ZAVRŠENA SETVA U SEMBERIJI: Ove jeseni zasejali više pšenice

V. MITRIĆ

30. 11. 2022. u 14:31

SETVENE površine pšenice u ovoj godini su u blagom porastu u odnosu na minulu godinu, kada je tom kulturom u Semberiji, žitnici RS i BiH, zasejano 14.300 od ukupno 17.650 hektara predviđenih za žitarice.

ЗАВРШЕНА СЕТВА У СЕМБЕРИЈИ: Ове јесени засејали више пшенице

foto:V.Mitrić

Semberski ratari su za jesenje radove imali dovoljno i repormaterijala i mehanizacije, koju čini 6.500 traktora, 700 berača kukuruza, 100 kombajna i mnoge priključne mašine.

Za obavljanje svih poljoprivrednih radova koji se odnose na pripremu zemljišta, setvu, prihranu useva i zaštitu, potrošeno je se oko 1.800 tona dizel goriva, koje je moglo da se nabavi, kao i obično, po regresiranoj ceni.

Inače deo zemljoradnika je, po obavljenoj žetvi, prodao merkantilnu pšenicu mlinoprerađivačima, ili otkupljivačima, dok je drugi deo proizvođača lagerovalo pšenicu u vlastitim skladištima, ili kod skladištara na duži rok, uz plaćanje troškova skladištenja ukoliko pšenicu ne prodaju mlinarima.

Ovu situaciju je pratila neusaglašen cena duže vreme, ali je na kraju „stala“ na 0,64 konvertibilne marke po hektaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NEDELJNI HOROSKOP OD  29. JANUARA DO 5. FEBRUARA: Lav nestrpljiv, Devicu očekuje novo poznanstvo, Jarac misli na bivšu ljubav