DODIK: USTAVNI SUD BIH DA POVUČE ODLUKU Srpska će potom ukloniti Zakon o neprimenjivanju odluka te institucije

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 07. 2023. u 21:30

NA sastanku, u sedištu Delegacije EU u Sarajevu, dogovorili smo da tri strane dostave predloge o deeskalaciji krize u BiH, rekao je na konferenciji za novinare predsednik RS Milorad Dodik i dodao da je samo Srpska imala plan o rešenju te krize.

ДОДИК: УСТАВНИ СУД БИХ ДА ПОВУЧЕ ОДЛУКУ Српска ће потом уклонити Закон о непримењивању одлука те институције

foto:M. Grubor

Za suštinsku deeskalaciju stanja u BiH potrebno je, naglasio je Dodik, da bude povučena poslednja odluka Ustavnog suda BiH o ignorisanju rada srpskih sudija, a Srpska će onda povući i svoj zakon.

- Povucite sve na početni nivo pre odluke Ustavnog suda BiH. Ako nećete, ostaje sve na snazi pa ćemo se odmeravati u tom pogledu - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, mere RS, uvek su mere reakcije, a ne akcije.

- Srpska će, ako ni to ne učine, nastaviti dalje da sprovodi Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS i neće objaviti ništa što predlaže Kristijan Šmit, jer on nema legitimitet u tom pogledu. Šmit je za nas lažni, pa makar i donosio darove - rekao je Dodik.

Imenovanje

MILORAD Dodik je pozvao na nastavak održivog kretanja, što uključuje imenovanje ministra finansija i kopredsedavajućeg Saveta ministara BiH, Srđana Amidžića i nastavak dogovora o 14 prioriteta u paketu ili o alternativi koja bi uključivala i rešavanje pitanja stranih sudija.

Predsednik RS izjavio je da je na sastanku najviših zvaničnika Srpske i Federacije BiH sa generalnim direktorom za Evropu u Službi za spoljne poslove EU, Angelinom Ajhorst dogovoreno da 17. jula, sve tri strane u BiH dostave predloge za deeskalaciju situacije.

- Mi uvek polazimo od toga da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što je i ustavna odrednica - kže Dodik i dodaje da BiH treba garantovati teritorijalni integritet, ali da je suverenitet ugrožen zbog stranog uticaja.

Dodik je istakao da je RS za evropski put BiH i za tetitorijalni integritet, ali da je potrebno da se domaćim institucijama vrati suverenitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)