OKUPILI 2.000 PEVAČA U Bijeljini otvoren 22. po redu festival "Majske muzičke svečanosti 2023"

B. Milošević

15. 05. 2023. u 07:00

KONCERTOM Dečjeg i mešovitog hora "Srbadija" i nastupom Bojane i Miloša Nikolića, u Bijeljini je otvoren 22. po redu Horski festival "Majske muzičke svečanosti 2023" koji će trajati do 14 maja.

ОКУПИЛИ 2.000 ПЕВАЧА У Бијељини отворен 22. по реду фестивал Мајске музичке свечаности 2023

Foto: B. Milošević

Prve večeri, publika je u koncertnoj dvorani Sokolskog doma, zajedno sa dva hora "Srbadije" otpevala "Gora ječi", "Vila sa Košara", ali i "Igrale se delije na sred zemlje Srbije" i aplauzima ispratila najmlađe članove "Srbadije".

Ovogodišnji festival okupio je 47 ansambala, sa gotovo 2.000 horskih pevača iz Srbije, Hrvatske, Federacije BiH i Srpske, koji će se takmičiti u 10 kategorija, počev od dečjih, muških i ženskih horova, folklora, pop i džez izvođenja, do vokalnog nastupa.

Takmičenje će se odvijati u Sokolskom domu, Muzeju Semberija, Centru za kulturu i Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice, gde će biti održano takmičenje crkvenih horova.

- Ono što je oplemenilo Horski festival i sačuvalo ga do danas, svakako su dobri domaćini, i sve pozitivne poruke koje su otišle iz grada - kaže dr Desanka Trakilović, umetnički direktor "Srbadije" i osnivač festivala.

Najbolje rangirani iz regiona

HOR "Srbadija" je visoko rangiran na svetskoj rang-listi horova koji formira Interkultur Foundation Musica Mundi, i danas je najbolje rangirani hor iz regiona.

Za protekle dve decenije, festival je okupio više od 700 horova i 40.000 učesnika, i niko nikada odavde nije otišao nezadovoljan.

- Raduje svakako što nam svake godine dođe poneko novi, a ove godine imamo veliki broj dečjih horova koji se takmiče. Ništa lepše, nego kad deca pevaju, raduju se, i tu dobrotu, koja postoji u njima treba negovati - ističe Trakilovićeva.

Izvršni organizator festival je SPD "Srbadija" koja je svojim ugledom i brojnim međunarodnim nagradama, uspela privući renomirane horove i dirigente iz sveta horske muzike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona