BUJICE POPLAVILE NA STOTINE DOMAĆINSTVA U SRPSKOJ U teslićkim kućama voda metar visine

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 06. 2023. u 07:00

VELIKE količine padavina i bujične vode dovele su do poplava u opštinama Teslić, Ugljevik, Lopare, Zvornik, Bijeljina i Prnjavor.

БУЈИЦЕ ПОПЛАВИЛЕ НА СТОТИНЕ ДОМАЋИНСТВА У  СРПСКОЈ У теслићким кућама вода метар висине

Foto: Srna

Na stotine domaćinstava je poplavljeno, a u pojedinim kućama u Tesliću voda je metar visine. Voda je takođe presekla mnoge puteve i poplavila mostove tako da je otežano i kretanje građana i vozila.

U teslićkom naselju Vlajići poplavljeno je oko 40 domaćinstava, jedno je potpuno uništeno, a porodica sa malom bebom privremeno izmeštena, poručeno je nakon sednice opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Načelnik opštinske Civilne zaštite Dule Borić rekao je da su bujične vode pričinile štetu i u Jasenovoj, Brezni, Gomjenici i Slatini, te da je na sednici Štaba za vanredne situacije formirana komisija koja će izvršiti popis i procenu štete.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević kaže da je najkritičnije bilo u Vlajićima. On je naveo da su zahvaljujući dežurnim službama sve saobraćajnice prohodne, ali da je pričinjena ogromna šteta.

Miličević je naveo da je mehanizacija aktivna i da se nastavljaju radovi, kao da će, nakon što bude utvrđena šteta, obavestiti nadležne institucije.

Apel građanima

MINISTAR poljoprivrede i vodoprivrde RS Savo Minić izjavio da je zbog opasnosti od bujičnih potoka u nekoliko opština, održao sastanak sa predstavnicima Civilne zaštite, "Voda Srpske", Hidrometeorološkog zavoda i posle kog apeluju na građane koji žive u blizini vodotoka da koliko je moguće zaštite svoju imovinu.

Kada su u pitanju uzroci, Miličević je rekao da je u pitanju višedecenijski problem usled nepoštovanja zakonskih odredaba i šumskog reda tokom eksploatacije šuma, jer su u vodotocima balvani i granje, pa kada počne pljusak voda to sve pokrene i napravi se čep od svih tih drvnih sortimenata i otpada.

Vodostaji reka Save, Une i Vrbasa ispod su redovne odbrane od poplava, a problem prave bujični potoci koji su prouzrokovali štetu na području nekoliko gradova i opština u Srpskoj, izjavio je pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite Dragan Kos.

- Problem pravi i donji tok reke Drenove kod zahvata Drenova. Voda se izlila i na više lokacija u Tesliću, a u mestu Jasenova oštećen je most na lokalnom putu - naveo je Kos.

Kos je rekao da je Civilna zaštita opštini Teslić dostavila 10 isušivača, kako bi, čim se voda povuče iz stambenih objekata, započeli sa isušivanjem vlage.

- I dalje se po meteorološkim najavama očekuju pljuskovi. Kada je reč o visokim vodostajima, nekada smo funkcionisali po sistemu ranog upozoravanja, ali je nemoguće predvideti gde će se izliti bujični potoci - zaključio je Kos.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije