RASTU CENE PŠENICA: Haos na tržištu nakon što se Rusija povukla iz sporazuma o izvozu žitarica

Novosti online

31. 10. 2022. u 12:57

FJUČERSI na pšenicu su na svetskom tržištu u ponedeljak skočili za skoro 8 odsto nakon što se Rusija povukla iz sporazuma o izvozu žitarica sa Ukrajinom posle napada na brodove koji su učestvovali u obezbeđivanju trgovačke rute kroz Crno more, prenosi RT.

РАСТУ ЦЕНЕ ПШЕНИЦА: Хаос на тржишту након што се Русија повукла из споразума о извозу житарица

Foto Tanjug

Sporazum o žitu, uz posredovanje UN i Turske, dogovoren je između Rusije i Ukrajine u julu. Imao je za cilj otključavanje izvoza poljoprivrede preko Crnog mora iz Rusije i Ukrajine, koji je zaustavljen zbog vojnog sukoba između dve države. 

Moskva je u subotu obustavila poštovanje sporazuma nakon napada dronom na brodove ruske Crnomorske flote uključene u obezbeđivanje prolaza za poljoprivredni teret. Kijev nije ni potvrdio ni demantovao izvođenje napada, nazivajući odluku Rusije "primitivnom ucenom".

U ponedeljak je Zajednički koordinacioni centar (JCC) u Istanbulu saopštio da su UN, Turska i Ukrajina dogovorile plan kretanja za 16 brodova koji se nalaze u teritorijalnim vodama Turske uprkos odluci Rusije da suspenduje sporazum.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)