federacija. Naša opština je još 2019. godine dala prethodnu saglasnost i mi kao organ uprave vršimo samo izuzimanje šumskog zemljišta. Vrednost investicije je 150 miliona evra i lokalna zajednica će imati koristi od oko 1,5 milion maraka godišnje, što je skoro kao naš sadašnji budžet - objašnjava Đuran.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)